Testissä Salomon Speedcross 4 GTX -polkujuoksukengät

Viimeksi kerroin täällä siitä kuinka hurahdin juoksemiseen. Yhteistä noilla kaikilla 2000-luvun kerroilla olivat ensin uudet ja sittemmin vanhat ja kulahtaneet Adidaksen lenkkarit. Aikanaan ne tuntuivat hyvältä ja palvelivat pitkään. Juoksulenkeillä, heinätöissä ja taloa maalatessa. Mutta niin ne aina tekivät paluunsa myös lenkkipoluille.

Alkukesästä pidenneet lenkit alkoivat kuitenkin tuntua penikoissa ja addut eivät muutoinkaan enää niin tukevuudeltaan kuin pohjan kuvioltaan olleen siinä kunnossa, että niihin olisi voinut kaiken toivonsa laittaa. Oli aika hyvästellä hyvin palvellut pari ja siirtyä eteenpäin. Jalassa kävi useampikin vaihtoehto, mutta valinta päätyi lopulta Salomonin Speedcross 4 GTX:ään. Sen lesti tuntui sovittaessa parhaiten istuvalta ja askellus sen kanssa miellyttävän luontevalta. Kyseessä on siis ikonisen kenkämallin neljäs ja uusin versio, jonka pyysimme valmistajalta testiin.

Tässä kohtaa täytyy muistuttaa, että kenkiä ostaessa fyysinen sovittaminen on aina paikallaan. Kokomerkinnät eivät kerro aina ihan kaikkea, mm. lestien eroista johtuen. Siksipä omassa kaapissani on jalassa samankokoisilta tuntuvia kenkiä, joiden koko vaihtelee 43-45 -haarukassa ja Salomonit ovat yleensä siellä 45 tai 44,5 kohdilla. Näin oli myös Speedcrossien kanssa.

Nyt olen juossut Speedcrosseilla reilun kuukauden. Takana on pitkiä ja lyhyitä lenkkejä, hidasta ja nopeaa. Juoksen pääasiassa hiekkateillä, pienillä metsäpoluilla, kallioilla ja aivan umpimetsässä, mutta reiteille osuu myös asfalttipätkiä.

Aloitin varovasti. Tykästyin välittömästi kenkien keveyteen ja askeleen rullaavuuteen. Sisäänajo sujui kivuttomasti ja ilman hankaumia tai rakkoja. Lisäksi asfalttipätkät eivät käyneet penikoille, siinä missä vanhojen kanssa jalat huusivat hoosiannaa. Viikon jälkeen uskalsin jo ihan täysimittaisiin suorituksiin kauemmas kotoa.

Niihin vanhoihin peruslenkkareihin verratessa kaikista ominaisuuksista maastossa korostui eniten pito. Kuvio pureutui pintaan hyvin kaikilla aiemmin mainituista pinnoista. Hyvästä pureutumisesta huolimatta pohja myös irtosi hyvin kaikista alustoista. Ehkä parhaiten pito tuli kuitenkin esiin märillä, jo uutuutenpäivänsä eläneillä pitkospuilla. En tiedä missä määrin kyse on pohjan materiaalista, missä määrin kuviosta ja missä määrin vain mielikuvasta, mutta kenkä tuntui pitävän niljakkaan märällä pitkospuulla häkellyttävän hyvin. Jännittävää nähdä, miten hyvin pohja kestää kulutusta.

Tykkään myös siitä, että nämä eivät raavi kallioihin vauhtiviivoja siinä missä piikkarit, vaikken piikkareilla koskaan juoksekaan. Niiden jäljet sen sijaan tulevat vastaan turhankin usein. Ehkä tuo piikkareiden haitta on pieni, mutta yhtä hyvin se voisi olla olemattakin.

Sitten se itseni ehkä eniten yllättänyt havainto, joka ei liity suoranaisesti juoksemiseen. Speedcrossit korvaavat minulla nykyisin yhä useammin vaelluskengät. Enkä tarkoita sitä, että niistä löytyisivät kaikki ne ominaisuudet, joita perinteisistä vaelluskengistä haetaan, vaan niitä käyttökertoja, missä aikaisemmin vedin vaelluskengät jalkaani. Ne ovat kevyemmät, ketterämmät, hengittävät sekä pitävät hyvin. Plus tietysti se näppärä nauhoitus. Siksipä ne kuin huomaamatta hakeutuivat jalkaan kerta toisensa jälkeen. Ja mikäpäs siinä, juuri poluillehan ne on suunniteltu.

Quicklace-nauhoituksen asiosta kengät sujahtavat jalkaan nopeasti ja nauhojen kireys pysyy koko matkalla tasaisena ja sopivana. Ylimääräisen nauhan saa piiloon kengän kielessä olevaan taskuun joten siihen ei kompastele eikä se takertele risuihin. Yhtälailla kenkä on näppärä myös ottaa kesken lenkin jalasta ja putsata, jos sinne menee juostessa roskaa, ilman että aikaa tuhrautuu.

Kengille luvataan myös täydellistä vedenpitävyyttä ja asia tuntuu näin olevan. Eniten hyötyä tästä on kostealla nurmikolla tai soisella alustalla. Täydellistä kuivuutta toki ei ole kuin kumisaappaissa, pidemmässä varvukossa vesi nimittäin pääsee sukkiin yläkautta. Siitä huolimatta juoksukokemus sateisessa tai aamukasteisessa metsikössä on huomattavasti miellyttävämpi kuin ilman kalvoa. Kannattaa toki muistaa, että Goretex vaikuttaa aina hieman hengittävyyttä heikentäen, eli kuumalla kesäkelillä tai kuivassa maastossa juoksemiseen suosittelen versiota ilman Gotetexia

Summa summarum. Salomon Speedcross neloset ovat kevyet, pitävät kengät, jotka tekevät sen mitä lupaavat ja vähän enemmäkin.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *