Testissä pellettilämmitteinen MyPizza-uuni

Saimme Retkipaikkaan testattavaksi kotimaisen Polar Metallin kehittämän ja valmistaman pellettilämmitteisen pitsauunin.

Korkean paistolämpötilan ansiosta uunin luvattiin kykenevän moneen sellaisen ruoan valmistamiseen, johon sähköuunilla ei pysty. Lisäksi MyPizzan etuna on sen kohtuullinen koko ja kuljetettavuus. Painoa uunilla on vajaat 10 kiloa, ja ulkoisilta mitoiltaankin se jää pakattuna varsin pieneksi.

mypizza-3

Kaksiosainen savutorvi sekä pelletinsyöttöputki mahtuvat kätevästi uunin sisälle.

Uuni, pitsalapiot, tarjoilualusta sekä leivonta-alusta tulivat kahteen pieneen laatikkoon pakattuna. Uunin kasaaminen oli hyvien ohjeiden ansiosta helppoa, kunhan huolehti oikeat ruuvit oikeaan paikkaan. Runsaan vartin askartelun jälkeen uuni oli valmis lämmitettäväksi.

Uuni kuumenee kesäkeittiön pöydällä.

Uuni kuumenee kesäkeittiön pöydällä. Pinta tulee erittäin kuumaksi, ja uuni onkin syytä laittaa palamattomalle alustalle lasten ulottumattomiin.

Lämmittäminen aloitetaan laittamalla vähän pellettiä arinalle. Ohjeen mukaan sopiva määrä on keskellä näkyvien urien pohjan tasoon. Sytytys on helpoin tehdä sytytysgeelillä.

Noin 10 minuutin kuluttua pellettiä lisätään täyttöputken kautta. Jos sytyttäminen on onnistunut hyvin, on uuni tässä vaiheessa jo niin kuuma, että uudet pelletit sytyttävät kaasupalon uunissa.

Noin puolen tunnin kuluttua uuni on saavuttanut käyttölämpötilan, ja ensimmäisen pitsan voi laittaa paistumaan. Valmistajan mukaan kolmen pelletin syöttöputkeen tehdyn merkin perusteella uunin lämpötilaa voi säädellä 350–500 asteen välillä. Pelletinkulutus on noin kilo tunnissa.

Täyttöputken kansi toimii myös kauhana.

Täyttöputken kansi toimii myös kauhana. Uunin polttoaineena käytetetään laadukasta havupuupellettiä.

Kokemattomuuttani poltin ensimmäiset pitsat reunoilta kunnes uskoin, että pitsaa pitää tosiaan olla kääntelemässä vajaan minuutin välein. 2–3 kerran pyöräytyksellä pitsa paistuu tasaisesti joka puolelta eikä pala. Myös sopivan lämpötilan löytäminen teetti alkuun hieman työtä.

Viides pitsa oli jo lähes täydellinen. Sen pohja paistui rapeaksi, juusto ruskistui kauniisti eivätkä reunatkaan enää palaneet.

Runsaan tunnin paistamisen jälkeen aloin ihmetellä kun uuni hiipui, eikä pellettien pinta painunut syöttöputkessa alaspäin. Nostelin syöttöputkea ylös alas – turhaan. Lopulta huomasin, että pelletit olivat palaneet syöttöputkessa ensimmäisen 10 senttimetrin matkalta ja tehneet putkeen hiiltyneen tukoksen. Painoin kepillä putkeen, jolloin tukos tippui alas ja tuli sai jälleen ruokaa. Sama ongelma toistui myös seuraavilla lämmityskerroilla, mutta nyt tiesin jo varautua siihen ja painelin aika ajoin kepillä pellettejä alaspäin. Näin palo pysyi tasaisena ja uuni kuumana.

mypizza-7

Valmistajan toivomuksesta paistoin uunilla myös karjalanpiirakoita. Tämä osoittautui varsin haasteelliseksi. Korkea lämpötila uunissa pyrki polttamaan piirakoiden rypytyksen, mutta pohja jäi helposti raa’aksi. Lopulta sopivin lämpötila paistamiseen löytyi uunin etuosasta. Myös pellettien syöttöputki sai olla lähes alimmassa asennossa, jolloin lämpötila pysyi riittävän matalana. Näin piirakat paistuivat kokonaan. Tosin paistoaika venyi huomattavasti pitemmäksi kuin esimerkiksi pitsalla. Jälkikäteen mietin, että kuivempi perunatäyte saattaisi toimia paremmin.

