Pakkasrajalla Nyrölän laavulla

Vuoden 2017 ensimmäisen talviretken kohteeksi valikoitui Nyrölän polku Jyväskylässä. Onko järkeä lähteä tarkoituksella lähes kolmenkympin pakkasiin?

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6915543  E 421544

Eihän siinä mitään järkeä ole, ellet tarkoituksella ajattele testata varusteita tutussa paikassa, hyvässä seurassa ja melko lähellä parkkipaikkaa. Näin me teimme. Rajojen koettelu on helpompaa, kun matka kotiin on mahdollista vaikka keskellä yötä. Matkassa olivat Anne, Heikki ja Ulla sekä koirat Möykky ja Kitka.

Ajelimme Jyväskylästä Nyrölään varsinaisen talven ihmemaan halki, sillä niin haastavia kuin säät ovat talviretkeläisille olleetkin koko alkuvuoden, tuolloin oli lunta vuodenvaihteen jäljiltä, ja tie ei ollut lainkaan huono ajella. Olimme liikenteessä työpäivän jälkeen tammikuisena perjantaina, joten oli pimeää. Reitti oli kuitenkin tuttu sekä kotoa parkkipaikalle että parkkipaikalta saaren laavulle. Menimme suorinta kautta, vaikka kesällä onkin ollut myös meistä ihanaa fiilistellä koko polku läpi. Emme tarvinneet varsinaisia yösuunnistustaitoja, mutta otsalampusta oli hyötyä. Vaatetta meillä oli päällä mieluummin liikaa kuin liian vähän, ja kun mukana oli myös kaksi koiraa, oli nekin puettu viimeisen päälle koirien talvivaatteisiin.

Kuutamo Nyrölässä.

Perille päästyämme valokuvaajat karkasivat leiripaikalta kuvaamaan hienoa tähtitaivasta, ja minä jäin tekemään nukkumapaikkoja ja sytyttämään nuotiota. Nyrölässä on puita myös kyläyhdistyksen puolesta, mutta me toimme tällä kertaa pulkassa omat puut. Erinomainen tulipaikka on kätevä ruoanlaittoon ja myös kiva katsella. Istuin tulen sytyttyä makuupussiin pikkukoiran kanssa. Vedin pipoa syvemmälle ja kaadoin termarista itselleni teetä odotellessa, kun muu seurue saisi tarpeekseen kuvia, tai kameroiden akut lakkaisivat antamasta virtaa.

Tähtitaivas ja pakkasyön valopylväät.

Valokuvaajat saapuivat esittelemään otoksiaan ja syömään iltapalaa. Tunnelma oli suorastaan riehakas, sillä taivas loisti kirkkaana, puut naksuivat ja meidän varpaat tuntuivat vieläkin aivan lämpimiltä pilkkisaappaissa ja untuvatossuissa. Olimme voittajia jo tässä kohtaa, sillä tämä oli ensimmäinen näin ankarien olosuhteiden leirimme koskaan. Iltapalan jälkeen kömmimme makuupusseihin, paitsi Ulla, joka vain juoksenteli ympäriinsä huudellen: ”Katsokaa kuinka hienosti tähdet näkyvät!”, johon pariskunta Sulander totesi vällyistä: ”Tule nukkumaan, höperö!”

Ullakin kömpi nukkumaan saatuaan omasta mielestään riittävän määrän otoksia. Kamerat piti yöksi laittaa kylmälaukkuihin, jotka siis toimivat nyt lämpölaukkuina. Koirista isommalla oli oma makuupussi, ja pienempi nukkui minun makuupussissani. Heti makuupussiin kömmittyä minua tärisytti kylmästä, mutta hetken päästä makuupussi ikään kuin ”meni päälle” kun lämpö kertyi sisäpuolelle. Yöllä muutaman kerran käännettyäni kylkeä sain hytistä hetken, koska aivan kiinni ei makuupussin suuaukkoa voi koiran takia pitää.

Nyrölässä on tilaa vaikka isommallekin porukalle, sillä saaressa on iso tuplalaavu ja erikseen ruokailukatos pöytineen ja penkkeineen. Me kolme nukuimme toisessa laavussa, johon mahtuisi enimmillään ehkä viisi nukkujaa, ja viereisessä laavussa olisi mahtunut nukkumaan saman verran.

Aamusella sain olla makuupussissa koiran kanssa melkein lähtöön saakka, sillä pakkanen oli entisestään kirinyt. Ulla ja Heikki tekivät minulle aamupalaa ja kävivät kuvaamassa vielä aamukuvia jäällä. Koirat juoksentelivat jäällä myös, mutta pienempi nosteli kinttujaan siihen malliin, että se piti lämmittää makuupussissa aamulenkkinsä päätteeksi.

Illalla tullessa oli pilkkopimeää, mutta aamu helli meitä kauniilla auringonpaisteella. Sää oli kaunis ja metsän puut kuurassa, siinä kohdin missä menimme pitkospuilla, ne paukkuivat jäykkinä pakkasesta. Lossi oli jäätynyt rantaan, muistelimme kesän reissua, kun sillä siirryimme sutjakasti rannalta toiselle.

Kiitos Nyrölä, olet ollut meille aina antelias valokuvaus- ja nukkumispaikkana. Nähdään taas pian!

Aiempia kertomuksia Nyrölän polulta:

Retkipaikka, Upe Nykänen: Nyrölän luontopolulla, Jyväskylä
Oma Rinkkaputki-blogimme, kolme juttua: Nyrölän luontopolku

Polun lähtöpaikka sijaitsee osoitteessa Sikomäentie 706, Jyväskylä, ja sinne on Jyväskylästä alle 30 kilometriä. Jos käytät laavulla polttopuita, maksa laavun seinällä olevan ohjeen mukaisesti puista kyläyhdistyksen tilille.

Nyrölän polkua hoitaa Nyrölän kyläyhdistys ja se sijaitsee pääosin yksityismailla. Katso lisätiedot sekä ohjeet reitillä liikkuvalle täältä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *