Kivinen jättiläissieni – Kantarellikivi

Antti pyysi minua tutustumaan Veckarbyssä sijaitsevaan Kanttarellikiveen. Laittoipa karttaan nuolenkin, jotta löydän perille. Itse kivi sijaitsee Vekabyn tiestä noin 250 metriä luoteeseen.Sumuisena marraskuun päivänä matka vei läpi itäisen Uudenmaan viljelyalueiden.

kantarelli

Kun Myrskylän tieltä näet Malmgårdin upean linnamaisen kartanon, olet lähellä. Vekabyn tie erkanee mutama sata metriä Myrskylän suuntaan samalle puolelle kuin kartano sijaitsee.

Ystävällinen paikallisasukas opasti minut paikalle suorinta reittiä läpi yksityisen pihan ja hakkuualueen ryteikön. Suositeltavampi reitti alkaa kivestä koiliseen sijaitsevalta metsäautotien kääntöpaikalta. Polun kunto tosin jäi tutkimatta.

kantarelli-2

Kiven sijaintipaikka, tukkoinen taimikko, on jotenkin pettymys. Kivi itsessään on jo jotain muuta.

kantarelli-3

Kivi on ns. raukki-toori, josta Aimo Kejonen kirjoittaa Geologi-lehden numeron 1-2010 artikkelissa Missä raukit luuraavat näin:

”Raukki on vesistön rannalla oleva, rapautumisen ja rantavoimien muotoilema pylväsmäinen, sienimäinen tai siltamainen kulutusmuoto. Se voi olla nykyisen tai jonkin muinaisen rantavaiheen aikaisessa rantakalliossa tai rantalohkareessa. Suomenkielen raukki tai ruotsin kielen vastaava termi rauk tulevat muinais skandinavian sanasta raukkur, joka tarkoittaa veden partaalla seisovaa kalliopylvästä tai pylväsmäistä lohkaretta, jollaisia usein käytettiin rajapyykkeinä tai kalapaikkojen merkkeinä.

Kaikki Suomen raukit ovat syntyneet jääkauden jälkeisenä aikana. Ne voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Ensimmäinen tyyppi on mariiniset raukit. Ne ovat syntyneet rantavoimien kuluttamina nykyisen tai muinaisen Itämeren rannoilla. Toinen tyyppi on järviraukit. Ne ovat syntyneet rantavoimien kuluttamina järven nykyisen tai jonkin muinaisen vaiheen rannoille. Kolmas ja harvinaisin on jokiraukit. Ne ovat jokien varsilla varsinkin koskipaikoissa olevia, rapautumisen, tulvien ja jäidenlähtöjen aiheuttaman eroosion synnyttämiä muodostumia.”

kantarelli-4

Tämä mariininen raukki, Kanttarellikivi sijaitsee Viipurin rapakivialueella, jolla näitä sienimäisiä tai rauniomaisia raukki-tooreja on useita. Alueelta löytyy myös yksi kalliosilta. Tämä viborgiittia oleva kivi on komein lajinsa edustaja. Sen korkeus on 2,1m.

kantarelli-5

Polun varrella, alaspäin viettävän rinteen keskellä sijaitsee katettu lähde, josta Malmgårdin kartanon olutpanimo saa raikkaan vetensä.

kantarelli-6

Kartano on erikoistunut luomuviljelyyn sekä luomutuotteiden jalostamiseen. Peltopinta-alaa sillä on lähes 500 hehtaaria. Panimon tuotantotilat ja sen oluiden maisteluun tarkoitettu pubi ovat kartanon vanhassa navetassa.

Kantarellikivi kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6712452 E 440535

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.