Talvinen Ristinselkä, Päijänteen autiomaa

Se oli jo kolmatta viikkoa pitäny semmosia pakkasia, että herkästi osasi arvata jäiden olevan paksut ja kestävät. Pakkaset oli sen verran kovia, ettei se lumikaan ollut arvannu vielä tulla. Ja ilman lunta sitä on kevyt kulkea jäällä ja samassa rytäkässä se alkaa isompikin selkä jäykistyä. Ja sikäli kun sitä oli itse kerennyt tottua tuossa ajassa villahousujen kutinaan, niin sitä selkää arvasi käydä ihmettelemässä. Vaan isohan tuo oli selkä, niinkun sitä oli jo kesällä sillä silmällä osannu katsoa.

Syrjemmältähän sitä myökin aateltiin jäähä seuraamaan selän elämää ja kuuntelemaan sen tarinoita. Mukavaa pikkusaarta löytyy vähän selän molemmilta puolilta, missä saattaa käydä pyörähtämässä. Sen verran tarkkana täytyy kuitenkin olla, että muistaa kesämökit jättää rauhaan. Pohjoispuolella Ristinselkää löytyykin yksi mainio saari, Sudensaari.

Saari nököttää vain kilometrin muuratsalon rantaviivasta, jotenka varustus on helppo mitoittaa tuolle matkalle. Muuramen kalastuskunta on varustanut saaren sen verran oivasti, että laavua ja nuotiopaikkaa on paikan päällä jo ennestään. Kilometrin matkasta saa tässä tapauksessa palkinnoksi eväistä riippuen ainakin aitiopaikat selälle tuijotteluun.

IMG_2857

Sudensaaren edustalta saattaa myös etevämpi pilkkimestari onkia itselleen ja seurueelleen maittavan aterian. Kun kerta oli pilkkivehkeet mukana, niin samoilla vehkeillähän sitä  saa myös tarkasti kairatessa avannon aikaseksi.

Ahkiolla tuli sen verran puita vedettyä saareen, että yöhön meni niitä poltellessa ja siinä vaiheessa on turha enää lähteä kotia. Laverit oli kovia ja makuupussi liian kevyt, vaan samapa tuo tuossa jään halkoessa ja puiden ritistessä on nukkuakkaan.

Siinähän sitä mieli sitten lepää, kun selkä on niin iso että murheetkaan ei oo sen kokosia. Hurjimmat uskaltaa ajatella, että alapuolelle järvi jatkuu vielä yli 90m ennen kuin kolahtaa pohjaan. Päijänteen syvin kohta vajoaa juuri täällä rappukallioin edustalla.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6881899 E 434890

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.