Puhdasta juomavettä suoraan luonnosta – Testissä LifeStraw®-vedenpuhdistimet

Vesihuolto retkillä ja vaelluksilla on yksi tärkeimmistä asioista, jonka pitää olla kunnossa. Juomavettä täytyy olla riittävästi saatavilla ja sen pitää olla mahdollisimman puhdasta. Jos vettä ei voi tai halua kuljettaa mukana, tai kantovesi jostakin syystä loppuu kesken reissun, joutuu ottamaan käyttöön suunnitelman B ja hankkimaan juomavetensä suoraan luonnosta.

Joistakin vesistä on turvallista juoda vaikka suoraan, mutta sairastumisen tai vähintään vatsanväänteiden riskin minimoimiseksi juomavesi kannattaa joko keittää tai käyttää tarjolla olevia erilaisia vedenpuhdistusmenetelmiä. Tässä kyseeseen tulevat vaikkapa henkilökohtaiset vedenpuhdistimet, joita meille tuli testiin Mökkimieheltä jopa kaksin kappalein. Toinen kantaa nimeä LifeStraw®, ja toinen on saanut peräänsä vielä GO-merkinnän.

Vestergaard-nimisen yrityksen kehittämillä vedenpuhdistimilla on pitkä historia jo 1990-luvun alkupuolelta saakka, jolloin yritys kehitti ensimmäiset puhdistintuotteensa erityisesti sellaisille alueille, joissa vesi on yleensä erittäinkin likaista ja aiheuttaa monenlaisia sairauksia. LifeStraw-konseptin mukaiset puhdistimet lanseerattiin puolestaan vuonna 2005 henkilökohtaisina vedenpuhdistimina. Nimensä mukaisesti tuote muistuttaa pilliä, ja sen toimintaperiaate on erittäin yksinkertainen: vesi imetään suodattimen läpi, ja se on käytännössä siinä. Ei pumppausta tai muita kommervenkkejä.

Mitä LifeStraw tekee ja mitä se ei tee

GO-versiossa on mukana oma vesipullo, jonka sisällä on varsinainen homman ydin, eli putkimainen suodatin. Putken sisällä on vastaavasti sen tuhannella kiemuralla onttoja kuituja, jotka suodattavat valmistajan antamien tietojen mukaan 99,9999 % kaikista vedessä elelevistä bakteereista ja 99,9 prosenttia alkueläimistä, joita saattaa vesistöistä löytyä. Ontto suodatinkuitu suodattaa kaikki 0,2 mikrometriä suuremmat haitalliset bakteerit ja alkueläimet.

Bakteerien kanssa LifeStraw pätee, sillä testitulosten perusteella (linkki valmistajan sivuilla olevaan raporttiin) mm. kolibakteeri (e. coli), legionellabakteeri (Legionella pneumophia) ja yersinia ja salmonella jäävät suodattimen uumeniin. Edellä mainituista esimerkiksi legionellabakteeri voi aiheuttaa vaikean keuhkokuumeen, ja kolibakteeri taas vastaavasti voi viedä vähintään mahan ruilulle. Raportissa on kattava luettelo puhdistimen suodattamista bakteereista ja alkueläimistä.

Ilman puhdistamista juomavettä ei kannata välttämättä järvestä kaapaista.

Ilman puhdistamista juomavettä ei kannata välttämättä järvestä kaapaista.

Viruksia ja metalleja (kuten rautaa, kuparia tms.) GO tai sen kevyempi vain pilliosan sisältävä sisarus ei suodata, joten esimerkiksi yleisimpien ulosteperäisten virusten kuten noroviruksen kanssa LifeStrawin henkilökohtaisista puhdistinmalleista ei ole apua. Samatenkaan suolaista vettä kummallakaan mallilla ei voi juoda, eikä suodatinjärjestelmä poista sanottavammin väriä vedestä, jos joutuu käyttämään vaikkapa humuspitoista vettä.

