Ehkäpä Suomen komein linnavuori sijaitsee Saimaalla: tällainen on Pisamalahden eli Sulkavan linnavuori

Noin tunnin päässä Puumalasta sijaitseva Sulkavan tai Pisamalahden linnavuori on jo kartalla jännittävän näköinen laitos. Näkyy luolaa, jyrkkää rantaviivaa ja itse linnavuori seisoo Saimaan rannalla ”voittamattoman” näköisenä.

Kartta kohteeseen | Kartta parkkipaikalle | Googlemaps parkkipaikalle

Linnavuori ja lohkareet

Polku parkkipaikalta linnavuorelle oli hieman epäselvä keväthangilla, mutta löysimme perille. Ihan vuoren tuntumassa on grillikatos, joka eroaa perinteisestä laavusta, joita olen tottunut näkemään. Vesiteitse saapuville löytyy myös laituri.

Grillibilettäjät voisivat ottaa juodut kaljatölkkinsä mukaan.

Ensimmäiseksi tutustuimme isoihin lohkareisiin rannassa. Kartan mukaan täällä pitäisi olla luola, mutta en alkanut kivikkoa sen tarkemmin tutkimaan. Osa kallioista on varmasti erittäin liukkaita kun yöpakkaset vielä jäädyttävät kosteat pinnat.

Mahtipontista meininkiä

Löysin kuitenkin yhden luolantyngän toisiinsa nojailevista lohkareista. Rannasta katsottuna linnavuori näyttää ISOLTA.

Kukkuu!

Linnavuoren päälle vie puiset rappuset. Lumi ja jää tekivät meille omat haasteensa, mutta pienen könyämisen jälkeen maisema korvasi rappiorappusten koettelemuksen.

Näköala etelän suuntaan on kerrassaan upea!

Tätä kukkulaa on ollut helppo puolustaa ja se on varmasti ollut näyttävä ja jopa pelottava näky mahdollisille tunkeilijoille.

Vanhat puolustusvallit ovat yllättävän hyvin säilyneitä. Kivivalli kutsuu suorastaan tutkimaan lisää, mutta muistathan, että linnavuori on kiinteä muinaisjäännös, joten sen vahingoittaminen ja tulenteko on kielletty. Lue lisää luontoon.fi-sivustolta.

Vanhin kirjallinen maininta linnavuoresta on vuodelta 1561, ja lähteiden mukaan linnoitus olisi rakennettu rautakaudella hämäläisiä vastaan. Nyt minä hämäläistyneenä pohjanmaalaisena valloitin linnavuoren!

Jäinen saimaa
Saimaan upeat reitit

Tutkimusten mukaan läheisen puron tuntumasta on löytynyt liistekatiskojen jämiä. Parin kilometrin päässä sijaitsevasta Mustikkalammesta löytyneistä näytteistä on päätelty viljan viljelyn vakiintuneen jo 1100-luvulla seudulle. Voit lukea lisää täältä.

Kikkailin itseni jäisiä rappusia pitkin takaisin alas grillikatokselle, jossa nautimme kenttälounaan, eli makkarat ja nokipannukahvit. Sitten olikin edessä paluu Puumalaan Saimaan maisemissa.

Lisää kuviani löydät instagramista @anttiphotography 🙂

Lue myös Leinon vanhempi kirjoitus Sulkavan linnavuoresta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.