Anne Sulander

Anne Sulander tunnettiin lämminhenkisen Rinkkaputki-blogin emäntänä. Hänen iloinen ja kannustava asenteensa innosti vuosien mittaan lukemattomia ihmisiä suuntaamaan ulos luontoon. Anne itse oli löytänyt retkeilyn ilon aikuisiällä osallistuessaan retkeilykurssille, joka muutti hänen elämänsä suunnan. Konttorityö vaihtui erä- ja luonto-opasopinnoiksi, ja yhä useammin Anne löysi itsensä istuskelemasta villasukat jalassa teltan ovella, kaikessa rauhassa aamukahvista ja ympäröivästä luonnosta nauttien.

Pian Annen sydämeen syttyi kaipuu Lappiin. Hän teki vapaaehtoistyötä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, luoden bloginsa kautta arvokkaalle vapaaehtoistyölle sekä vastuulliselle retkeilylle upealla tavalla näkyvyyttä myös muiden luonnossa liikkujien keskuuteen. Annesta tuli myös kansallispuistokummi, ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta kehittyi hänelle äärimmäisen rakas paikka. Anne kirjoitti Retkipaikkaan mm. kuusiosaisen Hetta–Pallas-vaellusoppaan, joka on upea apu tätä legendaarista vaellusta suunnitteleville retkeilijöille.

Luonnon suojeleminen sekä hyvätapainen, muut huomioon ottava luonnossa liikkuminen olivat erityisen lähellä Annen sydäntä, ja näistä aiheista hän kirjoittikin lempeällä ja positiivisella otteella paljon. Annen viesti oli myös, ettei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa retkeillä, vaan luonnosta voi nauttia monin tavoin eikä retkeilyn tarvitse olla vakavaa. Vuoria ei ole pakko valloittaa eikä kilometrejä ole pakko laskea – luonto eheyttää ihmistä yhtä lailla Lapin vaellusreiteillä kuin kaupunkien puistoissa tai lähimmällä laavullakin.

Pallastuntureilta Annen tie johti Saariselälle, jossa hän työskenteli viimeisen talvensa matkailun parissa intoa puhkuen. Koronaviruksen hiljennettyä Lapin matkailun ennakoitua aiemmin kevättalvella 2020, oli Annen tarkoitus käyttää yllättäen ilmestynyt vapaa-aika Urho Kekkosen hohtavilla keväthangilla hiihtäen.

Rinkkaputken ohella Anne kirjoitti Retkipaikka-sivustolle. Tiimiläistemme keskuudessa hänet tunnettiin aurinkoisena, positiivisena ja avuliaana ihmisenä, joka katsoi valoisasti tulevaisuuteen. Annen ideasta olivat alun perin syntyneet myös  nykyään vuosittain Jyväskylässä järjestettävät Retkelle-messut. Anne menehtyi maaliskuussa 2020 äkilliseen sairaskohtaukseen.

Retkipaikka käynnistää keväällä 2020 Annen kunniaksi muistokeräyksen yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa.

Kuvat: Heikki Sulander