Alkuelämiäkin molemmat mallit poistavat. Listassa on mainittu ainakin giardia lamblia (aiheuttaa giardiaasia), Entamoeba (aiheuttaa amebiaasia) ja Cryptosporidium (aiheuttaa kryptosporidioosia). Kaikki -aasit (linkki Terveyskirjaston sivuille) ovat kaikki vähintään kiusallisia suolistoinfektioita, ja amebiaasi voi olla jopa hengenvaarallinen. Giardiaasin ja amebiaasin voi kuitenkin saada lähinnä vain ulkomailta trooppisilla ja subtrooppisilla vyöhykkeillä, joten kotimaasta sitä tuskin löytyy ainakaan ennen kuin ilmastonmuutos iskee kuin miljoona volttia. Kryptosporidioosi sitä vastoin voi osua kohdalle Suomessakin, vaikka eniten se vaikuttaa Duodecimin (ks. em. linkki) artikkelin mukaan sellaisiin henkilöihin, joiden immuunipuolustusjärjestelmä on jo valmiiksi heikko.

LifeStraw vai LifeStraw GO

Kevyemmässä pelkkää LifeStraw-nimeä kantavassa mallissa ei siis ole muuta kuin putkimainen suodatin, jonka toinen pää laitetaan veteen, josta halutaan juoda, ja toisesta päästä imetään. Valmistajan promokuvissa kaveri ryyppää suoraan purosta pillin läpi, mutta jos ei halua välttämättä pyllistellä puronvarressa, voihan sitä vettä ottaa vaikka keittoastiaan tai tavalliseen juomapulloon ja imaista siitä seisaaltaan.

Jari näyttää mallia, miten LifesStrawia käytetään. Paikkana Saarijärven Majakoski.

Jari näyttää mallia, miten LifeStrawia käytetään. Paikkana Saarijärven Majakoski.

LifeStraw GO painaa tyhjänä hieman vajaat 170 grammaa, ja sen vesisäiliön (pullo-osan) vetoisuus on 6,5 desiä, jolloin koko hoito painaa vettä täynnä noin 800 grammaa. Paino tietysti vähenee sitä mukaa, kun pullosta juo. LifeStraw vastaavasti painaa aina sen samat n. 60 grammaa, joten se ei narustaan kaulassa roikutettuna tunnu juuri olevan mukana ensinkään. GO:n voi kiinnittää vaikkapa mukana tulevalla klipsillä rinkkaan tai vyölenkkiinsä, jos haluaa vajaan kilon painoista heiluria kuskata vapaana.

LifeStrawin pillimallia testasi Jari, joka rohkeana sissinä imaisi vettä tuubiin Saarijärven Majakoskesta. Vesi maistui kuulemma todella hyvältä, eli ei laisinkaan sellaiselta, jolta taajaman läpi virtaavan veden luulisi ainakin maistuvan. Ja vesihän lienee parhaimmillaan silloin, kun siinä ei huomaa mitään makua. Pilliversiota voi käyttää vaikka silloin, kun on kiire siirtyä paikasta toiseen, eikä ennätä pysähtyä pelaamaan pullojen kanssa tai kun haluaa yksinkertaisesti vain säästää painossa.

LifeStraw®-puhdistimien yleinen käyttö

Molemmat puhdistimet ovat siis erittäin helppokäyttöisiä. Lisää vain vesi. Pelkän pillin puhdistaminen tapahtuu puhaltamalla siihen voimakkaasti, jolloin suodattimessa oleva vesi poistuu. Puhdistinta kannattaa lisäksi ravistella, jolloin se tulee mahdollisimman tyhjäksi. Molemmissa päissä olevat suojakorkit laitetaan kiinni ja pilli vain roikkumaan takaisin kaulaan.

LifeStraw GO’n tyhjentäminen tapahtuu samaan tapaan puhaltamalla suodatinosaan imupäästä ja ravistamalla suodatin tyhjäksi. Kummatkin kannattaa huuhtoa puhtaalla vedellä sitten, kun sellaista on saatavilla. Kuumaa vettä ei ole suotava käyttää, eikä myöskään mitään pesuaineita. Astianpesukoneessa ei saa pestä kumpaakaan mallia. Tarkemmat käyttöohjeet tulevat tuotteiden mukana.

