Grottberget, Siuntio

Lappersinluola eli Grottbergetin luola eli Veijolan (Väjens) luola eli Grönskogsgrotta on monella nimellä siunattu, upea kideonkalo, joka odottaa kävijöitään Siuntion Grottbergetin kupeessa.

Ulkoapäin paikka hyvin vaatimaton, mutta sisälle mennessä se ylittää odotukset, jahka kulkija ensin löytää perille. Luolan suuaukko on melko huomaamaton ja katveessa, joten paikalle on syytä lähteä melko tarkkojen koordinaattien kanssa. Toki metsään tallautunut polku auttaa oman osansa, mutta siitäkin huolimatta kannattaa olla tarkkana.

Kooltaan luola 10 metriä pitkä, 4 metriä leveä ja 1,2 metriä korkea. Onkalo on on syntynyt graniitissa olevaan kideholviin vuoripaineen laukeamisen synnyttäneen rakoilun seurauksena. Luultavasti sitä on laajennettu jossain vaiheessa ihmisvoimin. Luolan kerrotaan olleen piilopaikkana isovihan aikana.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6672860 E 341183

5 replies
 1. Mikko
  Mikko says:

  itselläni ainoa luonnon luola missä olen käynyt, kävimme joskus pienenä siuntion partion kanssa. Nyt kun kuuntelin luonto illan 1000 luolaa ohjelmaa radiosta tuli mieleeni, ja nyt pitää edottomasti esitellä luola jälkikasvulle. Kiitos sivuista

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Eipä kestä. Kiitos itsellesi, kun sivuillemme löysit ja jätit viestin. Se ilahduttaa meitä tekijöitä aina kovin. Siuntion suunnalla on jokunen muukin luola, niistä tosin vielä ei kaikista juttua ole. Ja Lohjalta löytyykin sitten jo vaikka mitä.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.