Luontopolun lisäksi Porvoon Virvik tarjoaa myös mukavan ulkoilureitin

Virvik tarjoaa ulkoilmaihmiselle monenlaista tekemistä. Täältä löytyy niin golfkenttiä kaksin määrin, toinen perinteiselle kolopallolle ja toinen frisbeegolfille – sen lisäksi kävelijälle on tarjolla sekä hieman lyhyempi luontopolku että vähän pidempi ulkoilureitti. Ulkoilureitti soveltuu kesällä vaellukseen ja talvella vaikkapa erähiihtoon tai lumikenkäilyyn.

Virvikin ulkoilureitti Porvoossa.

Päivämäärä: 2.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 293
Reitin pituus: 7 km
Kohokohdat: Muutama komea kallio, puu ja kivi reitin varrella. Mukava uimaranta ja tulipaikka reitin yhteydessä.
Parkkipaikka: Virvikin frisbeegolf-kentän yhteydessä, Osoite Pallograniitintie 65. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Suota! Pitkän matkaa. Ei kannata lähteä tennareilla, kumisaappaat tarpeen.
Keskivaikea reitti
Tulipaikka Virvikin uimarannalla (n. 200 m parkkipaikasta), ei reitin varrella.

Olimme keskustelleet toisen aktiivisen luonnossa liikkujan, Jarmon, kanssa yhteisestä retkestä. Päätimme ajella porukalla Porvoon tienoille – tavoitteena kävellä yksi luontoreitti ja käydä katsastamassa Loviisan puolella sijaitseva kanttarellikivi, jonka sijainnin Jarmo tiesi, mutta minä en. Minä valitsin kävelypolkumme, ja valinta osui Virvikin ulkoilureittiin. Olin käynyt täällä kesällä 2017 kävelemässä luontopolun (linkki blogitekstiin tässä) ja tiesin, että täällä kulki myös toinen, hieman pidempi reitti. Tutkiskelin tekstiä ja karttaa Porvoon nettisivuilta. Lähtöpaikaksi valittiin reitin itäinen pää Virvikin frisbeegolfkentän vieressä. Myös reitin läntisimmässä kolkassa, Lindnäsissä, näyttäisi olevan parkkipaikka, sitä emme käyneet katsomassa.

Ajelimme siis Virvikiin ja parkkeerasimme auton frisbeegolfkentän kupeeseen. Parkkipaikalla on hyvä reittikartta, sama jonka olin jo printannut netistä mukaan.

Mietimme hetken, mihin päin reitti lähtee. Totesimme sekä kartan että koivuihin maalattujen sinisien reittimerkintöjen perusteella, että ensimetrit kuljettaisiin luultavasti hiekkatietä pitkin, kunnes reitti kaartaisi metsään.

Ulkoilureitti kulkee aivan frisbeegolfmaalien tuntumassa. Kannattaa olla tarkkana ja varoa lentäviä kiekkoja.

Hetken päästä ollaan sitten jo metsässä. Reitti vaikutti kapeimmalta ja vähiten kävellyltä täällä Virvikin kulmilla.

Noin 700 metrin kohdalla saavutaan risteykseen, jossa voi valita ympyräreitin suunnan. Päätimme kiertää reitin myötäpäivään. Polku levenee selvästi – mietimme, olisiko tämä esim. metsätien tai ainakin jonkinlaisen traktorireitin pohjaa. Reitillä on myös pari hiekkatien ylitystä. Myös kosteita kohtia oli vähän väliä, totesimme heti tehneemme oikean jalkinevalinnan.

Kaksi kilometriä takana. Ulkoilureitti kulkee tässä hetken matkaa Rånäsin rantatien laidassa.

Kaksi ja puoli kilometriä kävelty. Blogin pääkuva (kuva: Jarmo Minkkinen) on otettu näillä tienoin, poikkesimme ihailemaan komeaa kalliota ja sen päällä vertikaalisesti lojuvaa mäntyä.

Saavuimme risteykseen, jossa ympyräreitti kääntyi oikealle – olisimme voineet myös jatkaa matkaa vasemmalle läntiselle parkkipaikalle. Totesimme, että parkkipaikan maisemaa emme kävisi katsomassa ja kurvasimme takaisin kohti Virvikiä. Pehmeä polku ja avoin mäntymetsä olivat toistaiseksi reitin mukavinta osuutta.

Sitten alkoi suo-osuus. Seuraava kilometri kuljetaan suolla ja polku oli todella märkä. Eteneminen oli suorastaan hidasta, kun kosteimpia kohtia teki mieli kiertää metsän kautta. Totesin jossain vaiheessa, että olemme kohta sata metriä reitin sivussa. Pidän kovasti suomaisemasta ja suolla on yleensä mukava kävellä, ainakin pitkospuita pitkin. Täälläkin niitä olisi tarvittu ainakin muutamissa paikoissa.

Suo-osuuden välillä oli toki hieman kuivempiakin kohtia.

Sitten oli taas kosteamman osuuden vuoro.

Neljä ja puoli kilometriä takana, ulkoilureitti risteää luontopolun kanssa. Päätimme tehdä sen verran syrjähyppyä ulkoilureitiltä, että kävisimme katsastamassa Virvikin jättiläisen – ison siirtolohkareen, joka on luontopolun varrella. Vierailin samassa paikassa viisi vuotta sitten. Lohkare on siis noin yhdeksän metriä korkea ja painaa noin 500 tonnia.

Matka jatkui. Palasimme siniselle reitille. Tien ylitys. Ja merkit maalattu kallioon, jonka päällä kävelemme.

Pian kallion jälkeen ympyräreitti päättyy. Palasimme janareittiä metsästä frisbeegolfkentälle, jossa taisimme säikäyttää yhden pelaajan – hän kyseli, mistä ihmeestä siihen tupsahdimme. Jatkoimme vielä matkaa parkkipaikalta Virvikin uimarannalle, jossa on kaksi eri tulipaikkaa. Istahdimme autiolle hiekkarannalle ja teimme tulet ja nautimme eväitä kevätillassa.

Sitten faktat kävelystä: matkaa noin 8 km, aikaa käytimme kaksi ja puoli tuntia. Emme tavanneet reitillä muita kävelijöitä.

Reitti oli melko helppokulkuinen, jos suo-osuuksia ja märimpien paikkojen kiertoja ei lasketa. Aivan alkumetreillä on hieman louhikkoa, ympyräreitillä ei ole kivikkoa eikä isoja mäkiä. Korkeuseroa on toki noin neljäkymmentä metriä, mutta reitti nousee hyvin loivasti meren rannalta läntisimpään pisteeseen. Reitin varrella ei tainnut olla yhtään varsinaista taukopaikkaa, mutta kallioiden reunalla tai kivien päällä oli useampiakin hyviä istuskelupaikkoja, joita pari kertaa hyödynsimme. Mukava reitti, tosin vedenpitäviä jalkineita tarvitaan ehdottomasti!

Bonus: kurvasimme vielä autolla Loviisan puolella kanttarellikivellä. Siitä voit lukea lisää tästä Retkipaikan blogista. Kävelymatka metsäautotien kääntöpaikalta on helppo, noin 200 metriä selkästi maastossa erottuvaa polkua (vaikka opasteita ei ole). Seuraa maastokarttaa kännykästä ja löydät helposti perille! (Kuva: Jarmo Minkkinen)

Virvikin luontopolun sijainti: N=6690230.925, E=439824.171
GEO:lat=60.34395, GEO:lon=25.90795

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Virvikin luontopolku
Ekuddenin luontopolku
Sikosaaren luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.