Retkipaikka testaa: Blå Band -retkiateriat

Retkipaikan testiryhmä on tutustunut Blå Bandin retkiruokavalikoimaan, jota saimmekin maisteltavaksi melkoisen määrän. Jokaisella maistellulla ruualla on ollut useita makutuomareita, joista osalla ei ollut aiempaa kokemusta retkikäyttöön tarkoitetuista pakastekuivatuista ruoka-annoksista.

Valmisretkiruokien “valmistus” tapahtuu lisäämällä pakkaukseen ohjeen mukainen määrä (yleensä kuumaa) vettä ja hauduttamalla annosta 10 minuuttia. Tällaiset ruuat ovat käteviä retkiolosuhteissa. Pakkaukset ovat kuitenkin melko painavia ja pakkausjätettä syntyy melkoisesti. Ruokien säilyvyys ja kypsennystapa luonnollisesti asettavat omat vaatimuksensa pakkauksille. Jos syntyvän jätteen määrä tuntuu häiritsevän, ei mikään estä kierrättämästä pakkauksia: kun ruokapussin pesee huolellisesti, saa siitä tiiviisti suljettavan pussin itse pakattaville retkieväille. Esimerkiksi puurohiutaleet, maitojauhe, kahvi ja muut kosteudelle arat ruokatavarat voi hyvin pakata kierrätettyyn valmisruokapakkaukseen.

Pakkausten minigrip-tyyppinen sulkija vaatii huolellisuutta: aina sitä ei ole helppo sulkea, ja kun sen laittaa kunnolla kiinni, on se vaikea saada uudelleen auki. Tämä korostuu erityisesti talvella, kun pakkausta yrittää saada kohmeisin sormin avattua. Asiaa auttaisi, jos pakkauksia muutettaisiin niin, että sulkijan yläpuolelle jäisi kunnolla tartuntareunaa.

MInigrip-sulkijan yläpuolelle jää niin vähän tartuntareunaa, että varsinkin kohmeisilla sormilla pussin avaaminen on vaivalloista.

Minigrip-sulkijan yläpuolelle jää niin vähän tartuntareunaa, että varsinkin kohmeisilla sormilla pussin avaaminen on vaivalloista.

Annoskoot ovat yhdelle riittävät, jopa runsaat. Tarvittaessa yhdestä annoksesta riittää kahdelle syöjälle. Ruokia voi myös jatkaa jollain sopivalla aineksella – esimerkiksi pikariisiä tai nuudeleita lisäämällä saa ruokien usein melko voimakasta makua ja suolaisuutta sopivasti loivennettua. Jos lihapitoisten ruokien lihan makua haluaa lieventää, voi näihin sekoittaa jotain lihatonta vaihtoehtoa. Kesällä kannattaa kokeilla, miten kauden luonnosta saatavilla raaka-aineilla pystyy tuunaamaan annoksia.

Pussiin lisättävän veden määrä on ilmoitettu desilitroina, ja mittausta helpottaa pakkauksen sisäpintaan painetut merkkiviivat. Monista annoksista tulee ohjeen mukaista vesimäärää käytettäessä lusikkaruokaa. Jos haluaa syödä ateriansa haarukalla, voi laittaa vettä ensin hieman vähemmän ja lisätä sitä sitten haudutuksen jälkeen tarpeen mukaan. Haudutukseen käytettävän veden on oltava kuumaa, mielellään vasta kiehautettua. Haaleammalla vedellä kaikki ainesosat eivät pehmene ohjeen mukaisella haudutusajalla riittävästi.

Pussin sisäpintaan painetut merkkiviivat helpottavat oikean vesimäärän lisäämistä.

Pussin sisäpintaan painetut merkkiviivat helpottavat oikean vesimäärän lisäämistä.

Veden lisäyksen jälkeen ruoka pitää sekoittaa huolellisesti. Erityisesti vihreässä pussiversiossa saattoi osa sisällöstä jäädä nurkkiin. Esimerkiksi yleinen ruokailuväline Spork jää liian lyhyeksi; sillä ei saa pakkauksen sisältöä sekoitettua alanurkkia myöten ja kaikki ruoka-aines ei sekoitu veteen. Yksi tapa välttää tämä ongelma on ravistaa pakkausta veden lisäämisen jälkeen – kunhan pussi on varmasti kunnolla suljettu.

Pikkuinen Spork hukkuu melkein kokonaan ruokapussiin, eikä sillä silti tahdo saada pussin sisältöä sekoitettua alanurkkia myöten.

