Naantalin Rinki ja Linnavuori

Katselin netistä Naantalin luontopolkuja. Olen kiertänyt vuoden sisällä siellä kolme eri reittiä, mutta Rinki-niminen polku oli vielä käymättä. Se näytti olevan lähellä Naantalin Linnavuorta, jossa olikin pitänyt käydä jo pari vuotta.

Ringistä löytyi infoa varsin niukasti. Ennakkotietojen mukaan 1,3 kilometrin pituisella luontopolulla maasto muuttuu Linnavuoren avokalliosta suoksi jaViialanjärven maisemista tervaleppäkorveksi. Korkein kohta linnavuorella kohoaa 51,5 metriin.

naantalinrinki1

Viialanjärvestä en ollut ennen kuullutkaan. Tarkistettuani asian huomasin sen olevan Rymättyläntien varressa, aivan presidentin kesäasunnon Kultarannan tienhaaraa vastapäätä, pienen metsikön takana.

Kaverilta sain vinkkiä mihin auto kannattaa jättää mikäli linnavuorelle hajalaa. Ringistä hänellä ei ollut hajuakaan. Kaara parkkeerattiin Viialan päiväkodin lähelle. Linnavuori häämötti melkein vastapäätä metsän siimeksessä.

Olin liikenteessä Vartijan Jaskan kanssa, joka oli tulostanut kartan ilmeisesti Naantalin kaupungin nettisivuilta. Lapusta huolimatta olimme aluksi eksyksissä. Reitille ei nimittäin ollut minkäänlaista lähtöpisteopastusta.

Kun metsän reunassa häämötti orastavasti jotain polkua muistuttavaa, lähdimme kiipeämään vuorelle läheisen omakotitalon pensasaidan reunasta. Tämä osoittautui oikeaksi valinnaksi, vaikka mitään viitoitusta ei tienposkessa ollut.

Polku ylös Linnavuorelle oli suhteellisen helppokulkuinen. Kovin jyrkkiä osuuksia ollut. Perjantaiaamun tihkusade vaan ei ollut paras mahdollinen keli harrastaa moista liikuntaa. Liukastumisvaara märällä kalliolla oli mahdollinen.

naantalinrinki3

naantalinrinki2

Linnavuoren laella ei ollut paljoakaan nähtävää. Maisemat olivat melko ankeat. Viialanjärvi häämötti puiden seassa, mutta oli eri asia miten sinne pääsisi.

Palasimme alas vuorelta samaa reittiä. Kinttupolku, jota en millään tahtonut uskoa osaksi Ringiä, lähti omakotitalotontteja sivuten kohti metsää.

Linnavuoren toisella puolella tuli vahvistus sille, että olimme kuin olimmekin oikealla reitillä. Siellä nimittäin oli kyltti, jossa viitoitus ylös vuorelle. Mutta koska ylhäällä ei ollut opasteita tai polusta tietoakaan, olisi tarvinnut olla vähintään Veikka Vuorikiipeilijä päästäkseen ehjänä alas.

naantalinrinki4

naantalinrinki7

Polku oli kautta linjan aika kehnossa kunnossa. Vaikea sanoa koska sitä on viimeksi huollettu. Järveä sivuavalla osuudella pitkospuista oli jäljellä muisto vain. Erototen siellä reitti oli suorastaan karmeassa jamassa.

naantalinrinki5

naantalinrinki8

Itse pääsin kuin pääsinkin kuivin jaloin Rymättyläntielle, jonne loikin kun luontopolku alkoi mennä täysin kävelykelvottomaksi. Oli suorastaan ihme, etteivät kengät kastuneet.

Luulisi, että varakkaalla Naantalilla olisi resursseja uusia reitiltä edes pitkospuut. Opastustaulu tai viitoitus olisi sekin melko olennaista ainakin lähtöpaikalla. Nyt touhu tuskin palvelee oikein ketään.

naantalinrinki6

naantalinrinki9

naantalinrinki10

Linnavuori kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6712532, E 225694.

Juttu julkaistu aikaisemmin Kaislatuuli-blogissa.

1 reply
  1. Caide
    Caide says:

    Nämä Turun lähiseudun polut ja rakenteet on kyllä kauheassa kunnossa. Ei ole varmaan vuosiin annettu pennin latia luontopuolelle, mikä on kyllä todella surullista 🙁

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.