Juhlaretki Porvoon Bosgårdiin – Luontopolkumiehen 300. kävely

Bosgårdin luomutila sijaitsee Porvoon itäpuolella, Pikkupernajanlahden kauniissa ympäristössä. Kahvila-ravintolan ja tilakaupan lisäksi se tarjoaa mukavan polkuvalikoiman, joka on suunniteltu yhteistyössä Porvoon Seudun Lintuyhdistyksen kanssa. Polkujen varrella on tietoa niin Bosgårdin tilasta kuin ympäristöstäkin.

Bosgårdin luontopolku Porvoossa

Päivämäärä: 15.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 300
Reitin pituus: 4,3 km
Kohokohdat: Bosgårdin pihamiljöö, peltomaisemat, Husholmen. Ja tilakauppa ravintoloineen.
Parkkipaikka: Luomutilan pihan parkkis, Bosgårdintie 68, Porvoo. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Leveitä polkuja ja hiekkateitä. Ei erikoisvaatimuksia.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Tasanumeroaika – vuorossa oli Luontopolkumiehen 300. blogiteksti. Ilmoittelin kavereille ajoissa päivämäärän ja jouduin melkein paineisiin siitä, että kaksi päivää ennen olin vielä kahta reittiä vaille. Sain kuitenkin asian hoidettua ja näin päästiin ihan oikeasti 300. reitille juuri sovittuna päivänä. Valitsin Bosgårdin kohteeksi – syynä sopiva matka pääkaupungista, ilmeisen hyvin kuljettava reitti sekä vielä kaupan päälle mahdollisuus syödä kävelyn jälkeen hampurilaiset Bosgårdin tilaravintolassa. Tein pöytävarauksenkin, se oli hyvä idea – ravintola oli melko täynnä sunnuntai-iltapäivänä.

Seuraksi sain tällä kerta kolme hyvää ystävää – me siis mahduimme yhteen autoon ja ajelimme Bosgårdiin. Ravintolan/kaupan vieressä on isohko parkkipaikka ja kahvilan edessä iso infotaulu, jossa on tietoa tilan alueesta.

Infotaulussa on myös luontopolkureittien kartta. Pisin luontopolku olisi punaisella/oranssilla merkitty reitti, joka kävisi Husholmenin linnanpaikalla asti. Bosgårdin nettisivuilla tämän reitin kerrotaan olevan neljän kilometrin mittainen. Päätimme lähteä tälle reitille ja pitää mahdollisen juhlajuomatauon Husholmenin rannassa.

Polun aloituspiste on sekin ravintolan ja kaupan edessä. Nuoli liikennemerkin yhteydessä ja siinä kolme eri väriä kolmen eri mittaisen polun merkiksi.

Blogin pääkuvassa laajempi kuva pihapiiristä, jossa käväistään heti ensimmäisen mutkan jälkeen. Pihalta löytyy myös luontopolun ensimmäinen taulu, jossa kerrotaan lyhyesti Bosgårdin historia (perustettu siis 1610) ja pihapiirin rakennusten rakentamisajankohdat, mutta myös pihapiirin luonto närhineen ja harmaapäätikkoineen on esiteltynä.

Reitti jatkuu punaisen aitan ja asuinrakennuksen välistä.

Pihapiiristä siirrytään heleän kauniiseen keväiseen ja puistotyyppiseen metsään.

250 metriä kävelty. Hienon riukuaidan laidalla lyhyin keltaisella merkitty luontopolku kurvaa jo takaisin pihaa kohti. Aidan vieressä on myös infotaulu, jossa kerrotaan perinnebiotoopeista (esim. laidunmaat, niityt ja hakamaat), jotka ovat lajistoltaan hyvin rikkaita elinympäristöjä. Kuvassa vasemmalla (ja aidan takana) olevaa hakaa kunnostetaan – se on aiemmin ollut laidunmaana ja laiduntamisen loputtua kasvanut nopeasti umpeen. Nyt sieltä on taas poistettu puuntaimia ja pensaita.

