Valokuvaaja Anna-Katri Hänninen: Luontoni

Anna-Katri Hänninen on 25-vuotias riihimäkeläinen valokuvaaja, joka kuvaa ihmisen suhdetta luontoon Finnish Nature – Luontoni -projektissa. Tuloksena on upeita kuvia, joissa ympäristö ja kuvattava ovat kumpikin tärkeässä osassa.
– Mallit miettivät itselleen mieluisimman vuodenajan ja kuvauspaikan sekä kertovat miksi kyseinen vuodenaika tai maisema kuvastaa heitä. Näin hän pohtii itseään sekä luontoa ja sitä, miten hän näkyy luonnossa. Projektia kuvataan seuraavan vuoden aikana, jotta kaikki Suomen ihanat neljä vuodenaikaa saadaan mukaan valokuvaprojektiin.

Luonto on ollut aina tärkeä mikkeliläistaustaiselle Anna-Katrille. Hän kertoo, että perheellä on ollut aina vene ja nyttemmin myös mökki.
-Luonto merkitsee minulle monia asioita: rauhaa, iloa, aikaa, ajattomuutta, kunnioitusta ja hyvää oloa. Luonnossa olemme läsnä itsemme kanssa. Luonto tuntuu laittavan asiat aina oikeisiin mittasuhteisiin. Ongelma, joka on saattanut työpäivän aikana harmittaa, ei enää luontopolulla tunnukaan niin isolta asialta.

Kuva: Nikita Tikka

Kuva: Nikita Tikka

Työpäivät kuluvat yrittäjän roolissa. Anna-Katrilla on oma valokuvastudio Hyvinkäällä. Työn ohella hän opiskelee kansalaistoimintaa ja nuorisotyötä ammattikorkeakoulussa aikuispuolella. Valokuvausopinnot hän kävi Kymenlaakson Opistossa.

Idea Finnish Nature -projektiin syntyi alun perin vuonna 2010. Anna-Katri sai tuolloin silloisen työkumppansa kanssa ajatuksen tehdä kuvasarja Suomen muinaisuskosta. Ideoinnin jälkeen toteutus jäi puolitiehen työ- ja koulukiireiden takia.
-Kesäkuussa 2014 mökillä ollessani aloin pohtimaan ideaa uudelleen. Suomen muinaisuskon kuvaaminen tuntui toteutukseltaan vaikealta ja aiheena liian laajalta. Mietin miten saisin projektin lähemmäksi ihmisiä sekä tätä päivää.

luontoni-3

Anna-Katri alkoi kuvata ensin omaa luontosuhdettaan. Sitä kautta selkeni myös projektin idea: hän haluaisi kuvata ihmisen luontosuhdetta.
-Haluan kertoa kuvillani siitä, miten muut kokevat luonnon ja ympäristön missä elämme? Mikä tekee siitä heille merkityksellistä tai merkityksetöntä? Minkä vuodenajan, maiseman, elementin he valitsisivat?

-Julkaisin projektiin hakuohjeet juhannusviikolla 2014. Kaikki on edennyt yllättävän hyvin siihen nähden, että vielä toistaiseksi teen projektia omarahoitteisesti. Tähän mennessä kuvauksia on ollut yhdestä kolmeen kuukaudessa.

Hakijoiden runsas määrä on tullut kuvaajalle pienenä yllätyksenä.
-Hakijoita on tullut satoja, he ovat eri puolilta Suomea. En osannut odottaa, että projekti herättäisi kiinnostusta niin monessa. Yksi keskeisin luontosuhteen kulmakivi on luonnossa rauhoittuminen ja asioiden miettiminen. Suosituin vuodenaika on hakijoiden keskuudessa ollut syksy. Muutama rohkea hakija päätyi myös talviaiheisiin kuvauksiin.

luontoni-4

Pienoiseksi yllätykseksi Anna-Katri nimeää sen, miten avoimesti osa hakijoista kertoo omista peloistaan luontoa kohtaan. He hakivat projektiin sen takia, että voittaisivat pelkonsa kuvaamiseen kautta. Suurin osa hakemuksista on kuitekin ollut lähestymiseltään iloisia.

Hän kertoo, että pyrkii toteuttamaan projektia mahdollisimman laajasti. Tavoitteena on kuvata eri ikäisiä naisia ja miehiä ympäri Suomen. Lopullisen toteutuksen reunaehdot määrittelevät käytettävissä olevat resurssit, eli aika ja raha.

luontoni-5

Lopuksi täytyy kysyä, että mikä on kiehtovin paikka, johon Finnish Nature on Anna-Katrin vienyt? 
- Yksi hienoimmista paikoista on ollut Kirkkonummen lähellä oleva suo. Tärkeämpää kuin itse paikka on henkilön suhde kuvauspaikkaan sekä kuvaustilanteen tunnelma. Menimme suolle kuvaamaan ennen auringonnousua. Ympärillä vallitsi usva, täydellinen hiljaisuus ja hiljalleen heräävä maailma. Jokainen paikka, kuvaustilanne ja hakija ovat kokemukseltaan arvokkaita ja kiehtovia.

Retkipaikka kiittää haastattelusta ja toivottaa menestystä hankkeeseen. Seuraamme kiinnostuneina sen etenemistä. Jos haluat oman luontosuhteesi kuviin, niin projektiin voi hakea edelleen.

Katso myös Anna-Katrin sivut Valokuvaaja Anna-Katri Hänninen Riihimäeltä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.