Pyri puhaltamaan ja ravistamaan suodatin niin tyhjäksi kuin mahdollista.

Pyri puhaltamaan ja ravistamaan suodatin niin tyhjäksi kuin mahdollista.

Vaikka valmistaja sanookin, että puhdistimien läpi tulee puhdasta juomavettä, puhdistimien käyttäjän tulee muistaa myös muu yleinen hygienia. Eli vaikkapa riu’ulla käynnin tai huussista tulon jälkeen on pestävä tai desinfioitava kädet jollakin muulla tavalla. Muutoinkin likaiset kädet tai likainen ympäristö voivat kontaminoida puhdistimen ja sen osat, ja seurauksena mahdollisesti aiheutuvat ongelmat eivät ole valmistajan vastuulla.

Oma mielipide testatuista puhdistimista

Ensinnäkin on hienoa, että tällaisia puhdistimia on keksitty ja että niitä on käytössä sellaisilla alueilla, joilla puhdasta juomavettä ei todellakaan ole helposti tai ollenkaan saatavilla. Kehitysmaissa tämmöiset pelit ovat kirjaimellisesti elintärkeitä. LifeStraw on käynnistänyt niin kutsutun, vuonna 2014 käynnistetyn Follow the Liters -ohjelman, jonka tavoitteena on toimittaa vedenpuhdistimia Kenian ja Intian koululaisille ja jossa jokaista ostettua LifeStraw-tuotetta kohden yritys sanoo mahdollistavansa puhtaan juomaveden saannin yhdelle em. maiden koululaisista.

Tuotevalikoimasta löytyy puhdistimia myös suuremmalle joukolle, kuten LifeStraw Mission ja LifeStraw Family. Kyseiset mallit puhdistavat vedestä myös viruksia, ja niiden kapasiteetti on huimaavat 18 000 litraa. Pienemmät henkilökohtaiset mallit puhdistavat 1 000 litraa. Mission- ja Family-mallit vähentävät myös veden sameutta. Koska missään LifeStraw-tuotteessa ei käytetä kemikaaleja (ne ovat myös Bisfenoli A -vapaita), niistä ei tule veteen mitään makua tai muitakaan haitallisia aineita.

Molemmat puhdistinmallit vaikuttavat erittäin hyviltä, ja niillä uskaltaa juoda vettä lähestulkoon mistä vain. Ne ovat myöskin hyvin kevyitä ja käteviä kuljettaa (varsinkin pillimalli). Koska itsekään en välitä mistään kemiallisista puhdistusmenetelmistä (tabletit), tällaiset ratkaisut, jotka eivät lisää veteen mitään vaan poistavat siitä, ovat mielestäni parempia. LifeStraw GO oli esimerkiksi mukana kolmen päivän vaelluksella Salamajärven kansallispuistossa, jossa otin vettä mm. Koirajärvestä ja Pyydyskoskesta, eikä minkäänlaisia ongelmia ilmennyt. Vesi oli vähintään yhtä hyvää kuin hanasta.

Pyydyskosken uusi silta, jonka alapuolelta kaappasin vettä pulloon.

Pyydyskosken uusi silta, jonka alapuolelta kaappasin vettä pulloon.

LifeStraw-pillin hinta pyörii hieman alle kolmessa kympissä (tätä kirjoitettaessa Mökkimiehellä 27,50 €) ja GO-malli on 42,90 € hintainen. GO’hon on nyt saatavilla myös vaihtosuodatin (vaihdettava 1 000 litran suodattamisen jälkeen), ja valikoimassa on myös muita LifeStraw-tuotteita varaosineen.

Pitäisin kaikkia LifeStraw-tuotteita hintansa väärteinä, sillä puhdas juomavesi on turvallisen retkeilyn peruspilareita.