Uunin suhteellisen pienestä koosta johtuen sinne mahtuu kerrallaan maksimissaan 8 piirakkaa. Suuremman piirakkamäärän paistaminen ottaakin niin runsaasti aikaa, että kotioloissa suuri leivinuuni on kätevämpi. MyPizza-uunilla piirakat paistuvat siellä missä ei muuta uunia ole käytössä.

mypizza-1

Koitin miettiä mitä vielä voisin paistaa uunilla. Niinpä tein rieskataikinan laittamalla vehnäjauhojen sekaan reilusti leivinjauhetta, suolaa, hieman voita sekä edellisen päivän kaurapuuron lopun.

Ohueksi paineltu rieska paistuu lähes neljänsadan asteen lämpötilassa parissa minuutissa. Rieskaa saa olla kääntelemässä tiheään, ettei se pala. Lasten arvio rieskoista oli: ”Parempaa kuin kaupan rieskat.” Totta, mieto savun maku antaa mukavat lisän muutenkin hyvälle välipalalle. Päälle oikeata voita, siivu palvikinkkua, juustoa ja kurkkua.

mypizza-12

Jälkiruoksi pitää leipurinkin saada kahvit. Mikä olisikaan kätevämpää kuin paistaa samalla kerralla muutama suussa sulava suklainen pikkuleipä? Tähän uunia ei varsinaisesti ole suunniteltu, ja jouduinkin hieman improvisoimaan paistamisen kanssa. Pyörittelin suklaataikinasta palloja, jotka painelin voidellulle pitsalapiolle. Se ei pituudeltaan mahdu kokonaan uuniin, joten jouduin pitelemään luukkua paistamisen aikana käsin paikoillaan. Se ei kuitenkaan ollut ongelma lyhyen paistoajan takia. Kehitysideana voisikin olla pieni uunipelti, jolla muun muassa pikkuleipien paistaminen kävisi kätevästi.

Kuppi kahvia ja muutama suklainen pikkuleipä kruunaavat onnistuneet pitsahetken.

Kuppi kahvia ja muutama suklainen pikkuleipä kruunaavat onnistuneet pitsahetken.

Ohjeen pehmeisiin suklaapikkuleipiin löydät osoitteesta Kinuskikissa.fi

Käytön jälkeen uunin huoltamiseksi riittää, kun tyhjentää tuhkat pois polttokorista ja tiskaa uunin sisällä olevan teräksisen paistolevyn. Uunin jäähtyminen vie aikansa, joten kiireinen ei voi uunin purkamisen kanssa olla.

MyPizza-uuni on erinomainen lisä kotipihan kesäkeittiöön, mökille, lomareissulle tai vaikka melontareissulle. Testissä ollut uuni pääsi kovaan testiin tyttäreni koulun syysmyyjäisissä, jossa paistoin kahdella MyPizza-uunilla myyntiin pitsaa. Vajaan kahden tunnin aikana uunista tuli ulos 30 kappaletta tuoreita pitsoja. Itse olin täystyöllistetty paistamisen kanssa, mutta onneksi apuna oli muutama reipas oppilas, jotka täyttivät pitsoja asiakkaiden toiveiden mukaan. Tässä voisi olla idea muidenkin koulujen myyjäisiin tai vaikka kylätoimikunnan talkoisiin.

Lisätietoa uunista ja erinomaisia reseptejä pitsan paistoon löytyy MyPizzan kotisivulta.

Uunia on saatavilla useissa suomalaisissa verkkokaupoissa hieman alle 250€:n hintaan.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.