Ihmeellinen ilmestys! Mikä loi tämän laajan kivipellon Pikku-Parran rinteeseen Teuvalla?

? Paikka kartalla
? Laavu, lammen rannalla grillikota

Päätimme helteisenä päivänä etsiä uimapaikkaa, jossa voisi edes hetken rentoutua. Päädyimme eteläpohjanmaalaisen Pikku-Parran lähettyville ajelemaan, ja silmiimme osui Muinaisvuorten reitistöt -kyltti.

Suunnitelmissamme ei todellakaan ollut lähteä vaeltamaan helteessä, mutta ajattelimme käydä hieman kurkkaamassa, että mitä sieltä löytyy. Ja löytyihän sieltä! Ensimmäisenä vastassa oli uimalampi, mutta todellinen yllätys odotti korkealla metsän keskellä.

Uimalammen vesi on raikasta ja pohja hyvä.

Rannalta löytyy kyltti, että laiturilta ei saa hyppiä. Lampi ei ole syvä, mutta laiturin päästä on helppo pulahtaa uimaan.

Lampi ei ole kovin iso, eikä syvyyttäkään ole muutamaa metriä enempää. Lammen vieressä on kiva grillikatos, joka tällä kelillä osoittautui mukavan varjoisaksi paikaksi syödä eväitä.

Lammen miljöössä on pienempiä ja hieman isompiakin vanhoja rakennuksia ihailtavana.

Miljöössä on mm. tällainen kaunis kesäalttari. Täällä ilmeisesti vietetään häitäkin. Ihana ajatus pitää häät tai juhlat täällä keskellä luontoa.

Päätimme käydä helteestä huolimatta hieman tutkimassa maastoa, koska maisemat olivat niin kauniit, ettemme malttaneet vain rannalla istuskella. Hiekkatietä kuljimme metsää kohti, ja siinä oli jo hieman nousuakin. Olimme nyt Parran laskettelurinteen takana.

Kuuma tuli metsässä kulkiessa. Helteillä kannattaa ehdottomasti ottaa riittävästi juotavaa mukaan.

Laavu aivan kivipellon vieressä.

Mäen päällä olikin sitten edessämme melkoinen yllätys. Ajattelimme nimittäin jäädä hetkeksi laavulle varjoon istumaan ja levähtämään, mutta laavun vieressä olikin nähtävää: uskomaton kivipelto edessämme, näin korkealla!

Oli aivan pakko heti katsoa netistä, että mikäs ilmestys tämä nyt sitten on. Vanha kivipelto, jonka synnylle ei tuolloin löytämieni tietojen mukaan koskaan ole löydetty selitystä.

Mistä nämä kivet ovat tänne ilmaantuneet?

Tiedättekö sen tunteen, kun kävelette jonnekin ja mietitte, että nyt olen tullut aivan väärään paikkaan? Tässä paikassa on jotain hyvin mystistä ja omituista. Tulee jopa vaivaantunut olo, että eihän tällaista voi olla keskellä metsikköä näillä korkeuksilla! Tähän on helppo sanoa, että no, varmaan jääkausi on saanut tämän aikaiseksi, mutta sitäkään ei ole voitu varmentaa.

Onko sinulla enemmän tietoa tästä ja toisesta samalla alueella olevasta kivipellosta?

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kiviä on laajasti ja paljon, eli siellä käveleminen ei ole ihan helpoimmasta päästä. Meitä aurinkokin paahtoi edelleen kovasti. Totesin heti, että tänne on tultava uudestaan. Nämä ovat juuri niitä paikkoja, jotka kiinnostavat minua suuresti, koska ne ovat niin arvoituksellisia. Ehkä mieleeni juolahti muutama hassukin mielikuva muinaisista ihmisistä kärräämässä kivia kasaksi, ja se naurattaa minua edelleen. Naurattaa varmaan kaikkia muitakin, mutta en vaan ymmärrä miten tämä kaunis kivipeltoon tänne tullut ja mikä sen tarkoitus on.

Helle ajoi meidät lopulta pois, mutta alueella todella on useita erilaisia vaellusreittejä laavuineen. Aion käydä tutkimassa niitä syksymmällä, ja samalla aion etsiä käsiini 400-vuotiaan männyn, joka täällä jossain kuulemma on.

Täydennys 30.7.2018: GTK:n aineiston mukaan Pikku-Parran pirunpelto on muodostunut ”aallokon toiminnan tuloksena Ancylusvaiheen aikana.Lue koko julkaisu täältä (pdf).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.