Aloitteleva lumikenkäilijä talven ihmemaassa – arvaatko, mistä nämä maisemat ovat?

Metsä oli todella täynnä lunta.

Sattuipa männä viikonloppuna niin, että ilma oli mitä mahtavin, sää kylmä ja lunta todellakin riittävästi. Oiva hetki lähteä siis viettämään vapaapäivää lumikenkiin tutustuen. Tervetuloa mukaan kuvankauniille ja herkulliselle retkelle talven ihmemaahan!

Kokeiluun pääsivät TSL 225 -lumikengät

Aloittelevana lumikenkäilijänä olin varsin iloinen saadessani kengät vuokralle Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiasta, jonka jälkeen lähdin kuitenkin Nuuksion sijaan vähän syrjemmälle ja avoimemmille vesille opettelemaan. Lumikenkäily on kuitenkin verraten helppoa, joten sain pian jujun päästä kiinni ja saatoin nauttia talven kauneudesta täysin siemauksin.

Retkeilijän cafe mocha (eli tuttavallisemmin suklaakahvi)

Joskus on vaikea valita haluaako kahvin vai kaakaon. Nokkela valitsee molemmat ja yhdistää nämä kaksi juomaherkkua! Ihan kahviloistakin voi tilata ”suklaakahvia”, joka kulkee vähän paikasta riippuen nimillä cafe mocha, caffe mocha, cafe mocca, caffe mocca tai moccacino. Juoman voi kuitenkin valmistaa jo kotona mukaan termariin, niin ei tarvitse baristaa eikä koko kahvilaa, jotta voi nauttia juomaelämyksestä.

Tarvitset:

* sopivan määrä haluamaasi kahvia
* sopivan määrä haluamaasi kaakaojauhetta
* halutessasi maitoa/kauramaitoa

Keitä kahvi kotona, kaada termari lähes täyteen tai jätä halutessasi maitovara.

Lisää haluamasi määrä kaakaota. Mitä enemmän laitat, sitä suklaisempaa saat. Oma suositukseni on pieneen termariin noin 3 kukkurallista teelusikallista, ja isoon termariin kaksi kukkurallista ruokalusikallista. Kannattaa käyttää tarpeeksi pitkää lusikkaa (lattelusikat ovat varsin toimivia) tai muuta pitkävartista sekoitinta. Sekoita kaakaojauhe kahvin joukkoon.

Lisää halutessasi (kaura)maitoa.

Herkkukahvi on termarista heti valmista nautittavaksi!

Jos haluat vetää tämän vieläkin överimmäksi, niin ota reppuun mukaan valmiskermavaahtoa ja kaakaojauhetta, joilla voit koristella juomasi.

Kaunis ja maistuva energiapommi

Energiset herkkukeksit

Tarvitset:

* suolakeksejä
* brie-juustoa
* vaahterasiirappia
* kuivattuja ruiskaunokin kukkia

Klassinen kombo suolaa, rasvaa ja makeutta, joka koristellaan täysin turhilla, mutta näteillä kuivatuilla syötävillä kedon kukilla.

Kannattaa pakata komponentit eväsrasiaan, jotteivät keksit murskaannu, juusto litisty ja siirappi valu pitkin repun sisuksia. Sopivalla eväspaikalla herkkukeksien kokoaminen onkin sitten helppoa ja nopeaa. Keksin päälle puukolla sopiva köntti juustoa, jonka päälle valutetaan pikkuisen siirappia ja koristellaan kukin. Kukat voi laittaa kuljetusta varten esimerkiksi pieneen minigrip-pussiin.

Ai että kun on hyvää ja kaunista!

Näköalatasanteen maisemat aukesivat etelään kohti aurinkoa.

Kuljin itse asiassa alkuun aika pitkään ilman lumikenkiä, sillä en ollut aivan varma minkälaisessa lumessa kengät olisivat paremmat kuin ihan vain talvikengät. Lumen syvyys oli ihan reippaasti polven korkeudelle asti, joten kulku oli kevyessä puuterilumessakin raskasta ja yllättävää, kun nietosten alle oli kätkeytynyt satunnaisia kivenkoloja ja kantoja sun muuta. Alkumatkan lumikengät kulkivat siis reippaasti mukana repun ulkopuolella, johon oli kiinnittänyt ne irrallisilla kiristysnauhoilla.

Lumikengät ovat helppokäyttöiset ja toimivat.

