Apteekintädin niksit retkeilijälle: pakkaa nämä seitsemän tarviketta reppuun!

Yhteistyössä Salomon

Kuva ja tekstit: Marita Alatalo

Kymmenen päivän Norjan-seikkailuni on ohi, ja vietän ensimmäistä vapaapäivää paahtavassa Suomessa. Retkeeni kuului kuuden päivän jäätikkökurssi, ja lisäksi muutama päivä vuorien huiputtamista Jostedalsbreenin alueella.

Meitä oli kurssilla aika sekalainen porukka, ja suurin osa osallistujista oli minua huomattavasti kokeneempia seikkailijoita. Päätyessäni alkeiskurssin sijaan jatkokurssille, olin auttamattomasti tekniikan osalta ryhmämme heikoimmasta päästä, joten taidolliset pätemiseni keskittyivät suurimmaksi osaksi farmaseuttisiin tietoihini. Näistä pienistä opettamisen aiheuttamista ilon pilkahduksista syntyi ajatus, että voisin nämä muutamat niksit jakaa myös teille muille!

Laastarit, särkylääkkeet, avaruuspeite, sideharso, haavataitokset- ja teippi, sakset sekä desinfioiva puhdistusaine. Nämä ovat aika monen retkeilijän jo maalaisjärjellä pakatut pakolliset tarvikkeet. Seuraavat vinkkini ovat apteekin asiakkailta kuultuja tai muuten käytännössä hyväksi koettuja.

Elektrolyyttiliuokset

Kymmenen päivän Norjan-reissulla aurinko paistoi paahtavasti kahdeksan päivää. Nestetasapainoa korjaavat valmisteet ovat usein joko jauheita tai poretabletteja, ja itselleni ovat sopineet hyvin nuo poretabletit. Yksi poretabletti päivällä, ja tarpeen mukaan toinen vielä illalla. Tällä taktiikalla – ja toki lisäksi päähinettä käyttämällä – on auringonpistos pysynyt kaukana kesäpäivän vaelluksilla, ja Las Vegasin polttareiden nestehukka kurissa. Harvoin kukaan retkeilija tulee sanomaan, että olisi juonut liikaa, tai ryhmä joutuisi pysähtelemään jatkuvasti vessahetkien takia (paitsi korkealla vuoristossa). Kun auringonpistos iskee, se iskee kovaa ja vie kaikki voimat. Elektrolyyttiliuoksien lisäksi oloa helpottaa tarvittaessa ibuprofeeni tai parasetamoli.

Kuva: Ritva Ryynänen

Kyypakkaus

Jo alkukesästä sain omin pienin jaloin kokea, että kyllä se kyy puree, eikä se ole leikin asia. Itse huomasin puremajäljet vasta seuraavana iltana, kun jalka oli turvonnut muodottomaksi, ja sitä koristivat verisen näköiset läiskät. Minun kohdallani selvittiin säikähdyksellä (sekä rumalla jalalla). Olisinpa heti tajunnut, että nyrjähdyksen sijaan silmiä sumentavan kivun takana olikin ystäväni kyy, jotta olisin tiennyt ottaa lääkkeen. Kyypakkauksen parasta ennen -kestot ovat useita vuosia, joten sen ostaminen ei ole kovinkaan suuri investointi, ja parhaimmillaan se pelastaa sinut tai karvaisen ystäväsi.

Kuukautisside

Tämän ohjeen sain mieheltä, joka asuu suurimman osan kesästä metsän keskellä. Kuukautisside imee uskomattoman paljon nestettä tai verta, joten isomman vekin sattuessa se kannattaa lätkäistä haavan päälle! Suojien materiaali on suunniteltu herkälle iholle, ne ärsyttävät vähän ja hygianiasyistä ne on myös yksittäispakattu. Joskus voi käydä myös niin, että todella kova rasitus tai vähäinen ravinto laukaisee kuukautiset ennenaikaisesti. Siispä veren maku suussa pitkille reissuille lähtevät seikkalijattaret, muistakaahan ne suojat!

Magnesium

Yllättävän moni kärsii lihaskrampeista tai suonenvedoista pitkien vaelluspäivien päätteeksi. Magnesium on helppo lääke ottaa mukaan poistamaan nämä ärsyttävät häiriötekijät yön ajalta. Ihan oikeasti, suonenvedot saa estettyä pelkällä yhdellä pillerillä.

Rakkolaastarit – ja oikea tapa käyttää niitä

Ilman rakkolaastareita yksi ryhmämme jäsenistä olisi tuskin päässyt jäätikölle asti, sen verran pahaksi oli koko kantapään repinyt rakkula päässyt. Vaikka rakkolaastarit ovat lähes kaikille jo tuttuja, tuntuu monilla olevan unohduksissa niiden lämmittäminen käsien välissä ennen paikoilleen laittamista. Kannattaa myös aina miettiä, mihin suuntaan hankaus tulee, ja pistää laastari niin, että se kestää mahdollisimman hyvin kulutusta. Jos laastari irtoaa sukan mukana, kannattaa rakon antaa hengittää yön yli, ja kiinnittää uusi laastari vasta ennen seuraavaa patikointia. Oikein laitettuna rakkolaastarin pitäisi pysyä useamman päivän! Muistathan säilyttää laastarit minigrip-pussissa.

Nenäsumute ja silmätipat

Nämä ovat lähinnä henkilökohtaisia suosikkejani. Käytän silmätippoja ajaessani pitkiä matkoja, sekä tuulisilla vaelluksilla esimerkiksi jäätiköillä ja korkeammalla vuoristossa. Harvempi nuori kärsii silmien kuivuudesta, mutta vitsit sitä tunnetta, kun kostutuksen jälkeen katse on taas terävämpi. Käsikaupan puolelta kuitenkin kaikista mahtavin ja nerokkain lääke on nenäsumute. Käsi pystyyn, kenelle ei nouse hymy huulille, kun tukkoinen ja ahdistava olo lähtee parissa sekunnissa tämän ihmesuihkauksen myötä.

Kuva: Ritva Ryynänen

Uskon myös, että turha stressaaminen ja kokonaisen lääkekaapin raahaminen joka paikkaan on lähinnä rinkan tilan kuluttamista. Mitä suuremmaksi lääkelaukku kasvaa, muistathan ainakin keskustella mitä retkitoverisi on ottanut mukaan, niin ette kanna samoja tuotteita molemmat rinkoissanne. Tekevälle sattuu, joten kannetaan naarmut ja mustelmat ylpeydellä läpi kesän!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.