Nuotio, jonka voi pakata reppuun: testissä Retkinuotio

Tututkin asiat voi tehdä toisin, helpomminkin. Kuten nuotion. Klapien pilkkomiselle on kehitelty vuosien varrella muutamia vaihtoehtoja ja Retkipaikka päätti testata ne tänä kesänä.

Ensimmäisenä testipenkkiin pääsi Ruotsinkylällä valmistettava Retkinuotio. Nimensä mukaisesti tuotteen idea on olla helposti mukana kulkeva nuotio. Sytyketuohi ja klapit on pakattu ”puusepän kuivasta” koivulaudasta koottuun kehikkoon, eikä seassa ole mitään luonnotonta. Materiaali on kokonaisuudessaan suomalaista koivua, ja palamisjätteeksi jää ainoastaan tuhkaa ja hiiltä.

Vaan sitten tositoimiin. Ensimmäinen ja myös suurin puute tuotteessa oli kantokahvan puuttuminen. Ratkoimme tämän laittamalla tuotteen reppuun, jonne se toki mahtui kokonsa puolesta hyvin. Silti, jos kantamuksia olisi ollut enemmän, olisi käsissä kantaminen ollut vähintään hankalaa. Toisaalta paikalla, jonka lähelle pääsee kulkuneuvolla, vaikkapa veneellä tai kanootilla, ei tuo haaste ole suuren suuri.

Tasaisen pohjansa ansiosta Retkinuotio seisoo paikoillaan tukevasti. Höylätty kehikko on jopa hieman liian hieno. Tikkuja siitä ei lähde, mutta niin kaunis puu on hieman sääli sytyttää tuleen. Itse sytytys toimii luvatulla tapaa. Tuohi syttyy nätisti ensimmäisellä tulitikulla ja sytyttää Retkinuotion tuleen ylhäältä käsin.

Tulen hieman otettua kokoa, asetamme nuotion päälle kahvipannun. Idea on, että pannu ei tarvitse erillistä kannaketta, vaan Retkinuotio itsessään hoitaa homman. Pannun kanssa totesimme, että tuli saa hieman nihkeästi ilmaa johtuen siitä, että asetimme nuotion rantahiekalle. Tämä korjaantui kuitenkin asettamalla sen alle kiven.

Vesi kiehahti nopeasti, joten otimme pannun pois tulilta, laitoimme kahvin tekeytymään ja siirryimme paistamaan makkaraa. Kaikkiaan Retkinuotion luvattu paloaika on noin yksi tunti, mikä piti varsin hyvin paikkansa. Eli sen lämmössä valmistaa ruuan, keittää kahvin ja paistaa makkarat kiireettä.

Klapeihin verrattuna etuna hivenen helpompi ja varmempi sytytys, joka on iso plussa varsinkin kokemattomamman käsissä. Kaasuun verrattuna taas plussaa se, ettei mitään erillisiä keittimiä tarvita, vaan kaikki on samassa paketissa. Risukeittimiin verrattuna suurin etu on se, ettei jatkuvaa polttoaineen lisäystä tarvita. Tuotteesta ei jää roskia. Se toimii itsessään jalustana.

Miinuspuolella selkein on kantokahvan puute. Myös hietikolla toimivampi ilmanotto olisi plussaa, mutta näiden molempien kanssa pystyy kyllä elämään.

Aktiiviretkeilijälle tuote tarjoaa hauskaa vaihtelua, mutta ensisijaisesti sillä on paikkansa turvallisuutta ja varmasti toimivia ratkaisuja hakevien, satunnaisemmin retkeilevien retkielämää helpottamassa.

Lisätietoja valmistajalta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.