Lintuniemi, Karttula

Kun olin retkeillyt aikani Sampsanluolan pusikossa paarmojen ateriana hikoillen, oli aika ottaa käyttöön suunnitelma B, eli suunnata vilvoittavien vetten tykö Virmaan rantamille.

Suonenjoentie kulkee Karttulassa Autuaankannaksen läpi. Autuaankannas on kapea hiekkakaistale, jota pitkin tie kiemurtaa Virmasveden ja Autuaanlammen välistä. Autuaanlammesta on aktiivien toimesta laitettu verraton kalapaikka. Vaan siitä tulee enemmän juttua sitten toisella kerralla. Nyt mennään Lintuniemeen.

Vanhan laivalaiturin kupeesta lähtee mäntykankaalle kulunut polku kohti Lintuniemen luonnonsuojelualuetta.

Tämä kapea niemi on pari kilometriä pitkä Virmasveteen työntyvä pitkittäisharju. Niemi kapenee kärkeään kohti ja kapeimmassa kohdassa voi vaikka kastella kenkänsä mikäli veden pinta on korkealla ja aallokko sattuu olemaan vimmaisempi.

Nyt juhannuksena kapeikossa kävi niin kova tuuli, että lippis meinasi lentää Lintulahteen. Koirista oli kiva läträtä lämpimissä kuohuissa ja ilma oli niin kuuma, että tuulikaan ei käynyt kylmästi.

Polku on poikkeuksellisen kaunis. Reitillä on toisin paikoin kiviä, juuria ja kaatuneita puita, mutta mielestäni huononpijalkaisempikin voi yrittää kulkea polulla jos saa kaverin mukaan. Niemen nokassa käynti tai edes kapeikon näkeminen on tavoittelemisen arvoinen juttu.

Alueella on leiriytyminen ja tulenteko kielletty, vaikka muutamia nuotiopaikkoja luonnonsuojelualueella näkyikin. Paikka on myös lintuharrastajien suosiossa. Niemessä käynnin jälkeen oli mukava ryypätä kahvit Autuaankankaan kesäkioskilla.

Niin kuin valtaosa Retkipaikan esittelemistä kohteista, oli tämäkin paikka on sellainen, etteivät monet paikkakuntalaiset ole siellä koskaan käyneet. Eivät, vaikka läheltä kulkisivat lukemattomia kertoja. Niinpä juttelin taasen Autuaankankaalla vanhan pariskunnan kanssa, joista rouva oli Karttulasta kotoisin ja hän ei ollut koskaan kuullutkaan Lintuniemestä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6965050 E 501399

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.