Testissä Petzl Myo – konstailematon otsalamppu

Otsalamppuja tuntuu ilmestyvän markkinoille tuhkatiheään, joten tarjonnassakin on valtavaa runsaudenpulaa. Kilpailu käy niin kuumana, että pakettien kylkeen painetaan toinen toistaan hurjempia lumenarvoja. Toisaalla myyntipakkauksessa vastaavasti luvataan niin huimia paloaikoja, että peruskäyttäjääkin hirvittää.

Tästä syystä oli erittäin kiinnostavaa saada yhteistyökumppaniltamme Vandernetiltä uusittu Petzl Myo testattavaksi. Kun halpakauppojen otsalyhdyt hakkaavat Myon ilmoitetut arvot mennen tullen, oli hyvin mielenkiintoista tutustua tuotteeseen. Ja niinhän siinä kävi, että pienellä perehtymisellä selvisi, että pippurinen Petzl Myo on ehdottomasti hintansa väärti.

Petz_myo_RETKIPAIKKA_5

Petzl Myo on kevyt ja hyvin istuva otsalamppu.

Myo on pienikokoinen otsalamppu, jossa patterikotelo on laitettu niskan puolelle. Järjestely tasapainottaa lamppua päässä, varsinkin kun virtalähteenä on kolme AA-paristoa.

Lamppu asetetaan päähän leveän joustohihnan avulla. Pakkauksen mukana tulee myös ohuempi hihna, jonka voi halutessaan asentaa kiertämään päälaen yli. Siitä on selkeä apu, kun pitää otsahihnaa löysällä, jolloin valaisin ei valahda korville.

Viileillä keleillä jos vaihtelee pitämällä sitä välillä pipon kanssa ja välillä avopäin, joutuu hihnojen pituuksia säätämään. Pituuden säätö on helppoa, joten samaa lamppua voi huoletta käyttää eri ikäiset ja kokoiset.

Petz_myo_RETKIPAIKKA_6

Paristokotelo on niskassa.

Minua ärsyttävät yleensä käsivalaisimien ja otsalamppujen katkaisijatoiminnot. Niihin laitetaan monta moodia ja koodia, joten sujuva käyttö on hyvin hankalaa. Ei kukaan käytä otsalamppua niin paljon, että näppäinjärjestelmä pysyisi hallinnassa. Varsinkin kun yhdellä ihmisellä saattaa olla muutamakin valaisin.

Olen joskus kironnut muka-tehokkaita lamppuja, jotka eivät valaise tarpeeksi tai eivät edes lähde päälle, kun kytkintä pitää painella ja tuplaklikata tai valaisinta kääntää samalla kun painaa nappia.

Petzl Myossa on kaksi kytkintä. Isommasta kun painelee, syttyy ensin kirkkain valo, sitten kahden himmeämmän jälkeen vilkku. Valon palaessa, yhdellä painalluksella lamppu sammuu. Yksinkertaista ja selkeätä.

Toisessa katkaisijassa on salaman kuva. Siitä painettaessa kytkeytyy niin kutsuttu Boost-tila, jolla saadaan hetkellisesti käyttöön enimmäiskirkkaus 370 lumenia.

Kun saranoidun lyhtyosan kääntää yläasentoon, lukittuu katkaisija muovisuojan alle, eikä valo mene itsestään päälle esimerkiksi repussa tai taskussa.

Petz_myo_RETKIPAIKKA_10

Varsinainen katkaisija on vasemmalla ja Boost-kytkin oikealla.

Vakiovalovoimakkuus ei huijaa

Laatulamppujen markkinoita hallitseva Petzl on pitkään paininut sen ongelman kanssa, että osa valmistajista välttää ilmoittamasta lamppujen todellisista toimintakykyä käyttämällä kiertoilmauksia ja osatotuuksia esittämissään arvoissa. Kun lampun paloaikaa luvataan paljon, mutta unohdetaan kertoa kuluttajalle, että se tasaisesti himmenee ensimmäisestä napinpainalluksesta lähtien, ei valotehosta loppuajasta ole kuin tuikku jäljellä.

Petzl Myosta valmistaja kertoo, että kaksi lampun valoasetuksista valaisevat 110 ja 55 lumenin valovirralla 70 ja 50 metrin päähän ja valmistaja takaa ilmoitetut paloajat 47 ja 57 tuntia. Maksimi-tila tilassa valaisu on 280 lumenin valovirralla 105 metrin päähän, mutta valo himmenee vähitellen paristojen tyhjentyessä. Tällöinkään valo ei häviä täysin, vaan paloajan loppuessa Myo siirtyy varavirtatilaan ja palaa vielä 50 tuntia 3 lumenin valovirralla.

Vakiovalovoimakkuus on erittäin käytännöllinen, sillä puuhastellessa hiipuva valoisuus ei väsytä silmiä ja lukiessakin se on huomattavasti miellyttävämpää, kun valaistus on koko ajan sama. Paloaikaan tämä tietysti vaikuttaa, mutta itseäni miellyttää enemmän se, että tiedän valotehon ja se on käytössä loppuun asti. Ei tarvitse pohtia vaihdanko paristot liian aikaisin vai vieläköhän yrittäisin sinnitellä.

Käytännöllisyyttä kevyessä paketissa

Lumeneista on muodostunut valon määre, mitä isompi luku, niin sitä valaisevampi lamppu. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Lumen on valovirranyksikkö, joka kertoo kuinka paljon valoa valaisin tuottaa kokonaisuudessaan. Valokeilan leveys vaikuttaa asiaan ja kapealla valokeilalla saadaan samalla valovirralla huomattavasti suurempi valon voimakkuus kuin leveällä. Toisin sanoen ilmoitettu lumen voi olla sama, mutta valokeilaa kaventamalla valonvoimakkuus kasvaa suuremmaksi, jolloin valaisimella näkee kauemmas ja samalla käyttökelpoisuus lähietäisyydelle saattaa kärsiä, kun valokeilasta tulee pistemäinen puikko.

Petzl Myossa asian huomaa käytännössä, sillä perusasennossa LED valaisee kapeasti ja pitkälle, mutta kun lampun eteen kääntää optisesti korkealuokkaisen laajakulmalinssin, niin valokeilakin levenee. Valon kokonaismäärä on kuitenkin molemmissa asennoissa sama. Tämä pitäisikin valo-ostoksilla päästä kokeilemaan, sillä iso kasa lumenia ei välttämättä tee lampusta käytännöllistä.

Petz_myo_RETKIPAIKKA_3

Pistemäinen kaukovalo valaisee kohteen kirkkaasti.

Petz_myo_RETKIPAIKKA_2

Lähivalo valaisee leveälle.

Valokeilan sivusuuntaa säädellään tietenkin päätä kääntämällä, mutta saranoidun lamppuosan ansiosta pystysuuntauskin on helppo laittaa kohdalleen. Lampun paikka ei aina ole päässä sama ja välillä valoa tarvitsee kääntää lähelle tai kauas. Tämän säädön saa tehtyä hyvin pienellä kädenliikkeellä. Itse käännän usein leiriaskareissa valokeilan täysin alas ja kytken himmeimmän asennon sekä laajakulmalinssin. Näin näen hyvin eteeni, mutta en häikäise muita paikalla olioita, vaikka kääntäisin katseen heidän suuntaansa. Myon valo-osan alareunaan muotoiltu jykevä leuka estää valoa häikäisemästä omiin silmiin.

Petz_myo_RETKIPAIKKA_1

Myon lamppuosan saranoinnin ansiosta säätö ylhäältä alas on laaja.

Pidin kovasti Petzlin koosta. Se painaa paristoineen vain 175 grammaa, joten se voi olla päässä vaikka ei sitä tarvitsisikaan koko aikaa. Huomaan monesti kotiin tullessani ajaneeni autolla retkipaikalta otsalamppu päässä ja vasta vaatteita riisuessa muistavani valaisimen. Olen jopa pari kertaa nukkunut teltassa Myo päässä. Keveydestä on myös se etu, että otsalampun voi laittaa taskuun jo hyvissä ajoin. Isoa ja kohloa lamppua ruvetaan kaivamaan repusta vasta kun iltahämärä on jo pitkällä.

Vaikka Myo on kevyt, on se vankkaa tekoa. Tukeva muovi ei väännyt, valaisinosasta kulkeva johto on tukevaa ja patterikotelon pehmeä kansi suojaa paristoja hyvin kosteudelta.

Petz_myo_RETKIPAIKKA_11

Kolme AA-paristoa toimii Myon virtalähteenä.

Käytän otsalamppuja säännöllisesti ja siksi Myo oli hyvin miellyttävä tuttavuus. Se on rehellisesti juuri sitä mitä se lupaa: kevyt, helppokäyttöinen ja erittäin suorituskykyinen otsavalaisin. Petzl Myo on konstailematon lamppu, joka ei liikoja lupaile, mutta eipä tule käyttäjällekään turhia pettymyksiä.

Hinta: noin 110 euroa

Lisätiedot: www.vandernet.com

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

Petz_myo_RETKIPAIKKA_9

Valon laajakulmalinssi käännetään LED:in eteen.

Petz_myo_RETKIPAIKKA_8

Tehokas LED ja hyvä heijastuspinta tekee valokiilasta täydellisen.

Petz_myo_RETKIPAIKKA_12

Suojakansi asettuu tiiviisti paristojenpäläle ilman ruuveja ja hakasia.

2 replies
  1. Jukka
    Jukka says:

    Niin, myo on mukava käyttää ja riittävän tehokas moneen. Tykkäsin kovasti, mutta pakkanen ei tee hyvää tuolle kierrejohdolle, eikä elektoniikkakaan ole kovin vakuuttava. Kun tuon saisi kestämään, niin hyvä juttu.

    Vastaa
  2. Jukka
    Jukka says:

    Ja ei siinä ainakaan minulla ollut mitään laajakulmalinssiä, vaan valonhajottaja, joka kyllä syö valotehoa. Mutta erittäin hyvä lisä lamppuun. Saranoinnin tosin joskus toivoi olevan yläpuolelta, niin tippunut lumi ei olisi jäänyt väliin hajottajaa käytettäessä.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.