Upea Halkiankoski on alkukevään kuohuva levähdyspaikka Pornaisissa

Halkiankoski kartalla

Pääkaupunkinseutua ympäröivät kunnat ja niiden asfaltoidut pikkutiet täyttyvät maantie- ja moottoripyöräilijöistä kevään ensimmäisinä lämpiminä päivinä. Sipoon, Porvoon ja Mäntsälän välissä on kartalla kannallaan seisova, kaksipyöräisille miellyttäviä ajokilometrejä tarjoava kolmio, jonka läpi virtaa Mustijoki.

Mustijoki saa alkunsa Sulkavanjärvestä ja lisää vettä Mäntsälän Saaren kylässä olevasta Hunttijärvestä. Mäntsälän keskustan pohjoispuolella siihen virtaa lännestä Saarenjoki. Mäntsälän keskustan eteläpuolella Mäntsälänjoki ja Hirvihaaranjoki yhtyvät Mustijoeksi. Joen pituus on 70 kilometriä, ja se laskee Suomenlahteen Porvoon Kilpilahdessa.

Mustijoen leppoisa uoma seuraa Mäntsälän ja Pornaisten alueen pyöräreittejä, joilla hikisempään menoon tottunut pyöräilijä pyörittää helposti 100 kilometrin lenkin.

Pyörälenkin pysähdys- ja lepopaikaksi kannattaa aikaisin keväällä valita Pornaisten Halkiankoski, toiselta nimeltään Ryöpynkoski. Aikaisemmin Halkiankosken vesiputous oli vapaana virratessaan yksi Etelä-Suomen korkeimmista ja jyrkimmistä putouksista. Koski syntyy, kun Mustijoki virtaa kallionhalkeamaan, jonka syvyys on enimmillään jopa 10 metriä.

Luonnonuoma on nykyään padottu ja paikalla on minivesivoimala, joka tuottaa sähköä Pornaisten alueelle. Historiassa paikalla on ollut myös saha sekä mylly.

Kun paikalle sattuu kevättulvien aikaan, virtaa Halkiankoski luonnonuomaansa. Padolla viivähtää hetken jos toisenkin veden voimaa ihailemassa. Kosken alempia osia voi ihailla ajamalla muutaman sata metriä Mäntsäläntietä etelään ja raivaamalla tiensä rantaan pajujen läpi.

Hetken keväistä koskea ihasteltuaan voikin taas nousta satulaan ja jatkaa matkaa vaikka Nummisten kosken suuntaan. Siitä kerron myöhemmin!

Osoite: Halkiantie 16, Pornainen. Kartta: N=6711348.757, E=406792.665

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *