Testissä Edelrid Hexon monipolttoainekeitin

Monipolttoainekeittimellä tarkoitetaan nykyään bensiinillä ja muilla nestemäisillä polttoaineilla sekä nestekaasulla toimivaa retkikeitintä. Testiin saamamme Edelrid Hexon on saksalaismerkin vastaus kilpailuun, jossa ovat vahvasti mukana ruotsalaiset kahdellakin brändillä ja yksi tunnettu amerikkalaismerkki.

Edelrid_hexon-8222

Hexon on kevyt alumiinirunkoinen keitin, jossa on kääntyvät teräsjalat. Se painaa vain 220 grammaa ja kulkee näppärästi mukana.

Pakkauksessa tulee kangaspussiin pakatun keittimen lisäksi mukana 0,4 litran polttoainepullo, polttoainepumppu ja taiteltava alumiininen tuulisuoja. Huoltosarja ja työkalu on pakattu pieneen muovilieriöön.

Edelrid_hexon-8243

Otimme testin keittoastiaksi Edelridin Ardor Duo -kattilasarjan. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat ovat 1,6 ja 2,1 litran vetoiset ja isompaan on mukana kansi. Kangaspussiin pakatun setin sisällä on myös pihdit kuumiin kattiloihin tarttumista varten.   Kestävän peruskattilasetin paino on 700 grammaa.

Edelrid_hexon-8178

Puhdistetulla bensiinillä aloitetaan

Keitin on helppo laittaa käyttökuntoon. Teräslankajalat käännetään rungosta auki ja keitin asetetaan tasaiselle alustalle. Polttoainepulloon voi laittaa bensiiniä tai petrolia. Testasimme keitintä niin kutsutulla keitinbensalla, eli puhdistetulla bensiinillä.

Sitä kaadetaan polttoainepulloon, maksimissaan merkkiin asti. Pumppu kierretään kiinni ja keittimen letkun venttiili kierretään pumpun kylkeen. Pumpussa on ON ja OFF -merkinnät, joten pullo käännetään ON-merkki ylöspäin.

Edelrid_hexon-8199

Pulloon pumpataan painetta, eli mäntää liikutellaan 20 -30 kertaa edestakaisin. Venttiilistä lasketaan polttoainetta hieman keittimen pohjalle ja sytytetään se.

Keltainen liekki on parinkymmenen senttimetrin korkuinen ja sen tehtävänä on esilämmittää liekkipesää, jotta polttoaine kaasuuntuu tullessaan pullosta.

Edelrid_hexon-8190

Vajaan minuutin esilämmitysvaiheen jälkeen avataan hana varovasti. Jos keitin on tarpeeksi kuuma, palaa siinä sininen kovanääninen liekki. Hexon toimii moitteettomasti. Esilämmityksen aika riippuu ulkolämpötilasta ja tuulesta.

Keittimen päälle nostetaan teräskattila, jossa on litra vettä, ja pistetään ajanotto käyntiin. Hexonin ja kattilan ympärille on taiteltu paketissa mukana tulleesta alumiinista pyöreähkö tuulisuoja.

Edelrid_hexon-8195

Tuulisuoja estää tuulesta tulevia tehohäviöitä ja ohjaa lämpöä kattilan kylkiin. Keli on kolea ja tuulinen, vesikin on lähtötilanteessa kylmää. Litra kiehuu viidessä ja puolessa minuutissa. Se on hieman enemmän, kuin paketissa luvattu 3,1 minuuttia, mutta tehtaiden testit on tehty laboratorio-oloissa. Siksi saavutettua tulosta on pidettävä hyvänä.

Edelrid_hexon-8203

Muutenkin erilaisiin testituloksiin ja pakettien lupauksiin kannattaa suhtautua varauksella, merkistä riippumatta. Tilanteet ja olosuhteet vaihtelevat suuresti, joten tärkeintä on keittimien käytettävyys. Edelrid Hexon on todella yksinkertainen käyttää.

Edelrid_hexon-8192

Istuu myös Trangiaan

Monipolttoainekeittimenä Hexonissa voi käyttää myös nestekaasua. Standardikierteinen retkikaasu käy venttiiliin. Se on vielä helpompi, kuin bensan käyttö, sillä siihen ei tarvitse pumpata painetta.

Monipolttoaineisuuden etuna on valinnanvara. Jos ollaan kesäreissulla ja kaasua on saatavissa, käytetään tietenkin sitä. Kun matkustetaan maahan, missä kaasusäiliöitä ei saa tai kierre on väärä, voidaan käyttää muita polttoaineita.

 

Bensiiniä pitäisi löytyä joka maasta. Ja mieluiten käytetään puhtainta mahdollisinta polttoainetta. Huonoista polttoaineista lähtee likaa ja keitin karstoittuu. Mukana tulevalla työkalulla saadaan suutin irti ja puhdistettua. Työkalulla koko keittimen saa purettua osiin huoltoa varten.

Edelrid_hexon-8216

Huoltosarjassa on mukana myös kaikki tarvittavat tiivisteet, eli O-renkaat, niille rasva sekä varasuutin. Puhdistus kannattaakin tehdä kotona, eikä vasta reissussa.

Testasin Hexonia myös nestekaasulla, ja tehokkaaltahan keitin vaikutti. Liekkipesä hehkui oranssina ja vesi lämpeni sukkelasti, vaikka tuulisuojaa en käyttänytkään.

 

Perinteisen myrskykeittimen käyttäjälle Edelrid Hexon on hyvä vaihtoehto. Keittimeen on saatavissa Tradapter, jolla sen saa asennettua Trangia-keittimeen.

Hexonin teräslankajalat irrotetaan ja se työnnetään alakautta Trangian polttimen reiästä. Kolmiosainen Tradapter pitää keittimen paikoillaan ja letku työnnetään reiästä ulos. Sovitus on kätevä ja saahan Trangiaan spriipolttimeen verrattuna ihan hurjasti tehoja lisää.

Edelrid_hexon-8188

Ardor Duo -kattilasetti oli mukava tuttavuus. Ei mitään mullistavaa, vaan konstailematon teräskattilakaksikko. Kannesta tein alustan, kun kokeilin keitintä lumihangessa. Se estää sopivasti monipolttoainekeittimen vajoamisen hangen sisään.

Edelrid_hexon-8209

Edelrid Hexon on näppärä kokonaisuus. Tradapterin kanssa siitä tulee oikein sopiva monelle suomalaiselle, sillä täällä on todella paljon Trangian käyttäjiä. Päivittämällä se monipolltoaineaikaan, tulee myrskykeittimestäkin tehokkaasti ympärivuotinen laite.

Manuaali on Hexonissa vähän heppoinen paperi, jossa on nihkeästi tietoa. Tradapterin tarkka käyttö piti etsiä internetistä, kun paketissa ei ohjeita ollut. Toisaalta ne ovat pieniä puutteita, eikä käyttöohjetta tarvita kuin kerran. Sen verran helppoa on Hexonin käyttö.

Hinta: Hexon 150,00 euroa, Tradapter 12 euroa ja Ardor Duo Stainless 40,00 euroa

Lisätiedot valmistajan sivuilta.

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

3 replies
  1. Ilkka
    Ilkka says:

    Edelrid duon kansi käy molempiin kattiloihin. Kannen sisäpinnassa on leveät ”urat”.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.