Inarin reissu, osa IV: Otsamo

Koppelon kyläjuhlissa tuli tavattua paikallisia alkuasukkaita, paluumuuttajia ja lomalaisia. Emäntä pääsi jututtamaan sukulaisia ja lapsuudenkavereitaan. Porokeitto oli hyvvee ja meistä etelän vieraista tuli ihan paikallislehden julkkiksia. Juhlien jälkeinen aamu oli sumuinen, kun jäämereltä vyöryvä kylmä ilma kohtasi lämpimän.

_MG_3825

Saimme juhlissa vinkin käyä Otsamo-tunturilla. Sieltä on kuulemma komeat näkymät Inarille ja Norjaan saakka. No, käydäämpä katsomassa, ajattelin.

Ajelimme Inariin ja sieltä Konesjärven vierustaa kulkevaa Rovajärventietä Rovajärven rantaan, josta lähti opastettu 2.6 kilometrin polku Otsamolle.

_MG_3807

Rovajärventiellä tuli meitä vastaan tievahti. Rouva Riekko oli sitä mieltä että tie on hänen. Aikansa siinä vetkuiltuaan se antoi tietä. Syykin selvisi kun ajoimme ohi. Poikaset lehahtivat lentoon tienpenkalta.

IMG_6398

Ensimmäisen kerran tällä reisulla olivat itikat ja mäkäräiset haitaksi. Polku mutkitteli soita ja kankaita – ja lähti sitten 200 metrin nousuun kohti Otsamon lakea. Kipuaminen pisti puuskuttamaan ja levätä ei paljoa voinut, sillä muuten miljoona itikkaa olisi ollut samantien kimpussa.

_MG_3828

Nousimme tunturiin kirjaimellisesti pilveen. Näkyvyyttä oli muutama kymmenen metriä.

IMG_6416

Otsamolla on päivätupa, jossa voi tarvittaessa lämmittää kaminaa. Me pidimme tulta ulkona. Savu sai mäkäräiset pysymään loitommalla.

_MG_3837

Kun saimme nuotion syttymään niin meiän perässä tuli pari muutakin retkuilijaa evästelemmään.

_MG_3876

Pikkuhiljaa sumua alkoi hälvenetä ja aloimme nähdä minne olimme tulleet.

_MG_3878

Kuuntelin ympäristön ääniä ja ihmettelin, että mikä se kiljuu tunturissa. Seuramme kertoi että se on kapustarinta. Aloin tiirailla tunturin kivikkoa pitkällä putkella ja sainkin tähtäimeen melkein variksen kokoisen linnun. Lähestyin sitä varovasti niitten harvojen käkkärämäntyjen takaa, jotka sinnitteli tunturin laella. Kaverina mulla oli noin miljardi mäkäräistä. Kommee höyhenpuku sillä. Kauaa en viihtynyt notkelmassa vaan juosten palasin nuotiolle tervaksen mustaan savuun, jotta sain mäkäräispilven hätyytettyä kannoiltani.

Untitled_Panorama1Polttelimme tervaksia ja evästelimme.

IMG_6460

Ihastelimme yhä enemmän selkeneviä maisemia kolmatta tuntia.

_MG_3915

Viimein Inarikin alkoi erottua.

IMG_6476

Paluumatkalla näimme jopa mistä olimme tulleet. 2.6 kilometrin patikointiin meni alamäkeen 45 minuuttia, kun nousuun oli kulunut puolitoista tuntia. Sen verran rankka nousu.

Otsamo_Panorama1

Otsamon länsirinteeltä aukesi komea näkymä Rovajärvelle.

Otsamo kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7641332 E 493543

Julkaistu aiemmin Leppävirtaa -blogissa.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.