Huomio no. 1 – on kivampaa, kun kantalukko on auki

Sallinettehan termien epäjohdonmukaisen käytön aloittelijalle. Tarkoitan tällä nyt joka tapauksessa sitä, että on huomattavan paljon mukavampaa liikkua lumikengillä, kun kengän kanta irtoaa lumikengästä. Vähän kuin vertaisi murtomaasuksia laskettelusuksiin. Murtomaasuksissa monon kanta nousee suksen siteestä, laskettelusuksissa ei. Lumikengissä tämän voi valita! Kokeneemmat kenkäilijät osaavat varmaankin kikkailla milloin kannan kiinnittäminen on järkevää, mutta näin ensikertalaisena voin joka tapauksessa todeta, että avoimessa ja tasaisehkossa maastossa liikkuessa on kivampaa, kun se kantalukko on auki.

HUOM! Taaksepäin kävely on paljon vaikeampaa, jos lukko on auki, sillä lumikenkä ei silloin niin rajusti seuraa jalkaa, vaan kenkä jää seilaamaan omalle paikalleen.

Reitin varrelta löytyi lumeen hautautunut laavu pöytäryhmineen.

Huomio no. 2 – ei pitkospuille!

Valitsemallani alueella oli muutamassa kohtaa pitkospuita, ja näin yhden kokeilun perusteella en suosittele taiteilemaan pitkoksilla lumikengillä. Vaikka lumikenkä tasaakin askelta paljon laajemmalle alalle, on pitkoksilla silti huomattavan epävarma olo, enkä varsinkaan halunnut rikkoa vuokraamiani kenkiä. Täytyy toki mainita, että kokeillessani kulkea pitkospuilla ihan vain tavallisilla kengillä, ei sekään ollut mitenkään erityisen helppoa puolimetrisessä hangessa.

Katsomo kenties kesäteatteria varten?

Huomio no. 3 – kengän siteet auttavat pitämään lumen ulkona kengistä

Kokeilemani lumikenkämallin kiinnitys oli yksinkertainen ja hyvä. Toinen side oli kiristysnauha kengän kärjen päällä ja toinen yksinkertainen klipsikiinnike tuli nilkan ympärille. Erityisesti tämä nilkan ympärille laitettava klipsi oli kätevä, kun sen sijoitti toppahousujen lumilukon päälle, jolloin puuterilumella ei ollut mitään mahdollisuutta päästää kenkään!

Metsä kylpi valossa ja oli kuin suoraan postikortista.

Huomio no. 4 – sauvat eivät ole pakolliset (joskin varmasti hyödylliset)

Lumikenkien kanssa ei ollut saatavana sauvoja, ja omat hiihtosauvani jäivät kotiin, joten päätin vain lähteä kokeilemaan kulkua ilman. Kyllähän sitä jotkut laskettelevatkin ilman sauvoja, joten miksikäs ei kenkäilykin sujuisi. Sauvoista on kyllä varmasti lisätukea ja hyötyä, mutta kun tässä nyt ei muutoinkaan ollut mistään rämistelystä kyse, niin en edes kokenut tarvitsevani sauvoja. Jos mahdollisuus olisi, niin varmasti kyllä kokeilisin kulkua myös sauvojen kanssa.

Tiiviillä alueella oli hyvät retkeilyrakenteet.

Päivä oli valtavan kaunis, ja kolmisen tuntia hujahti ihan huomaamatta ohitse kirkkaassa, joskin kylmässä auringonpaisteessa. Metsä kimalsi puuterilumesta ja ilma oli raikas ja tyyni. Olin niin äärettömän onnellinen saadessani viettää rauhallisen päivän näin upeissa maisemissa.

Ja niin, tämä huikea seikkailumaasto pitkospuineen, kävelysiltoineen, näköalatasanteineen ja kaksine laavuineen löytyy Länsi-Uudeltamaalta Siuntiosta! Tässä kartta.

Kattavampaa lajiesittelyä voit lukea täältä:

KUN LUMIKENKÄILY KIINNOSTAA – HELPOSTI MAHTAVAN HARRASTUKSEN MAKUUN. OSA 1/2.
KUN LUMIKENKÄILY KIINNOSTAA – HELPOSTI MAHTAVAN HARRASTUKSEN MAKUUN. OSA 2/2.

Tällaisia päiviä lisää <3
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.