Uuraisten luontoreittejä: Konttivuoren luontopolku

Syyspäivän erittäin mieluisana ”urakkana” meillä oli Uuraisten Höytiän kylällä sijaitsevien luontopolkujen koluaminen, ja toisena kohteenamme oli Konttivuoren luontopolku, jolle on kylältä vain noin puolentoista kilometrin matka Muuraismäentietä. Itse polkukin on suurin piirtein saman mittainen, mutta se kulkee sen verran jännittävissä maastoissa, että polun pituus riittää varsin hyvin mukavaan päiväseikkailuun.

Jengi oli sama kuin Talkoovuorillakin, eli allekirjoittanut, hänen parempi puoliskonsa ja Rokkamäen Reijo, jonka mailla itse asiassa puolet Konttivuoren polusta sijaitsee. Toinen puoli sijaitsee Eero Vääräsmäen jo 1990-luvulla rauhoituttamalla luonnonsuojelualueella. Rauhoittaminen tehtiin Reijon mukaan siksi, että Vääräsmäki ei halunnut Konttivuoren kallioalueesta kiviaineksen ottopaikkaa, ja hyvä niin, sillä erittäin mielenkiintoisia notkoalueita paikasta löytyykin.

Myös Konttivuorelle on seikkaperäinen opastus.

Myös Konttivuorelle on seikkaperäinen opastus.

Konttivuoren alueen metsät ovat selkeästi kuusivoittoisempia, ja koska luonnonsuojelualue on ollut olemassa jo yli 20 vuotta, myös lahopuuta löytyy enemmän, mikä parantaa metsän monimuotoisuutta. Konttivuoren luontopolku on merkitty sinisin maalimerkein. Polun varrelta löytyy samaan tapaan useita luontoaiheisia tietotauluja, kuten Talkoovuorilta ja Miehinkäisestä. Höytiän kyläyhdistys on myös touhunnut ansiokkaasti polun rakenteiden kanssa, ja osoituksena ahkerasta uurastuksesta ovat muun muassa varsin uudet ja erittäin napakat portaat reitin eri paikoissa, joita pitkin kelpaa kyllä astella.

Rotkohon mennään.

Hyvät on porrakset.

Polku on linjattu mielenkiintoisten jyrkänteiden lähistölle alas notkoihin, joista se välillä nousee mäen päälle hämäristä kuusikoista valoisille ja avoimemmille mäntyvoittoisille kankaille, joilla kuitenkin myös suopursu ja rahkasammal viihtyvät. Suopursujen tuoksu tuntuukin joskus melkoisen voimakkaana polkua asteltaessa. Itse pidän kyseisten kasvien tuoksusta, kuten vaikkapa tervan ja tuoreiden puutavarapinojen aromista.

Konttivuoren polku vaikuttaa olevan suosittu, sen näkee mm. kuljetun näköisestä polusta.

Konttivuoren polku vaikuttaa olevan suosittu, sen näkee mm. kuljetun näköisestä polusta.

Konttivuorella on kuulemma Reijon mukaan useita nauriskuoppia, ja vuorikin on nimensä tainnut saada kaskinauriiden kuskaukseen käytetyistä tuohikonteista. Konttivuorella asustaa tarinoiden mukaan myös peikko, joka aina välillä ilmestyy kulkijoille jostakin puun takaa. Peikko ei ainakaan meille ilmestynyt, mutta sitä emme nyt suuresti kaivanneetkaan meitä pelottelemaan.

Kuljimme eteen päin ja tulimme taas uusille portaille. Polku ilman portaita voisikin olla melkoisen vaikeakulkuinen osittain, mutta nousut ja laskut hoituvat kätevästi ja turvallisesti hyväkuntoisia rappusia pitkin.

Täällä on muistettu, että portaat eivät saa olla mitkään rimpulat.

Täällä on muistettu, että portaat eivät saa olla mitkään rimpulat.

