Testissä Freewear Järvsö -ulkoiluhousut

Mökkimies tarjosi Retkipaikkaan testattavaksi ruotsalaisen Freewearin Järvsö-ulkoiluhousuja. Vuodesta 1999 toiminut Freewear kilpailee ulkoiluvälinemarkkinoilla kalliimpien ja tunnetumpien ruotsalaismerkkien kanssa.

Ainakin itselleni Freewear on uusi tuttavuus ja niinpä koitin tapani mukaan kaivella muiden kokemuksia netistä. En löytänyt juuri mitään, joten koekäyttö olikin hyvä aloittaa ilman ennakkoasenteita.

Freewear 7

Ohuen lämpövuorin ansiosta Järvsö-housut soveltuvat hyvin kevään tai syksyn viileämmille lämpötiloille. Kun lämpötila on reilummin nollan yläpuolella, meinaa liikkuessa tulla kuuma. Kunnon toppahousujen korvaajaksi Järvsö-housuista ei ole, mutta kovemmallakin pakkasella ne sopivat aktiiviseen liikkumiseen, kun alle pukee ohuen aluskerraston. Runsaan viiden asteen pakkasella housut ovat riittävän lämpimät ilman alla olevaa kerrastoakin.

Kuvausreissulla olin kaksi tuntia lähes paikoillaan -9 asteen pakkasessa. Housuilla tarkeni parin tunnin ulkoilun ajan erinomaisesti enkä kaivannut ohuen kerraston lisäksi alle muuta vaatetta. Kovimmillaan pakkanen oli testijakson aikana -18′. Tällöinkin housuilla tarkeni mainiosti pari tuntia kun liikkui vähän. Mielestäni tämä on aivan riittävä lämpötila lähinnä syyskäyttöön tarkoitetuille housuille.

Korkean vyötärön ansiosta selkä pysyy lämpimänä myös lyhemmän takin kanssa käytettynä. Vuorin ja paksun kankaan ansiosta housut ovat myös hyvin tuulenpitävät.

Freewear 5

Housujen päällinen on vettähylkivää polyesterin (65%) ja puuvillan sekoitusta (35%). Muotoon ommelluissa polvissa ja takapuolessa on vahvikkeet.

En antanut tässä testissä painoarvoa niinkään veden kestävyydelle kuin pakkasen ja tuulen kestävyydelle. Vuorin takia käytin housuja lähinnä pakkaskelillä. Muutaman kerran kävin ulkoilemassa myös kosteammalla säällä. Märässä risukossa ja heinikossa vesi helmeili pois kankaan pinnalta. Edes useamman tunnin ulkoilulenkillä housut eivät tuntuneet läpimäriltä.

Eräällä kuvausreissulla astuin hiekkapohjaiseen puroon luullen pohjan olevan tukeva. Upposin kuitenkin lähes puoleen sääreen veteen. Muutaman sekunnin kuluttua pääsin ylös purosta ja kokeilin lahkeita. Vesi valui pintakankaasta pois eikä se jäänyt juurikaan märäksi. Kangas on vahaamatonta mutta silti se tuntuu pitävän vettä varsin kohtuullisesti.

Lukijat toivoivat enemmän tietoa housujen vedenpitävyydestä, joten pistin housut vielä kertaalleen kovaan kokeeseen. Menin housut jalassa suihkuun ja laitoin sekuntikellon päälle. 1,5 minuutin jatkuvan suihkuttamisen jälkeen ilmestyi alla olevan kerraston polvien kohdalle ensimmäiset kosteat laikut. Kahden minuutin jälkeen etureisien kohdalla oli runsaan viiden sentin kokoiset märät laikut. Oli havaittavissa, että kireällä olevat kohdat kastuivat ensimmäisenä. Polvien alapuolella vesi ei tullut vielä läpi tässä ajassa.

Vuori imee vettä aika paljon ennen housujen läpi kastumista. Toisaalta kuivuminenkin vie huomattavasti pitemmän ajan kuin vuorittomilla housuilla. Mielestäni tämän testin tulos on riittävä huomioituna housujen pääasiallinen käyttöaika. Housut ovat parhaimmillaan pikkupakkasella, jolloin vedenpitävyys on toissijainen asia.

Freewear 4

Vasemmassa lahkeessa on sisäpuolisen reisitaskun lisäksi kaksi pienempää taskua. Toiseen mahtuu vaivatta 4,7″ näytöllä oleva älypuhelin suojakuorineen. Toiseen voi sujauttaa vaikka kompassin.

Freewear 2

Oikeanpuoleisessa lahkeessa on takataskun lisäksi kaksi reisitaskua. Toinen on vetoketjullinen sisäpuolisella taskupussilla, ja toinen neppariläpällä ja ulkopuolisella taskupussilla.

Housujen ylätaskujen taskunsuut ovat reilun kokoiset ja näin niiden käyttäminen onnistuu myös rinkan lantiovyön tai ahkion vetovyön kanssa. Usein vaellushousujen ylätaskujen sijoittelussa ei ole huomioitu tätä pientä mutta merkittävää seikkaa. Näissä housuissa taskut ovat ylhäällä, mutta kuitenkin kohtuullisen hyvin käytettävissä.

Freewear 6

Lahkeensuun säätö on toteutettu neppareilla ja lahkeensuun sisällä kulkevalla hihnalla. Kokemukseni perusteella tämä on toimiva ja kestävä ratkaisu. Säätäminen on helppoa eikä neppari avaudu itsestään.

Freewear 1

Yleisilmeeltään housut ovat ryhdikkäät ja leikkaus onnistunut. Kangas on tukevaa ja ommel vahvaa. Muutamaa langanpätkää lukuunottamatta viimeistelyssäkään ei ole moittimista. Edullisuudestaan huolimatta housut vaikuttavat hyvin tehdyiltä ja ne ovat miellyttävät jalassa.

Ainut asia, mikä housuissa kerta toisensa jälkeen haittaa, ovat nepparit. Ne ovat jääneet niitatessa kaikki hieman löysäksi ja varsinkin taskun sisäpuolella olevan ohuen vastakappaleen terävät reunat viiltävät helposti sormea.

Mökkimies myy Freewear Järvsö-housuja hintaan 69,90€.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.