Vaskikallio – salainen näköalapaikka Lieksassa

Silloin tällöin tulee vastaan retkikohteita, joista ei löydy tietoja juuri mistään. Tietoisuus paikasta saattaa perustua satunnaiseen valokuvaan tai tekstinpätkään jossain kirjasessa. Itselleni Lieksan Vaskikallio on tällainen. Löysin sen nimittäin yksittäisen valokuvan perusteella. Tästä on toki jo muutama vuosi aikaa, ja nykyään netin kuvahaut tuottavat jo komeita valokuvia paikan päältä. Paikasta löytyy kuitenkin varsin vähän tietoa vielä nykyäänkin, vaikka kyseessä on yksi Pohjois-Karjalan hienoimmista ja erämaisimmista näköalapaikoista.

Vaskikallio sijaitsee Patvinsuon länsipuolella. Matkaa kansallispuiston rajalle tulee noin 15 kilometriä. Lieksaan matkaa tulee puolestaan reilut 30 kilometriä. Paikka sijaitsee valtion mailla talousmetsien keskellä, ja se on tavoitettavissa metsäautotieverkostoa ja polkuja pitkin joko ala- tai yläkautta. Reittejä ei ole merkitty, joten perille löytämiseen tarvitaan kartta.

Vaskikalliolle vievä polku kulkee varsin nätissä metsässä.

Vaskikalliolle vievä polku kulkee varsin nätissä metsässä.

Vaskikallio on Ahvenvaaran koillinen sivuhuippu. Paikan päälle yläkautta vievä polku on varsin huomaamaton, mutta metsäautotien reunan pusikon ja pienen taimikkopätkän jälkeen polku sukeltaa vankkaan kuusikkoon, ja pian eteen avautuu avara kallio, josta avautuu näkymä komeaan pohjoiskarjalaiseen metsämaisemaan pienine suolampineen ja horisontissa siintävine vaaroineen.

Kallion päällä on hyvä avara tasanne, jossa voi vaikkapa istahtaa puunrungolle ja nauttia termoksesta kahvit maisemien ihailun lomassa. Minkäänlaista rakennettua taukopaikkaa kalliolla ei ole. Vanha kelo kaiverruksineen kuitenkin kertoo, että maisemia on käyty ihailemassa ennenkin.

Porolammen kautta kulkee polku kohti Pientä Ritojärveä.

Porolammen kautta kulkee polku kohti Pientä Ritojärveä.

Näköalapaikalta kallio putoaa jyrkästi alhaalla olevaa laaksoa kohti. Paikoin se muodostaa pystyn jyrkänteen, joka sopii myös kalliokiipeilyyn. Vaikka laaksossa kulkee metsäautotie, sitä ei kalliolta näe. Laakson takana nouseva Porovaara vanhoine metsineen ja keloineen näyttäytyy kalliolle hienosti lintuperspektiivistä, kuten myös läheinen Porolampi ja sitä ympäröivät suot.

Jos Vaskikalliota vertaisi johonkin toiseen Pohjois-Karjalan kohteeseen, niin mieleen tulee Kolvananuuro. Maisema Vaskikalliolta on toki avarampi, mutta mittakaava on sama. Vaskikallion korkeus on noin 240 metriä merenpinnan yläpuolella, kun laakson pohjalla siintävän Porolammen pinta on noin 160 metrin korkeudella.

Vaskikallio on jylhä ja erämainen.

Vaskikallio on jylhä ja erämainen.

Vaskikalliolta avautuvaa maisemaa katsellessa ei voi olla ihailematta maiseman erämaisuutta. Vanhojen metsien peittämiä vaaroja ja kumpareita on useita, vaikka näkyyhän kauempana toki taimikoitakin. Niiden matka maisemaan istuvaksi kilpikaarnaiseksi männiköksi tai naavakuusikoksi on  kuitenkin pitkä. Silti toivon, että siihen annetaan mahdollisuus, sillä alueen metsillä on muutakin annettavaa kuin sellua ja lautatavaraa.

Pohjois-Karjalan rajaseutu on nimittäin matkailukohteena erittäin kiehtova. Se antaa mahdollisuuden kurkistaa Karjalan ikiaikaiseen luontoon ilman viisumia, maastoautoa ja opasta. Hakkuilta säilyneillä alueilla luonto on  samantyyppistä kuin itärajan takana, mutta liikkuminen on helpompaa paremman infrastruktuurin ja vakaamman poliittisen järjestelmän vuoksi. Toisaalta, eräät Suomen huonokuntoisimmista maanteistä löytyvät lähiseuduilta, joten tunnelma on paikoin varsin autenttinen. Oivallinen paikka niin sanotusti leikkiä Siperiaa ilman, että tarvitsee osata venäjää ja hankkia viisumia.

Vaskikallio sopii oivallisesti päiväretkikohteeksi vaikkapa läheiseen Patvinsuon kansallispuistoon tukeutuen. Kohde on saavutettavissa omalla autolla, mutta sopii myös pyöräretkikohteeksi. Paikan päälle ei ole opasteita, eikä sinne ole helppo löytää. Se sijaitsee hiljaisella ja harvaanasutulla seudulla, eikä siellä ole juuri kulkijoita.

Vaskikallion sijainti kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7011322  E 671683

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.