Matka jatkuu tässä jonkin matkaa ”pururataa” pitkin. Täällä on panostettu paljon reitin helppokulkuisuuteen.

Saavutaan pellon laitaan. Onnellisia lehmiä ei tänään näkynyt.

Sen sijaan silmiin osui reitin ensimmäinen piknik-paikka sekä sen takana oleva luonnon tarkkailuun soveltuva lava.

Reitti jatkuu pellon laitaa – peltoa vasemmalla ja metsää oikealla.

Noin kilometrin kävelyn jälkeen siirrytään hiekkatielle – ja oikeastaan koko loppumatka kävelläänkin tien laitaa.

Luontopolku tulee T-risteykseen Bosgårdintielle. Sininen reitti kurvaa takaisin kohti Bosgårdia (oikealle), keltainen pidempi reitti vasemmalle kohti kaakkoa. Yhdeksännen luontopolun taulun aiheena on riistanhoito – Bosgårdin maille on sijoiteltu tukiruokintapisteitä, joilla eläimiä autetaan selviämään vaikeiden kausien yli. Samalla voi tutustua mm. metsäkauriin ja valkohäntäpeuran eroihin.

Vielä yksi risteys, jossa kurvataan itään kohti Pikkupernajanlahtea. Luontopolku kulkee peltojen keskellä Husholmenin rantaan.

Husholmenissa on reitin toinen piknik-paikka pöytine ja penkkeineen – se ei kuitenkaan ole aivan rannan tuntumassa, vaan noin sata metriä ennen. Kapea hiekkatie jatkuu ihan rantaan asti.

Husholmen on pieni kallioinen mäki aivan merenlahden laidalla. Se on aikoinaan ollut hieman mantereesta erillään oleva saari. Täällä on sijainnut puinen linna, joka on rakennettu 1300-luvulla. Husholmenin elämää avataan kolmessa hienossa opastaulussa.

Husholmen on myös luonnonsuojelualuetta, jossa tulee liikkua vain merkityillä reiteillä. Husholmenin mäelle noustaan puisia siltoja ja portaita pitkin ja mäen päällä kulkee lyhyt ympyräreitti siltoja pitkin.

Tämä oli hieno paikka pienelle tauolle ja kuohuviinille, vaikkei täällä ollut penkkejä tai pöytiä. Avasimme kuohiksen ja nautimme sen upeassa maisemassa ja kauniissa kevätsäässä. Ihailimme myös kukkaloistoa pienellä luonnonsuojelualueella, bongatuksi tulivat ainakin keto-orvokit, aho-orvokit ja käenrieskat. Kuvissa kukkaloisto ei valitettavasti erotu…

Mukavan tauon jälkeen kävely takaisin Bosgårdin pihaan. Reitti päättyy ravintolan eteen – tai sen sisään, kuten meidän tapauksessamme.

Kävelyä siis noin nelisen kilometriä, aikaa käytimme noin puolitoista tuntia. Pidimme Husholmenissa melko pitkän tauonkin, vaikka eväitä ei kuohujuoman lisäksi ollut mukana. Muita kävelijöitä emme reitillä tavanneet.

Reitti on tosiaan helpohko ja todella tasainen, korkeuseroa on parisenkymmentä metriä ja pienet nousut ja laskut ovat todella loivia. Bosgårdin kävelyn yhteyteen on mukava varata aikaa myös ravintola- ja kauppavierailuun. Hampurilainen oli erinomainen, suositellaan!

Lopuksi: kolmannensadannen blogitekstin yhteydessä kiitokset niille, jotka ovat viimeisellä sadalla kävelyllä olleet mukanani! Kiitos Asko, Eeva, Ekku, Jarmo K, Jarmo M, Harri, Mari, Maiju, Mikko & Neppe, Paavo, Päivi, Smura, Taina ja Tuija! Luontopolkumies kiittää ja siirtyy seuraavalle sataselle!

Sijainti: N=6697212.995, E=435786.123
GEO:lat=60.403663, GEO:lon=25.845921

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Virvikin luontopolku
Virvikin ulkoilureitti
Ekuddenin luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.