Talven päiväretki Lassinlinnaan Tampereella

Parin vuoden aikana talvet ovat olleet aika lyhyitä ja suht lämpimiäkin, joten minulla on jäänyt käymättä Tampereen Pyhäjärven ja Näsijärven saarilla. Eräs näistä saarista sijaitsee Näsijärven Niihamanselällä.

Lassinlinna on saanut nimensä Lassi-nimisen miehen mukaan, joka piileskeli vihollisilta Ruotsin ja Venäjän välisessä Suomen sodassa vuosina 1808–1809.

Kovien pakkasten ja lumettomuuden ansiosta järvet ovat jäätyneet mukavan nopeasti. Tietoa löytyi Tampereen Satamatoimiston Facebook-sivulta, jossa kerrottiin Näsijärven jään keskimitaksi 15 senttimetriä. Joten nyt oli hyvä aika jo lähteä kävelemään jäille kaverini kanssa.

DSCF7988

Lähtöpaikkana meillä oli Nurmi-Sorila, joka sijaitsee 12 kilometriä Tampereen keskustasta koilliseen Jyväskylään johtavan valtatie 9:n pohjoispuolella. Sieltä suuntasimme Juoponlahdenkadun päähän, josta sitten pääsimme Typössaaren läpi Pitkäsaarelle.

Sää oli hieman kylmä, noin -15°C, mutta onneksi ei tuullut yhtään. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta, oli todella upea ilma!

DSCF8005

Kävelimme Pitkäsaaren vierellä jonkun matkaa, josta sitten kohti saaria, joiden nimi huvittaa minua joka kerta; Paskosaaret. Nämä ovat pieniä saaria, joista toisella on noin pari metriä korkea pieni kallio. Nämä saaret ovat noin 50 metrin etäisyydellä toisistaan.

DSCF8016

Pian Paskosaarten jälkeen näkyikin tuo suuri siirtolohkare, jonka vieressä aivan saaren reunassa kasvoi suuri mänty. Tuli mieleen kuin saari nostaisi käden pystyyn morjestaakseen kävijää.

Saareen oli nähtävästi aurattu luistelurata, joka tuli ysitien suunnasta ja kiersi saaren. Myöhemmin Pitkäsaaren nokasta näimmekin siellä paljon pyörivän ihmisiä. Kovin suosittu päiväretkikohde tämä taitaa olla muutenkin. Kesällä saareen pääsee veneellä hyvin.

Luolan sisäänkäynti vasemmalla

Luolan sisäänkäynti vasemmalla

Saari on reilu 10 metriä halkaisijaltaan ja korkeutta tällä lohkareisella kivimöhkäleellä on arviolta 4–5 metriä. Toisella puolta saarta on halkeama, josta hieman kiipeämällä pääsee saaren sisälle.

Luolaan pääsy ei ole helppoa, koska halkeama ei ole leveä ja sisälle johtaa kapeahko kuilu. Luola on noin 3 metriä pitkä, reilun metrin korkea ja puoli metriä leveä. Luolaan pääsee ilmeisemmin myös yläkautta, mutta lumi oli sen tien varmaan peittänyt. Geokätkökin pitäisi luolasta löytyä. Tästä linkistä pääset näkemään erään vierailijan videon luolaan pääsystä.

DSCF8019

En itse mennyt luolaan, koska olen sen verran kookas ukko, että minut olisi varmaan pitänyt räjäyttää sieltä pihalle. Siinä menisi hieno nähtävyys sitten pilalle.

Sivulla oli suuria jääpuikkoja, joista saimme hieman hupia niiden hienosti soidessa koputtaessa.

DSCF8039

Kiipesimme myös saaren päälle, josta viereiset saaret näkyivät hyvin. Päällä on nähtävästi joskus hieman tulisteltukin. Nuotiopaikkoja löytyi luolan sisäänmenon vierestä ja saaren vastakkaiselta puolelta. Varmaankin luolassakin on myös tulia pidetty.

DSCF8003

Lassinlinna on oiva kohde päiväretkelle ja luolassakin kannattaa käydä, jos sinne uskaltaa ahtautua. Tietoa jäätilanteesta saa Tampereen Satamatoimiston Facebook-sivulta.

DSCF8076

Lähtiessämme saarelta alkoi Näsijärveltä tulla kohti leveä usvaverho. Jäimme odottamaan, josko se kietoisi saaretkin huomaansa. Hetken odoteltua näin kävikin! Auringonvalo loi hienot varjot ja usva toi upeat säteet saarten puiden läpi. Lassinlinna melkein hävisi näkyvistä noin 100 metrin päässä.

DSCF8094

Kävelimme vielä Pitkäsaaren kärkeen, jossa evästimme ja nautimme upeasta näkymästä järvelle. Jäällä oli paljon ihmisiä liikenteessä, niin kävellen kuin suksillakin. Upeaa aurinkoista sunnuntaita ei kannatakkaan jättää välistä jäämällä sisälle.

Hyvä lähtöpaikka on Lassinlinnankadun parkkipaikka, josta on noin 600–700 metriä saarille. Parkkipaikalle pääsee Olkahisesta Vastarannankadulta, josta käännytään oikealle ja ysitien alikulun jälkeen vasemmalle.

Tampereen Liikenteen bussit kulkevat myös läheltä, Nurmi-Sorilaan pääsee bussilla nro 28 ja 90. Nro 47 linjalla pääsee Vastarannankadun risteykseen.

N / lat 6825621 E / lon 336456

Geokätköinfo

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.