Pieni Neva-Lylyn järvi Karvialla yllättää – rantaluontopolun varrella on jopa sauna!

Neva-Lyly on Karvian Alkkiassa sijaitseva pieni järvi. Sen luokse johtaa nimetön, mutta viitoitettu ja hyväkuntoinen metsätie, joka kääntyy Alkkiantieltä ja joka 2,2 kilometrin jälkeen päätyy hyvin hoidetulle virkistäytymisalueelle. Tuolla retkeilijöitä odottavat laavu, tulipaikka, tukeva pöytä ja penkki, jonka ääreen mahtuu isompikin seurue. Paikalla on myös tynnyrisauna – joka sekin vapaasti käytettävissä – sekä puuvarasto ja ulkohuussi.

Lähtöpaikka kartalla

Reitti 1,3 km, helppo

Tulipaikka, laavu

Neva-Lylyn ranta on uimakelpoinen, ja näin alkukeväästä paikalla oli vielä avanto, johon rohkeimmat saunojat voivat pulahtaa tai ainakin hakea saunaan löyly- ja kylpyvettä.

Alue on perheiden sekä retkeilijöiden suosima, ja sinne mennään viettämään aikaa tai yhdistetään se lähistöllä sijaitseviin Alkkianvuoren retkeilyreitistön sekä neuvostosotavankien hautausmaalle ja muistomerkille vievän retkeilypolun käynnin yhteyteen.

Reitti, joka virkistysalueelta lähtee, on sopiva retkikohde myös lapsiperheille. Reitin pituus, ensin kangasmetsän halki ja sitten  pitkospuita pitkin, on vain 1,3 km. Se kiertää Neva-Lylyn järven.

Kesällä maisema on kooste kangasmetsää sekä suoluontoa ja näin alkukeväästä (huhtikuussa 2022) vielä osittain lumikenttiä, mutta täysin kuljettavissa, joskin paikka paikoin liukaskin. Reitiltä erkanee läheiselle luonnonsuojelualueelle myös lyhyt pisto, joka oli osittain vahvankin lumipeitteen alla vielä oman retkeni aikana.

Karvian kunnan omistaman matkailunedistämisyhtiö Willi Karvian maskottipeikon Willpertin mökin löytää myös läheltä virkistäytymisaluetta, retkeilyreitin varrelta. Pitkin matkaa saa lukea peikon retkestä järven ympäri. Kertomukset ovat opastauluissa suomeksi ja englanniksi.

Upea ja viihdyttävä reitti, jossa kannattaa vierailla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.