Päivän patikka Juutualta Otsamolle, Inari

Minun suosikkipaikkojani Inarin kirkonkylällä on 418 metriä korkea Otsamotunturi. Merkitty reitti on yhdeksän kilometriä pitkä, eli matkaa retkelle tulee 18 kilometriä. Lähtöpaikaksi voi valita Juutuanpolun pään Saamelaismuseo Siidan kohdalla tai Inarin koulun takana Saarinkoskentiellä, minä valitsin jälkimmäisen.  Auto kannattaa jättää joko Siidan tai Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen pihalla. Kummastakin on hyvät opasteet polulle.

Reitin ensimmäiset kaksi kilometriä on helppokulkuista tien kaltaista sorapolkua, joka on mahdollista kulkea myös pyörätuolilla. Jäniskoskelle tultaessa on ylitettävänä riippusilta, jolta voi ihailla villinä kuohuvaa koskea ja halutessaan jäädä laavulle tulistelemaan. Tästä reitti erkanee Otsamon suuntaan ja muuttuu kapeaksi poluksi.

otsamo2

Jo viiden minuutin kävelyn jälkeen tulee tunne, että olisi astunut sisälle erämaahan. Autojen äänet häviävät ja kosken kuohuna hiljenee.

otsamo3

Ympärillä näkyy vuoroin kaunista metsää,  siirtolohkareita ja kosteikkoja.

otsamo4

Jatkan matkaani ihastellen kauniita keloja ja nauttien hiljaisuudesta. Pian takaani kuuluu keveitä siipien räpsäyksiä. Arvaan heti kuka tuli minua katsomaan, utelias kuukkeli. Lapissa onnen lintu tai sielun lintu, vanha tarina kertoo että metsämiehen kuollessa hänen sielunsa asettuu kuukkeliin. Kuukkeliin liittyy paljon erilaisia uskomuksia ympäri Suomen, joillekin se tuo huonoa metsästysonnea tai tietää onnettomuutta, mutta minulle se on onnenlintu. Kuukkeli on myös silmälläpidettävä laji, laajojen yhtenäisten metsäisten alueiden lintu.

Reitin varrella on lintujen ystäville paljon katseltavaa ja kuunneltavaa, olipa kahlaaja tehnyt pesänkin polun kupeeseen.

otsamo5

Pian vastaan tulee Laurin laavu, täältä löytyy myös huussi. Laavu on noin neljän kilometrin kohdalla, joten hyvä hetki pitää pieni juomatauko. Tauko vaati kyllä hyvää hyttyskestävyyttä, lentävä pilvi ilmestyy ympärille heti pysähdyttyäni.

Laurin laavu on mukava tulistelupaikka, jos mielii tehdä lyhyemmän päiväretken. Poroaidassa on laavun kohdalla portti, josta pääsee rannalle hakemaan nokipannukaffeihin vedet.

Laurin Laavulla pari päivää aiemmin

Polku kulkee Majavaojalle saakka Juutuanjoen vartta. Juutua on Inarinsaamelaisten kotijoki ja tunnetaan yhtenä Euroopan parhaista taimenjoista. Vetensä kymmenisen kilometriä pitkä joki saa laajoilta erämaa- ja tunturialueilta, päätyen Inarinjärveen ja Paatsjoen kautta Jäämereen.

Juomavarastot kannattaa täydentää Majavaojalla virtaavassa purossa, sillä virtaavaa vettä ei ihan polun tuntumassa tämän jälkeen välttämättä ole. Otsamolle noustessa voi kuulla piilossa olevan hentoisen pienen tunturipuron solinan oikealla puolella, mutta kuuntelepa tarkoin! Kosteana kesänä siitä ainakin saa vettä. Muutoin en ole löytänyt vedenottopaikkaa, josta keittämättä olisin tohtinut juomista ottaa.

Polku on koko matkan helppokulkuinen ja tasamaata, joskin ajoittain kivinen ja kantoinen. Pitkospuista huolimatta jalkansa saattaa kastella jos on lähtenyt matkaan kevyissä kengissä. Nousu Otsamolle on Rovajärven puolta pidempi ja loivempi, mutta paikoin jyrkkä ja kivikkoinen.

otsamo6

Otsamon laella voi tulistella ja vanhalla palovartijan mökillä kokkailla, sekä tarvittaessa viettää yhden yön. Olen yöpynyt siellä alkukeväästä, jolloin oli vielä pakkaskelit ja kamina lämmitti hyvin. Saunakivet vain puuttuivat!

Tällä kertaa hyttyset kirittivät kävelemään täysin tyynessä säässä vauhdikkaasti, mutta Otsamolla vietin viitisen tuntia. Sain välillä hetkeksi juttuseuraa toisista kulkijoista, mutta minä taisin tällä kertaa olla ainoa siellä viipyilevä.

otsamo7

Päiväretki Otsamolle on antoisin kun ei turhia hötkyile, vaan nautiskelee reitin kauniista luonnosta ja tunturinäkymistä määränpäässä. Inarin metsät ja tunturit ovat täynnä tarinoita. Kun heität kiireen pois ja annat mielenkin vaeltaa, saatat yhden tai useamman kuulla.

otsamo8

otsamo9

otsamo10

Kotimatkan  loppupuolella minua tuli tervehtimään kaksi tilheä, helisivät pätkän aikaa vierelläni lennellen puusta puuhun. Ehkä toivottivat tervetulleeksi uudestaan.

Lue myös Retkipaikan aikaisempi juttu Otsamon huipulta.

Juutuanpolku, Saarikoskentie kartalla

Otsamo kartalla.

Huom! Lyhin reitti Otsamolle on Rovajärveltä, mutta tällä hetkellä Metsähallitus on antanut suosituksen, että Rovajärventiellä ei ajettaisi autolla tien huonon kunnon vuoksi. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *