Testissä Fjällräven Keb -housut

Fjällräven on onnistunut viidenkymmenen toimintavuotensa aikana kehittämään lyömättömän vaihtoehdon vaellushousuille. Lyömättömän niistä tekee erityisesti materiaali. Perinteiset G-1000 kankaasta valmistetut Greenland housut ovat saaneet rinnalleen viime vuosien aikana monet monituiset mallit, ja nyt tuntuu, että yksi on ylitse muiden: Fjällräven Keb.

Vaelluksilla kannan kuorihousuja mukana jos-tilanteita varten. Kuorihousut ovat jalassa ainoastaan jos sataa. Tai paremminkin jos sataa kunnolla. Useamman vuoden vaellushousuina on olleet puuvilla-polyesterisekotteiset, vahvat reisitaskuhousut. Niiden etuna kuorihousuihin nähden on hengittävyys ja lujuus. Vaeltaminen on huomattavasti mukavampaa jos jalat eivät ole kuin saunassa. Vahvan kankaan etuna on sen kulutuskestävyys, ja myös se, että pienestä risukosta se ei säikähdä samalla tavalla kuin ohut kuorihousu. No, miksei sitten ota paksuja kuorihousuja? Niin, naisen päättelyketjulla kuorihousu=hengittää huonosti, paksu kuorihousu=hengittää vielä huonommin. Ohut kuorihousu tietenkin siksi, että kuka nyt paksuja jaksaa repussa kantaa.

Fjällrävenin G-1000 kangas on viime vuosina alkanut enemmän ja enemmän näkyä katukuvassa, mutta uusien housumallien myötä se on myös noussut uuteen suosioon vaellushousuissa. Tietenkin on niitä, jotka eivät ikinäole vahattavasta puuvilla-polyesteristä luopuneetkaan, mutta moni on löytänyt sen vasta tuotekehittelyn myötä. G-1000 kankaan yksi suurimmista eduista on se, että sen vahakäsittelyn pystyy uusimaan. Tai jättämään uusimatta jos haluaa. Tehtaalta tullessa kaikissa G-1000 kankaissa on vahaus, mikä kuluu pesujen myötä. Vahan voi uusia joko itse vahaamalla tai viemällä sen vahauspalvelua tarjoavaan liikkeeseen. Vahauksen etuna pesukoneessa laitettaviin kyllästeisiin on se, että sen avulla pystyy vahaamaan tietyt paikat (esimerkiksi takamuksen ja polvet) vahvemmin ja jättämään esimerkiksi polvitaipeet vähemmälle vahalle. Vahaaminen ei kumminkaan missään nimessä tee kankaasta yhtä vedenpitävää kuin esimerkiksi Gore-Tex on, mutta se ei myöskään tee siitä yhtä hengittämätöntä. Vahaaminen tekee kankaan siis vettähylkiväksi. Se myös tuo kankaaseen lujuutta, ja vahattuna se kestää paremmin kulutusta.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fjällräven Keb on yrityksen tämän hetkinen lippulaiva housumallistossa. Samaa sarjaa on myös saatavissa takki. Keb housussa yhdistetään vahva G-1000 kangas vielä hengittävämpään ja joustavampaan strech-materiaaliin, jolloin on saatu aikaiseksi hyvin istuva, mutta toimiva housu. Keb-housu on pärjännyt testeissä hyvin, ja muutaman viikon käytöllä ymmärrän miksi. Ruotsalaiset insinöörit ovat diskuteeranneet tarpeeksi, yksityiskohtia myöden Keb-housu on mietitty. Aivan olohousuksi Keb-pöksyistä ei ole, mutta ulkonaliikkuessa housu on verraton.

Strech-osien ansiosta takapuoli näyttää housuissa hyvältä, mutta onhan siitä muitakin etuja. Tasamaata tallatessa sitä ei ehkä huomaa, mutta esimerkiksi kyykkiessä käy ilmi, kuinka paljon mukavampaa on toimia housussa, joka myötäilee. Lisäksi housun ”kaulan” eli yläosan strech-osion etuna on hengittävyys. Enää ei tarvitse kulkea tunturissa sepalus auki, että tuuletus kävisi taktisilla paikoilla. Joustomateriaalia on kuvien housuissa kaikki punainen, eli sitä on paljon. Mutta oman kokemukseni mukaan ei liiaksi. Tämän hetkinen käyttö on ainoastaan kesäajalta, mutta uskon housun toimivan hiihtovaelluksessakin, kunhan alle pistää tarpeeksi kerroksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Materiaalien lisäksi housuissa on paljon muutakin hyvää. Yksityiskohdista esimerkkinä lahkeensuun koukku, joilla housut saa kiinnitettyä kenkään tai monoon. Lisäksi lahkeessa on kiristysmahdollisuus. Toisaalta viimeistelty lahje syö pois sen mahdollisuuden, joka osasta Fjällrävenin housumalleista löytyy: itse sopivaan mittaan leikattava lahje. En ole erityisen lyhyt, mutta en erityisen pitkäkään kokoisekseni, joten lahkeen mitta passaa hyvin. Housu on kapea malliltaan, mutta pillifarkkumaista istuvuutta sentään ei ole. Eikä housu ole niin kapea, etteikö sen alle kuvittelisi saavansa vähintään kahta kerrosta alus- ja välihousuja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taskut. Reisitaskuhousujen ehkä tärkein yksityiskohta. Poiketen muista vaellushousuista mitä olen käyttänyt, näissä housuissa reisitaskut ovat reiden päällä, ei reiden sivussa. Jälleen iso kiitos, eli tack ruotsalaisille insinööreille, minun mielestäni reiden päällä olevien taskujen käyttö on helpompaa kuin sivussa. Toinen tasku sulkeutuu neppareilla, ja siellä on kännykälle/gps-laitteelle oma osionsa. Toisessa taskussa sulkimena on lisäksi vetoketju. Taskut ovat tilavat, mutta ei kumminkaan tunnu, että tavaroita saa kaivaa puoli kättä taskussa.

Se mikä tekee Keb-housusta vielä astetta erikoisemman muihin vastaaviin housuihin verrattuna on ventilaatiot. Kyllä, vaikka G-1000 ja strech hengittävät hyvin, ventilaatiot tuovat kesäkuumalla kävellessä oman helpotuksensa. Pitkät vetoketjut reidessä ja polven alapuolella ilmastoivat housut hyvin. Tämä on yksi ominaisuus, miksi pitäisin tätä housua verrattomana talvivaellusvaatteena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä huonoa tai moitittavaa näistä housuista keksisi? No, suhteellisen lyhyellä testausajalla en ole vielä varma löytyykö näistä housuista Fjällräven housujen tyyppivikaa: haarasauman ratkeamista. Ainakin haarasauma on tehty eritavalla kuin aiemmissa malleissa, mutta kestävyyden toteaminen vaatii pitemmän testausajan. Kesähelteille housut voivat olla turhan raskaat, mutta silloinhan kaikki pitkät housut on kuumat. Vaikka housuissa on paljon pieniä osia, ne tuntuvat olevan lujassa, eivätkä tunnu käytössä heppoisilta.

Ainoa, mikä housussa tähän mennessä kirpaisee, on hinta.

Vinkki housujen vahaukseen löytyy tästä.

Housusta tehty video.

Osta Fjällrävenin Keb-tuotteet Scandinavian Outdoor Storesta!

8 replies
 1. Antti
  Antti says:

  Keb housussa taitaa olla puntin resorissa, kuvan perusteella, säätöremmille kokotunneli. Omissa fjällräveneissä remmi kulkee samoin kuin farkun vyötäröllä lenkkien läpi eikä sopinut hiihtoon eräsiteessä. Siteen solki tarrasi silloin tällöin tällaiseen lenkkiin eikä hiihdosta tahtonut tulla sopivalla latuleveydellä sujuvaa. Niinpä tein ompelukoneella niidenkin housujen lahkeisiin kokotunnelin säätöremmille, minkä jälkeen ovat olleet parhaat talvihiihtohousut. Mallissa myös strechiä yläosassa, mikä on mainiota erityisesti mäkisessä maastossa, kun jalkoja on saatava nostettua ylös.

  Vastaa
  • Antti
   Antti says:

   …eli siis jos kebeissä on kokotunneli, toimivat varmasti hiihdossakin hyvin myös vanhan mallin eräsiteellä. Jos ei, niin kannattaa tuumia onko kohtia, jotka takertuvat helposti siteeseen ja repivät lahkeen kangasta rikki. Tietysti teippikin auttaa 😀

   Vastaa
 2. Tuomas
  Tuomas says:

  Loistavat housut. Ainoa mitä tahtoisin muuttaa, olisi joustokankaaseen paksuutta. Nyt tuntuu liian ohuelta ja herkältä.

  Vastaa
 3. Kitruk
  Kitruk says:

  Kiitokset kattavasta jutusta. Luin sen kiinnostuneena.
  Et ole näköjään oikein osannut päättää käyttäisitkö vaatekappaleesta nimeä ’housut’ vai ’housu’. Molempia muotoja kun tekstissä vilisee. Oikea muoto on tietenkin ’housut’. ’Housu’-muoto esiintyy vain yhdyssanoissa: esim. ’housukangas’.

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Kiitoksia kommentistasi, todellakin, ylioppilaskirjoituksiin prepatessa kannattaa luottaa muihin lähteisiin kuin tähän tulilla viihtyvien ihmisten veistelyyn.

   Vastaa
 4. Kai
  Kai says:

  Näyttäisi siltä, että Keb-housujen joustokankaat on sijoitettu myös hyttysten tms. kannalta otollisiin paikkoihin, kuten jalan taipeisiin jne. Onko artikkelin kirjoittajalla tai kellään kokemuksia tuosta, täällä ohueksikin mainitusta kangasosuudesta – pitääkö se hyttyset loitolla? (Keb)nekaisella niistä ei varmaan ole haittaa, mutta keskikesällä laaksoissa voi meno olla sietämätöntä.

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Itselläni on myös Keb-housut ja vuoden kokemuksella ongelmaa ei tuossa ole ilmennyt. Tosiin valtaviin hyttyspesiin ei noilla housuilla ole vielä menty.

   Vastaa
  • Ida Ikonen
   Ida Ikonen says:

   Oma kokemus Keb- ja muista Fjällrävenin joustokankaasta tehdyistä housuista on, että joustokankaasta ei sääsket iske läpi, ellei kangas ole tiukasti ihoa vasten pingottuneena. Hyvin siis myös joustokangas torjuu Lapin ilmavoimat.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.