Pikkuinen Spork hukkuu melkein kokonaan ruokapussiin, eikä sillä silti tahdo saada pussin sisältöä sekoitettua alanurkkia myöten.

Valmisretkiruuan luonteeseen kuuluu puuromainen rakenne, jota on vaikea välttää valmistustavan vuoksi. Testiryhmä totesi kuitenkin erityisesti pastaa sisältävien annosten olevan oivallisesti valmistetut: niissä pasta ei ollut ylikypsää mössöä kuten monissa einesruuissa, vaan sen rakenne oli ihanteellinen tai jopa hieman liian kova ohjeen mukaisen haudutuksen jälkeen. Ohjeen mukainen 10 minuutin haudutusaika ei kaikkien annosten kohdalla riittänyt, vaan osa aineksista saattoi jäädä liian koviksi.

Talvivaelluksella onnistuu ruoan turvottaminen myös hiihtäessä. Sulkijanauha on sen verran tiukka, että pussin voi laittaa veden lisäyksen jälkeen ahkioon ja ruoka valmistuu liikkeessä. Näin tauon pituuden voi minimoida muutamaan minuuttin eikä kylmä pääse tulemaan kovallakaan pakkasella.

Laktoosittomiin annoksiin toivottaisiin selvä merkintä laktoosittomuudesta.

Paras lopputulos saavutetaan juuri kiehautettua vettä käyttämällä. Pitempään termospullossa jäähtynyttä vettä käytettäessä saattaa olla tarpeen pidentää haudutusaikaa ohjeen mukaisesta.

Paras lopputulos saavutetaan juuri kiehautettua vettä käyttämällä. Pitempään termospullossa jäähtynyttä vettä käytettäessä saattaa olla tarpeen pidentää haudutusaikaa ohjeen mukaisesta.

Seuraavassa tiivistelmä testiryhmän kokemuksista maistelluista annoksista:

Tacopata

 • Vahva maku, voimakkaasti mausteinen.
 • Sopiva suhde erilaisia ainesosia; maissi erottuu suussa.

Juusto-parsakaalipasta

 • Juuston maku ja suolaisuus hallitsevia, muut maut  jäävät paitsioon.
 • Koostumukseltaan hyvä, mutta 10 minuutin haudutuksella pasta jää vielä aika kovaksi. Parempi lopputulos saadaan 15 minuutin haudutuksella.

Riista-sienipata mustaherukoilla (vihreä pakkaus)

 • Maku riistainen, mustaherukoista miellyttävä jälkimaku. Sienet eivät maistu lainkaan.
 • 10 minuutin haudutuksen jälkeen ruuassa on vielä kovia paloja, jotka rutisevat hampaissa. Parempi lopputulos saadaan 15 minuutin haudutuksella.
Pitkävartisella ja kapealla lusikalla ruokien sekoittaminen onnistuu hyvin.

Pitkävartisella ja kapealla lusikalla ruokien sekoittaminen onnistuu hyvin.

Riistapata riisillä

 • Peruna on hallitsevin maku. Myös liha maistuu selvästi. Hieman makeutta. Tämä ruoka sopisi hyvin miksattavaksi lihattoman tomaattivalkosipulipastan kanssa.
 • Rakenne hieman puuromainen, mutta riisi antaa kiinteyttä.

Välimeren kanapasta

 • Tomaatin maku hallitseva. Monet testiryhmän jäsenistä pitivät tätä parhaana maistelemistaan ruuista.
 • Pastan kypsyysaste oikea; 10 minuutin hauduttamisen jälkeen juuri sopiva.

Pasta Bolognese

 • Tasapainoinen maku, tomaatti hallitsee.
 • Pastan kypsyysaste oikea; 10 minuutin hauduttamisen jälkeen juuri sopiva.

Neljän viljan hedelmämysli (vihreä pakkaus)

 • Nimensä mukainen, hedelmät tosiaan maistuvat myslissä. Muuten tasapainoinen maku, mutta vähempi suola riittäisi.
 • Vaatii ehdottomasti ainakin 10 minuutin turvottamisen; muutoin turhan kovaa pureskeltavaa. Riittävästi turvotettuna miellyttävä koostumus. Sisältää myös maitojauhetta, joten sitä ei tarvitse erikseen kuljettaa mukana.
Vaikka ruuat voi syödä suoraan pakkauksesta, on joskus kiva käyttää - ihan tunnelman vuoksi - erähenkisempiä astioita.

Vaikka ruuat voi syödä suoraan pakkauksesta, on joskus kiva käyttää – ihan tunnelman vuoksi – erähenkisempiä astioita.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *