Kivitunturin retkeilypolku, Savukoski

Savukoski on syrjässä Lapin pääväyliltä, mutta jos sinne päin matka vie, niin kannattaa käydä kiertämässä Kivitunturin retkeilypolku.
Kivitunturin tie erkanee kolme kilometriä Savukosken keskustasta Pelkosenniemelle päin. Hyväkuntoista soratietä ajetaan kymmenen kilometriä. Käännytään vasemmalle ylämäkeen. Vajaan kilometrin ajon jälkeen ollaan hiihtomajan parkkipaikalla, josta retkeilypolku alkaa. Valittavana on kaksi reittiä, kuuden kilometrin pituinen perusreitti ja pitempi, yhdeksän kilometriä pitkä Sotsonportin reitti, joka osittain kulkee samaa polkua perusreitin kanssa. Kauniina loppukesän päivänä kävelimme retkikaverin kanssa perusreitin, jonka lisäksi teimme poikkeaman Kivikurun laavulle.

Hiihtomajalta laskeudutaan aluksi satumetsään. Siltä näyttää naavapartakuusia kasvava kosteikko, jonka aluskasvillisuutena on rahkasammal ja korte. Tullaan polkujen risteykseen, ympyräreitin alku- ja loppupäähän. Polku mutkittelee ensin harvakasvuisessa sekametsässä. Pian tunturinrinteen kivikkoa alkaa näkyä puiden lomasta. Ensimmäiset merkit ruskasta vilkkuvat kivien välistä. Mustikka ja matalat haapapensaat ovat jo saaneet punaisen syysvärin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Ylempänä, tunturiharjanteen avonaisella laella, alkavat Kivitunturin erikoiset pinnanmuodot näkyä. Laattamaiset kalliolohkareet ovat limittyneet säännöllisiksi juoteiksi. Väliin on tasaisempaa kalliopintaa jossa on helppo kulkea. Hankalimpien kivikoiden yli mennään noin puolen metrin levyistä lankkusiltaa pitkin. Polun varrella näkee monenlaisia kiven muotoja. Jotkut ovat säännöllisiä, kuin kivestä olisi sahattu palasia.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Polku alkaa laskeutua harjanteelta alaspäin. Siellä täällä kalliossa on pieniä syvennyksiä, joiden pohja on kuin ladottu liuskekivellä. Nyt ne ovat kuivillaan, mutta näkee että niissä on ollut vettä. Alempaa löytyykin jo pieniä veden täyttämiä lammikoita.

kivitunturi (7)

Tullaan Äitipetäjänlammelle, jossa on puolikota tulisijoineen ja sen edessä toinen tulipaikka. Äitipetäjänlampi on jo nimenä erikoinen ja erikoinen on myös tämä pieni lampi kallioiden välissä. Petäjiä kasvaa lammen rannalla useampikin, joten jäi epäselväksi mikä niistä se varsinainen äitipetäjä on. Olisiko se takarannan kelo vai rannan viistolla kalliolaatalla kasvava pikku mänty.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vajaan kilometrin päässä Äitipetäjänlammelta on myös toinen laavu Kivikurussa. Sinne on poikettava perusreitiltä noin puoli kilometriä. Kivikurun laavu on rakennettu kuin parvekkeelle, jyrkän kurunrinteen kalliotasanteelle.

kivitunturi (11)

Palaamme takaisin perusreitille ja matka jatkuu kivikkoista polkua pitkin harjannetta. Yht`äkkiä ollaan kalliojyrkänteen reunalla, josta on kohtisuora pudotus alas. Paikka on Pirunkuru, joka ylitetään riippusiltaa pitkin. Paikan opastaulu kertoo että se on seitsemäntoista metriä syvä. Ja huimaavalta kuru näyttääkin sillalta katsoen.

kivitunturi (12)

Vielä riittää luonnonihmeitä polun varrella. Kaukaa katsoen näkyy harmaa laavun katto. Mutta se ei olekaan ihmisen tekemä, vaan kuten opasviitta kertoo, Luojanluomalaavu. Iso, noin 15-20 senttiä paksu kivilaatta on toisen kiven varassa tuettuna noin neljänkymmenenviiden asteen kulmaan.

kivitunturi (13)

Matka jatkuu kivisessä maastossa. Käydään ylhäällä Kettukummulla ihailemassa ympäröiviä maisemia. Sitten laskeudutaan portaita kivikkorinnettä alas. Loppumatka kuljetaan metsän reunaa rinteen juurella. Toisella puolen polkua on rehevää kurjenpolvea kasvavaa metsämaastoa.

kivitunturi (15)

Vaikka Kivitunturin retkeilypolku on vain kuuden kilometrin mittainen, on pienelle matkalle osunut monenlaista nähtävää ja ihmeteltävää. Polku ei ole niitä helpoimpia kuljettavia. Vaikeutta ei niinkään tee korkeuserot, vaikka niitä tunturireitillä tietenkin on, vaan polun juurakot ja teräväsärmäiset kivet. Pahimpiin paikkoihin on kuitenkin tehty lankkusillat ja jyrkimpiin nousuihin portaat. Kivitunturin polulla ei kannata kiirehtiä vaan nauttia luonnonihmeistä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7471570 E 538981

Kuvat ja teksti Seija Ropponen. Lisää upeita kuvia Seitakuvia-blogissa.

5 replies
  1. Eija Keronen
    Eija Keronen says:

    Olen kiertänyt Kivitunturin reitin ja ihastunut siellä kiven kauneuteen. Hieno kokemus!

    Vastaa

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Linkit:
 Korvatunturin sivuilta kuvaus, Luontoon-sivujen kartta sekä Seitan blogipostaus ja Retkipaikan sivut […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.