Retkipaikka.fi

Linnavuoren lohkareluola, Ruokolahti

Ajelin perinteistä mökkitietä komean kuusimetsän keskellä. Kuskinpuoleisesta ikkunasta vilahteli aina vaan jyrkkenevä mäki, joka muuttui lopulta rikkonaiseksi kallioseinämäksi.

Kun tien poskessa tönötti puinen luola-viitta, niin kurvasin auton parkkiin. Kävelin polkua 20 metriä ja ura veikin yhtäkkiä ylöspäin. Vaikuttava rikkonaisen pystysuora seinämä esti retkeilijän kulun, mutta oli houkutellut selvästi kiipeilijöitä, koska kallioon oli hakattu rautalenkkejä.

Rohkeimmille retkeilijöille oli luonto kuitenkin luonut mahdollisuuden kammeta juurakon avulla mäen laelle.

Harmaantuneet mutta tukevat puutikkaat kertovat, että korkealla seinämässä olevaa luolaa on käyty tutkimassa jo kymmeniä vuosia. Tikkaita kapuamalla pääsi näppärästi luolan suulle.  Aukosta sisään kävellessä saattoi todeta, että luolahan onkin syvä.

Harmi vaan, että taskussa ei ollutkaan lamppua mukana. No, jäipähän jotain tutkittavaa seuraavaksikin kerraksi. Tikkaita alaspäin mentäessä oli havaittavissa vaarallinen ja houkutteleva yksityiskohta. Luolan suun vieressä oli pystysuuntainen ura, josta on varmasti joku hurjapää ryöminyt läpi ja ähissyt mennessään.

Katse suuntautuu hieman oikealle. Kalliosta on ajan saatossa rymissyt lukuisia lohkareita. Osa on jo maatuneita, mutta joidenkin voi vielä tuntea hetki sitten kimpoilleen alas seinämää pitkin.

Päällekkäiset lohkareet ovat luoneet räystäitä ja miehen mentäviä koloja. Kivikkoinen polku jatkui seinämän alla. Kalliokulmauksen takaa avautui lisää tippuneita järkäleitä. Yhden kiven alle jäänyt tila on niin iso, että sinne on tehty taukopaikka. Paikka, jossa voi istua penkillä sateensuojassa ja pitää nuotiota.

Tässä tarina siitä, millaista luolassa sisällä ja linna vuoren laella on.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6788882  E 608754

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.