Polkujuoksija kesäpolulla Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Mistä polkuja polkujuoksijalle?

Yhteistyössä Salomon

Kokeilitko varoituksista huolimatta polkujuoksua? Hullaannuit lajiin ja nyt janoat tietää, missä pääsisit upottamaan tossut rapaan ja saavuttamaan upeimmat luontoelämykset?

Lähipolut

Kaikkein ekologisin ja kätevin paikka löytyy yllättävänkin monen kotiovelta. Suomessa polkuja on kaikkialla. Seuraavalle tielenkille lähtiessä kannattaa tarkkailla tienpientareita. Hyppääkö koira ulkoiluttajineen tieltä metsään? Seuraa perässä, koska siellä on todennäköisesti polkua tarjolla. Myös maastopyöräilijän kurainen renkaanjälki voi paljastaa polun. Alun bongattuaan voi juosta niin kauan, kuin polkua riittää ja palata sitten takaisin. Tutki pieninkin metsälaikku. Upeita neulasbaanoja voi olla hyvinkin lähellä asutusta.

Polkujuoksija kesäpolulla Kuva: Terhi Jaakkola, Endorfiininmetsästäjä

Ladattavat reitit

Useisiin rannetietokoneisiin voi ladata valmiin reitin. Reitti näkyy näytössä viivana ja juoksija nuolena. Aivan vieraaseen metsään ei kannata lähteä pelkän rannelaitteen ja viivan turvin. Mietithän, miten löydät pois, jos laitteesta loppuu akku tai jotain muuta odottamatonta tapahtuu? Kompassi ja kartta ovat mainiot kaverit kaikkiin reissuihin.

Pian reittejä on tarjolla myös Retkipaikka.fi:n kartalla!

Polkureitti Kuva Terhi Jaakkola

Yhteislenkit

Hyvä tapa tutustua oman seudun polkuihin on liittyä mukaan kimppalenkkien letkoihin. Oman alueen polkujuoksevat yhteisöt voi löytää Trailrunning.fi-sivuston Lenkkiseuraa-listan avulla.

Polkujuoksutapahtumien reitit

TrailRunning.fi-sivustolle on listattu kaikki Suomen polkujuoksutapahtumat. Useimpien tapahtumien sivuilta löytyvät gpx-tiedostojen lisäksi myös kartat sekä opasteet lähtöpaikalle.

Pääkaupunkiseudun tapahtumista jo klassikoksi kasvanut Bodom Trail tarjoaa Pirttimäestä lähtiessä polkuluksusta. Reissun avaa 12 kilometriä pitkä alkuosa, joka tunnetaan nimellä ’Kivet ja kannot’. Loppulenkki on 9 kilometrin mittainen, lempinimeltään ’Ummet ja lammet’.

Polkujuoksija kalliopolulla Kuva Terhi Jaakkola

Luontopolut, vaellusreitit

Metsähallituksen ylläpitämät luontopolut ja muut reitit löytyvät Luontoon.fi-sivustolta. Pääkaupunkiseudulla juokseva voi ryhtyä lenkeillään bongailemaan vaikkapa Espoon luontokohteita. Retkipaikka.fi-palvelun kohteista useimmat sijaitsevat polun päässä. Näitähän voi nautiskella retkeilyä astetta vauhdikkaammin: polkujuosten.

Kartat

Verkossa mm. Retkikartta.fi ja Pikakartta.fi tarjoavat karttoja kaikkien käyttöön. Kun mittakaavan säätää sopivaksi, näkyvät molemmissa palveluissa suurimmat polut.

Tarkimmin polut löytyvät suunnistuskartan avulla. Karttaretkisteriin on listattu kaikki alueet, joista on tehty suunnistuskartta.

Karttoja voi usein ostaa suoraan suunnistusseuroilta. Lista kaikista Suomen suunnistuseuroista linkkeineen löytyy Suomen Suunnistusliiton sivuilta.

Kun on päässyt karttojen katselun makuun, voikin hullaantua polkujuoksijalle hyvin luontevaan lajiin, suunnistukseen! Oman seudun kuntorasteja koluamalla löytää varmasti taas ihan uusia polkuja tossuillensa.

Lisää aiheesta:

Endorfiininmetsästäjä-blogin suosikkipolut ja vinkit: Missä lymyää polun pää?
Tanja Kantolan Partioaitan blogikirjoituksessa erittäin monipuolisia vinkkejä polkujenetsijälle niin Suomeen metsiin kuin ulkomaillekin: Ummet ja lammet – juoksupolkujen jäljillä
Trailrunning.fi: Vinkkejä polkujuoksijalle suunnistustaitojen opetteluun

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.