Kaskalan linnavuori, Lieto

Joskus käy niin, että liian lähellä onkin kaukana. Itse totesin tämän, kun huomasin, että vielä armonvuonna 2014 en ollut poikennut Kaskalan linnavuorella, vaikka se on miltei naapurissa. Olin lukenut linnavuoresta jo aiemmin ja sen perusteella paikka vaikutti varsin mielenkiintoiselta historialliselta tutustumiskohteelta, joten retki paikalle oli saatava järhestymään ennen vuoden vaihdetta 2015 ja lumien tuloa.

Lokakuun illat alkavat hämärtää jo varhain ja aurinko painuu mailleen varsin nopeasti syksyiseen vuodenaikaan, varsinkin jos mielii töiden päätteeksi vielä lähteä iltalenkille kameran kanssa. Nyt olin kuitenkin saanut aikatauluuni mahtumaan linnavuoren mentävän aukon, joten suunnaksi tuli Lieto.

Karttaa tutkailemalla huomasin, että linnavuori sijaitsee lähellä vanhaa Liedon kaatopaikkaa, joka oli tutuksi itselleni jo 90-luvulla, joten reitti paikalle oli tuttu.

Jos kohde löytyikin suhteellisen helposti on autolla paikalle saapuvan varauduttava miettimään mihin kulkupelinsä jättää, ilman että siitä aiheutuu sanomista tai haittaa liikenteelle.

Valitsemaltani pysäköintipaikalta linnavuorelle johtavan polun reunalla kasvoi suorastaan mättäinä suppilovahveroita, mutta tätähän ei kerrota muille!

kaskala-13

Linnavuoren läheisyyteen saavuttaessa huomaa, että polku johdattaa solaan, joka jakaa linnavuoren aluen kahteen suurempaan osaan. Näistä eteläisin ei oikeastaan ole edes varsinainen mäki, vaan sorakumpu. Tällä alueella ei löydy puolustusvarustuksia tai komeaa näköalaa, joten suunnaksi on otettava alueen pohjoisempi rinne.

kaskala

Kun solasta lähtee kohti pohjoista linnavuoren osaa huomaa välittömästi, että rinnettä peittää tasainen kivikerros. Onko se ihmisen tekemä vai luontainen, sitä on vaikea sanoa. Mielipiteeni on, että kummallakin olisi ollut sormensa pelissä.

kaskala-18

Hjalmar Appelgren toteaa Suomen Muinaislinnat -kirjassa, että linnamäellä pitäisi olla muutaman kapanalan suuruinen muodoton kiviröykkiö, jota sanotaan Kalevanpoikain kivikoksi. Olisikohan kenties kyse juuri siitä? Appelgren ei itse ole osannut määritellä röykkiön sijaintia, vaan vetoaa tekstissään “Killiseen” joka on häntä aiemmin tehnyt merkintöjä linnamäestä.

kaskala-11

Rinteen päälle noustua vastassa on tasainen ja havupuita kasvava laajahko alue. Puut jos poistaisi, niin paikka olisi mitä mainioin leiripaikka pidempäänkin asumiseen. Alueen läntistä laitaa hallitsee kalliopahka. Kaskalan Isontalon ja Rähälän kylän raja on kulkenut alueen halki ja vanhan rajapyykin paikka pitäisi löytymän sieltä.

kaskala-16

Rajapyykkiä kiintoisampi on kuitenkin kalliopahkaa ympäröivä puolustusvarustus.

 

Suomen Muinaislinnat väitöskirja luonnehtii alueen kivimuureja seuraavasti:

“Kalliosta lähtee noin 25 askelta pitkä kivijata pohjoiseen aina ahteelle saakka, jossa se tekee jyrkän polven kaakkoon ja käy sitä suuntaa 46:n askeleen pituudelle, mäen keskikohdan poikki. Viimeksi mainittu kivijata, jonka kaeskipaikoilla katkaisee eräs iso 3-4 met:n vahvuinen kivimöhkäle, on 2-3 met.leveä 0,60-0,80 met. korkea ja koottu miehen liikuttamattomista kivistä, jotka kaksistaan tai kolmistaan ovat rinnatusten; ylimalkaan tässä ei ole monta kivikerrosta päällitysten.”

kaskala-4

Kivimuuri on jo aikanaan tuottanut hämmenystä, niin sitä se jaksaa tehdä edelleen. Mikähän on ollut tuon oudon muodon taustalla?

kaskala-3

Jälkipolvia ajatellen parasta lienee, että onneksi muinaisjäänne ei ole joutunut hävityksen kohteeksi. Useinhan pakana-aikaiset rakenteet ovat tarkoituksella joko hajoitettu tai sitten hyvä rakennusaine on hyödynnetty toisaalla. Vielä joitakin vuosia siiten lastenmielisten suurena huvina oli pyöritellä linnavuorien kiviä alas rinteitä pitkin, nyt vaan rinne ja kivien koko on tainnut tehdä tehtävästä turhaankin työlään, kaikkeen edellä mainittuun.

kaskala-5

Kaikelta vandalismilta alue ei kuitenkaan ole säästynyt paikalle on noussut jonkinlainen epävirallinen kaatopaikka, rauta- ja moottoriromulle.

kaskala-8

Kallion korkeinta kohtaa hallitsee antenni, jonka agenda lienee jo vuosia sitten jäänyt unholaan.

kaskala-10

Kalliopahkaa kiertää myös toinen selvästi havaittavissa oleva kivimuuri, jonka aineellinen vahvuus on selvästi monirakenteisempi, kun aiemmin mainitun muurin.

kaskala-6

Aikanaan, kun aluetta ei ole kiertänyt komea mäntymetsä on rinteestä ollut esteetön näköala ympäröivään maisemaan. Vieläkin voi tuntea tiettyä ylhäistä tunnetta seisoessaan alueen korkeimmalla kohdalla ja katsella kaukaisuuteen laskevaa aurinkoa.

kaskala-7

Linnavuorena Kaskala on hyvä ja helposti saavutettava tutustumiskohde. Alueen puolustusvarustukset on selkeästi havaittavissa maastossa ja ovat varsin näyttävät ja kuvaukselliset. Roskat ja hankala paikoittaminen harmikseen pilaavat lähes täydellisen historiakohteen, muuten OK. Kevät ja syksy ovat parhainta aikaa alueeseen tutustumiseen.

kaskala-5

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6719434 E 251323

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.