Myllyjärven virkistysalue – rauhaisa keidas Porvoon ja Loviisan välillä

Myllyjärven virkistysalue Loviisassa lienee Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen tuntemattomimpia kohteita. Kauniina marraskuun alun päivänä päätimme mökiltä palatessamme pistäytyä katsomassa, mitä alueella on tarjottavana.

Pysäköintialue kartalla

Ei tulipaikkaa tai merkittyjä reittejä

Myllyjärven virkistysalue sijaitsee Porvoon ja Loviisan välisen vanhan maantien nro 170 varrella, noin 10 kilometriä Porvoosta itään. Tielle nro 170 on helppo kääntyä Helsinki–Kotka-moottoritieltä joko Porvoon tai Vanhakylän liittymistä. Maantieltä käännytään Pålbölentielle, ajetaan 1,7 kilometriä ja käännytään vasemmalle ”Myllyjärvi – Kvarnträsket”-kyltin kohdalla. Tästä on matkaa virkistysalueen parkkipaikalle toiset 1,7 kilometriä kapeaa metsäautotietä pitkin. Talvella ja kelirikkoaikaan keväällä metsäautotie on puomein suljettu.

Parkkipaikalla oli tilaa noin 10 autolle, palveluvarustuksena pieni mutta informatiivinen opastustaulu sekä kompostoiva käymälä, josta löytyi hyvin niin kuiviketta kuin paperiakin. Mitään muuta palveluvarustusta, kuten tulenteko- ja telttailupaikkoja tai merkittyjä polkuja tällä virkistysalueella ei olekaan. Opastustaulussa kohdetta kuvataan rauhallisena ja erämaisena ja sitä se todella oli, emme vierailumme aikana nähneet siellä ketään muita. Virkistysalue on kooltaan runsaat 100 hehtaaria ulottuen täysin rakentamattoman Myllyjärven molemmin puolin järven eteläosalla. 

Myllyjärvi
Myllyjärvi

Opastustaulun teksteistä saattoi päätellä, että suositeltava suunta retkelle on järven itärantaa pitkin, sinne siis. Kävelimme vaimoni kanssa ensin tulotietä parisataa metriä, jonka jälkeen kaarroimme vanhalle traktoriuralle Myllyjärven rantaa kohti. Traktoriuran päätyttyä kuljimme kapeaa, paikoitellen hieman kivikkoista polkua aivan järven rannassa. Polun kapeudesta näki, että alue on hyvin vähällä käytöllä. Törmäsimme kuitenkin luvattomaan ja hieman roskaiseen tulentekopaikkaan. Eipä mitään, roskat muovipussiin, pussi reppuun ja matka jatkui.

Rannan polku oli kapea ja paikoin kivikkoinen.

Myllyjärvi oli maisemallisesti todella kaunis näin loppusyksystäkin. Aivan rannassa on vankempaa puustoa, hieman kauempana rannasta oli nuorempaa männikköä. Jonkun matkaa käveltyämme ohitimme järven ainoan pienen saaren. Parkkipaikan opastustaulussa kehotetaan, ihan oikein, ettei saaren lähettyvillä pidä turhaan viivytellä lintujen pesintäaikana. Kuikka kuuluu alueen pesimälinnustoon, joten kehotuksella halutaan varmaankin turvata linnun pesimärauha, kuten vastuullinen retkeilijä tietysti tekeekin. Nyt ei kuikkaa eikä muitakaan vesilintuja järvellä enää näkynyt, keväällä jäiden lähdettyä tilanne on varmasti ihan toinen.

Polun kuluneisuudesta saattoi päätellä, että useimmat kävijät palaavat noin kilometrin käveltyään takaisin lähtöpisteeseen samaa rannan polkua pitkin. Me kuitenkin käännyimme oikealle kaartuvalle, juuri erottuvalle kapealle polulle, joka johdatti pienen tiheikön läpi vanhalle metsäautotielle virkistysalueen kaakkoisosassa. Metsätien pohjaa oli helppo kävellä takaisin kohti parkkipaikkaa. Paikoin metsätien varrella oli komeita kallioita ja jokunen rehevämpi painanne, hieman edempänä harvennushakattua, väljää mäntyvaltaista metsää. Siellä polku kaartaa jyrkässä alamäessä oikealle ja edelleen Myllyjärven rannan kautta takaisin parkkipaikalle.

Ennen järvenrantaa meitä ilahdutti polun varrella ollut erikoinen, Mörri-Möykyksi ristimämme kivi.

Mörri-Möykky

Hiljaa kävellen ja luontoa tarkkaillen viivyimme alueella parisen tuntia. Elämyksellisintä olivat alueen rauhallisuus, Myllyjärven komeat maisemat, valoisat kallioalueet sekä tiheät notkot, joissa oli vankempaa kuusivaltaista puustoa. Kaksi korppia nahistelivat kuusikossa, niiden karheat ”krraak-krraak” varoitusäänet lisäsivät erämaisuuden tuntua. Normaalioloissa metsistä epäilemättä löytää hyvin myös sieniä, mutta nyt niitä ei vähäsateisen syksyn takia juurikaan näkynyt.

Myllyjärven virkistysmetsä sopii hyvin 2–3 tunnin pistäytymiseen, jos sielläpäin on muutoin liikkumassa. Esimerkiksi ensi kesän Loviisan asuntomessuille matkaavan kannattaa käydä täällä nauttimassa luonnon rauhasta hektisen messukäynnin lomassa. Ennen reissua kohteeseen voi tutustua Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen sivuilla www.uuvi.fi.

Timo Tanninen, luonnonystävä

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.