Salomon Lightning Pro WP

Onko tässä vihdoin Se Oikea? Testissä Salomonin Lightning Pro WP -juoksutakki

Yhteistyössä Salomon

Meistä jokainen etsii sitä oikeaa. Kohteena voi olla täydellinen työpaikka, koti, rakkaus, tai minun tapauksessani vedenpitävä kevyt takki.

Olen useamman eri lajin sunnuntaiharrastaja. Suunnistan, työmatka- ja maastopyöräilen, polkujuoksen silloin tällöin ja retkeilen. Vietän paljon aikaa ulkona. Takin pitää olla todellakin veden- ja tuulenpitävä. Lisäksi Täydellisen Takin kriteerilistalla ovat olleet paino ja että se pakkautuu pieneen tilaan. Varusteeni kulkevat enimmäkseen selässä ja itse kuljen pyörällä, julkisilla ja kyydeillä.

Salomonin Lightning Pro WP

Polkujuoksijat käyvät harjoittelemassa Malminkartanon mäessä. Portaiden lähellä on niin kutsuttu Fasaaninousu, jossa pääsee autenttiseen polkujuoksutunnelmaan.

Muutaman vuoden etsinnän ja parin hutiosuman (yksi ei-niin-vedenpitävä juoksutakki ja toinen heijastava) jälkeen ilmassa on tiheää toivoa. Koekäytössä oleva Salomonin Lightning Pro WP -juoksutakki voisi olla pysyvä ratkaisu. Tämän takin kanssa voisin vakiintua. Perusasiat ovat ainakin kunnossa. 200 gramman takki pakkautuu repun ulkotaskuhin pienehköksi mytyksi, jonka voi avata kohtuullisen suorana.

Juoksutakki, joka ei haise!

En ole varmaan ainoa, jonka koti on täynnä huollon eri vaiheessa kiertävää varustetta ja pyykkiä: vähän käytettyä tai suoraan treenikassista koneeseen sukeltavaa, kuivuvaa tai tuulettuvaa. Kotona on käynnissä loputon merino-, riippumatto- ja makuupussiliputus. Ja kun liikkuu, hikoilee. Kun aikansa on hikoillut, alkaa luultavasti haista. Erityisesti jotkut tekniset urheiluvaatteet alkavat löyhkätä kainaloista kissanpissalta jo vähäisen käytön jälkeen. Jotenkin itse ajattelen, että on ihan ok pestä jatkuvasti t-paitoja, mutta olen kaivannut karumpaankin keliin sopivaa juoksutakkia, jota ei tarvitse pestä joka kerta, kun on pistänyt nenänsä metsään ja liikkunut vähän.

Salomon Lightning Pro WP

Jämi84-maastopyörämaratonin lähdössä. Juoksutakin ominaisuudet toimivat vaihtelevassa kelissä hyvin myös maastopyöräilyssä.

Ehkä nyt on tapahtunut jotain kauan odotettua tai täysin odottamatonta: Salomonin takki on tässä täysin eri maata. Ajoin 84 kilometrin maastopyörämaratonin uudessa takissani. Juoksin kuuden kilometrin rastit ja tein tunnin mäkitreenin. Olen jopa vaeltanut takissa pari päivää rinkka selässä, ja vaikka haistelisin takkia hyvinkin kriittisellä mielellä, väittäisin, että se ei vieläkään pahemmin haise.

Onko meillä jotain yhteistä?

Varusteminäni on enemmän järkevä fiilistelijä, kuin analyyttinen hifistelijä. Ensin tulee tarve ja seuraavana väri. ”Ihan ok” on minulle usein riittävä laatutaso. Varustehifistelijöitä kiinnostava varusteiden hinta-laatu-suhde ja tuntuu välillä pelkältä hintasuhteelta. Tyydyn keskinkertaiseen, jollei ole kyse itselleni elintärkeistä asioista, kuten vedenpitävistä vaelluskengistä tai lämpimästä makuupussista. Siksi testissä olevaan takkiin liittyvä luksuspiirre yllätti minut takavasemmalta: Salomonin Lightning Pro WP -takissa on järjettömän istuva ja miellyttävä huppu.

Hyvä huppu ei ole elinehto, mutta se on todella makoisa herkku. Sen lisäksi, että harrastuksissani sataa, niissä myös tuulee. Tajusin, että olen yllättävän usein huppu päässä. Enimmäkseen huput kahisevat, valuvat ja peittävät näkyvyyden. Mutta Salomonilla joku on tosissaan ajatellut ratkaista nämä ongelmat ja tehnyt monikäyttöiseen ja vedepitävään takkiin lisäksi maailman parhaan hupun. Pisteitä siitä.

Salomon Lightning Pro WP

Juoksutakki toimi hyvin myös vaelluksella. Koska takki on ohut, sitä kannattaa käyttää kuitenkin vaelluksella säästellen. Rinkan olkaimet voivat ajan kanssa olla vähän liikaa takin kalvolle ja kankaalle. (Kuva: Terhi Jaakkola)

Mietin Lapissa metsässä tarpoessani, että kun jonkun varusteen pitää venyä vähän yli alkuperäisen käyttötarkoituksensa, niin usein siihen alkaa ilmestyä kompromissiratkaisuja. Koeliikunnassa ollut takki toimii päinvastaisesti. Se on tarkoitettu juoksemiseen viileinäkin vuodenaikoina, mutta on ollut aivan paras reissukaveri iltarasteilla, Malminkartanon mäessä, Jämin harjuilla ja Lemmenjoen kansallispuistossa.

Tämä takki voisi olla se oikea. Meillä on ainakin yhteisiä harrastuksia.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.