Vaikka suurimman osan ajasta kuljimmekin merkittyä polkua pitkin, Reijo halusi näyttää meille kohteen, joka on parisataa metriä syrjässä polulta. Se olisi kuulemma jonkinlainen kiikkukivi, joka pysyy paikallaan vain pienemmän kivenmurikan tukemana. Joku kummakivi siellä siis vissiin majaili…

Kyllä se kiikkuu...kaakkuu...

Kyllä se kiikkuu…kaakkuu…

Mutta ei nyt sentään alettu kiveä pois vierittämään, kun se kerran niin kivasti siihen oli paikkansa hakenut. Mistähän tuokin murikka oli paikalle tullut, kun ei hirveästi muita ympärillä näkynyt. Oliko jonkinlaiseksi merkkikiveksi pyöritetty aikoinaan, vai olivatko luonnonvoimat sen siihen tuoneet ja jättäneet maailmanmenoa seuraamaan? Eipä ollut kenelläkään meistä siihen vastausta. Jännä kivihän se oli silti.

Iltapäivä alkoi kuitenkin jo olla pitkällä, ja kahvihammasta juili jo melkoisesti. Siksipä palasimme takaisin polulle ja suuntasimme kohti Konttivuoren laavua.

Notkon suojista se löytyy, tuo jännittävä taukopaikka.

Notkon suojista se löytyy, tuo jännittävä taukopaikka.

Aika lailla mahtava taukopaikka olikin väsätty Konttivuoren polun varteen. Monenlaisissa paikoissa on laavuja ja kotia ollut, mutta yhtään tällaista paikkaa ei vielä ollut kohdalle sattunut. Uuden uutukaisen näköinen kompostoiva käymälä, puuliiteri ja laavu, joka olikin sitten kerrassaan jännän näköiseen kohtaan mietitty. Tummanpuhuvan jyrkänteen juurelle se oli väsätty, ja eipä sopivampaan paikkaan oikeasti olisi voinutkaan tulla.

Meitä ennen paikalle oli tullut väkeä Jyväskylästä ja Turusta asti.

Meitä ennen paikalle oli tullut väkeä Jyväskylästä ja Turusta asti.

Konttivuoren polun suosiosta kertonee se, että meitä ennen laavulle oli tullut jo porukkaa ihan Turusta ja Jyväskylästä asti. Lapsiperhe vieraineen antoivat luvan julkaista kuvansa tämän jutun yhteydessä. He olivat jo ehtineet olla nuotiolla pitemmän aikaa ja olivat lähtöä tekemäisillään. Ihan mukavastihan olisimme yhdessäkin mahtuneet istumaan tulille. Emme laittaneet hiipumassa olevaan nuotioon enää uusia puita vaan virittelimme risukeittimen kahvinkeittoa varten.

Vanha kuusi nojailee lunkisti kallioon. Mikäs tässä on seistessä, onhan tässä mennyt jo lähemmäs 100 vuotta...

Vanha kuusi nojailee lunkisti kallioon. Mikäs tässä on seistessä, onhan tässä mennyt jo lähemmäs 100 vuotta…

Kahvin seuraksi meillä oli tuoreita munkkirinkuloita, ja kyllähän se tämänkin retken päätteeksi varsin mainiolta maistui!

Konttivuoren polkua pitkin pääsevät siis näppärästi myös perheen pienimmät, ja retken kohokohta monelle onkin juuri tilaisuus päästä makkaranpaistoon tai eväitä syömään hienolle laavulle. Rokkamäen Reijo oli hienon laavun veistellytkin, ja varmasti oli tyytyväinen siihen, että paikka kiinnostaa ihmisiä kylää kauempaakin.

Tyytyväisiä olimme mekin, sillä pari-kolme kivaa luontopolkua muutaman tunnin aikana virkisti mieltä ja kehoa ihan pitemmäksikin aikaa.

PAIKKA KARTALLA

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 6923652  E 415095

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.