Tietoa veden laadusta Suomessa

Loppuknoppina voisin kertoa, että Suomen Ympäristökeskus SYKE ylläpitää vedenlaatupalvelua, jota voi päästä käyttämään Avoimien ympäristötietojärjestelmien sivujen kautta rekisteröitymällä ja kirjautumalla palveluun. Palvelu toimii ainakin Internet Explorer -selaimella, mutta Chrome ei välttämättä toimi kaikilla. Palveluun on koottu laajat pintavesien laatutiedot ympäri maata, ja niitä voi tarkastella eri tavoin, mm. karttaliittymässä tietyltä aikajaksolta otettujen näytteiden mukaan tms. Palveluun kannattaa todella perehtyä, jos haluaa tarkastella vaikkapa suunnittelemansa vaelluksen alueella olevien vesistöjen tilaa.

© SYKE

Aineistopalvelun tiedot © SYKE

Osta LifeStraw-tuotteet Scandinavian Outdoor Storesta!

4 replies
    • Mikko Lemmetti
      Mikko Lemmetti says:

      ”GO’hon on nyt saatavilla myös vaihtosuodatin (vaihdettava 1 000 litran suodattamisen jälkeen)”

      Samaten LifeStraw-pillimalli suodattaa 1000 litraa, jonka jälkeen menee vaihtoon.

      Vastaa
  1. Temppu
    Temppu says:

    Olis kiva tietää miten saa mahdolliset raudat ja kuparit suodatettua? Kuoleeko noro keittämällä? Tuliko myöhemmin mitään vatsaongelmia joita ette ole arvanneet yhdistää mahdollisesti nuihin juomistapahtumiin. Eikö joillakin alkueläimillä mene aikansa ennenkuin alkaa tapahtumaan vai onko reaktiot aina välittömiä, itämisaika eri sairauksissa…Tuo suodatushommeli on aika kinkkinen hommeli siinä mielessä että kuusamosta alaspäin kaikki vedet on suurimmaksi osaksi täyttä paskaa koska veteen on liuennut elohopeat, raudat ja kuparit ojitusten että maatalouden takia. Itse en uskaltaisi retkellä juoda järvivettä koska nuita jätemetallja ehkä saisi vähän liikaa ellei ole mitään keinoa suodattaa niitä pois jollain kevyellä setillä. Keittäminenhän ei auta nuihin. Sitten jos menee ihan ylälappiin jossa vesi onkin sitten todella puhdasta ja aika moni siellä juo ilman suodattimia. Eikös siellä ole vaarana se että menee juomaan joesta joka virtaa venäjältä ja sieltä sitten voi tulla ihan mitä vain muutakin kuin pelkkiä luonon pöpöjä. Periaatteessa artikkeli laajemmassa mittakaavassa olisi kivaa luettavaa…

    Vastaa
    • Mikko Lemmetti
      Mikko Lemmetti says:

      Hei! Tämä vedenpuhdistin suodattaa pääasiassa vain ne aineet, joita valmistajan antamissa tiedoissa on mainittu.LifeStrawin mallivalikoimasta löytyy myös erilaisia suodattimia, joiden suodatusteho on parempi johtuen mm.suodatinmateriaalin rakenteesta. Ns. ultrasuodattimet (ks. https://www.lifestraw.com/pages/how-our-products-work) suodattavat valmistajan antamien tietojen mukaan myös mm. raskasmetalleja ja viruksia. Testissä ollut LifeStraw Go on siis tavallaan perustason suodatin, jolla kyllä mielestäni pärjää Suomen vesistöissä, kunhan ei mene minkään poistoputken vierestä vettä hakemaan. Kysymykseesi, tuliko vatsaongelmia, vastaus on että ei tullut. Mm. THL:n tietojen mukaan esimerkiksi norovirus tuhoutuu keittämällä vähintään 2 minuutin ajan (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/norovirus). Kiitos mielenkiinnosta aihetta kohtaan! Ehkä joskus tulevaisuudessa tulee uusi artikkeli retkeilijän vesiasioista.

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.