EnChroma-lasit avaavat punavihersokealle uuden värikkään maailman

Niinkuin monet muutkin hyvät keksinnöt, myös EnChroma-lasien apu punavihersokeille, keksittiin vahingossa. Lasien kehittäjä Don McPherson oli pelaamassa frisbeegolfia punavihersokean ystävänsä kanssa. Kasvoillaan McPhersonilla oli lasit, jotka hän oli kehittänyt avuksi kirurgeille.

Lasit näyttivät niin hienoilta, että Donin ystävä pyysi saada kokeilla niitä. Laseilla hän näki värejä, joita ei ollut ikinä ennen nähnyt. Tästä innostuneena McPherson alkoi selvittää, kuinka värisokeat voisivat nähdä värit paremmin. Kansallisen terveysinstituutin (National Institute of Health) tukemana alkoi kehitystyö, ja seitsemän vuotta myöhemmin syntyi yritys nimeltä EnChroma.

Punavihersokeana luontokuvaajana ja innokkaana retkeilijänä kirjoitin viime talvena Tervastulia-blogiini artikkelin ”Punavihersokeus ja valokuvaus- mahdoton yhtälö?” Tästä virisi blogini fb-sivulla innokas keskustelu, jossa joku keskustelijoista kysyi, olenko kuullut EnChroma-laseista. Olin kyllä kuullut, mutta en ollut asiaan sen kummemmin perehtynyt.
EnChroma 1Luin laseista kaiken järkevän saatavilla olevan tiedon, ja kokemukset kuulostivat liian hyvältä ollakseen totta. Neljä viidestä punavihersokeasta näki laseilla värit lähes normaalisti.

Joskus värit näkyvät paremmin heti lasien laittamisen jälkeen, joskus silmien tottuminen vie 10–15 minuuttia. EnChroman sivuilla erityisesti painotettiin, että lasit eivät korjaa värinäköä, vaan auttavat ihmisiä näkemään värit paremmin.

Taustatietoa lukiessani opin myös, että myös punavihersokeustyyppejä on erilaisia. Tähänkin EnChroma on kehittänyt avun, ja erilaisilla linsseillä voidaan auttaa erilaisia värinäön puutteita.

Otin yhteyttä EnChroma:an ja pyysin saada testattavaksi lasit. Vastaus oli myöntävä, ja he pyysivät ensiksi tekemään online-värisokeustestin heidän verkkosivuillaan. Testi antoi tuloksen ”Strong deutan”. Tämä tarkoittaa vahvaa punavihersokeustyyppiä, jossa muun muassa sininen ja violetti, vihreä ja harmaa voivat sekoittua tietyissä värisävyissä. Avuksi EnChroma ehdotti CX-25-tyyppisiä aurinkolaseja sekä CX-65-tyyppisiä laseja, jotka on kehitetty erityisesti tietokoneella tapahtuvaan valokuvien editointiin.
EnChroma 6Runsaan viikon odottelun jälkeen lasit saapuivat kuriirifirman tuomana. Sovimme EnChroman kanssa, että ensimmäiset reaktiot lasien laittamisesta kuvataan videolle, joten pyysin paikalle videokuvausta harrastavan ystäväni. Kuvauspaikaksi saimme Joensuun kasvitieteellisen puutarhan Botanian, jossa on piha-alueiden lisäksi sisällä suuri trooppinen puutarha.

Vaikka olin valmistautunut Youtube-videoita katselemalla lasien tuomaan tunnereaktioon, se yllätti silti. Ensin kaikki näytti oksettavan punaiselta, sitten sininen alkoi näyttää sinisemmältä kuin ennen. Muutaman minuutin päästä alkoivat vihreät puut näyttää erilaisilta ja ruohokin sai uusia sävyjä.

Se oli tunteikas hetki. En osannut sanoa mitään ja nieleskelin liikutusta. Kuinka kaunis oli maailma! 35 vuoden jälkeen eteeni avautui kokonaan uusi väripaletti, josta en ollut osannut aikaisemmin edes kuvitella.

Eihän aukuinen mies itke liikutuksesta? Muuten vain piti huomaamatta välillä pyyhkäistä silmäkulmaa kuivaksi.

Eihän aukuinen mies itke liikutuksesta? Muuten vain piti huomaamatta välillä pyyhkäistä silmäkulmaa kuivaksi.

Botania on täynnä upeita trooppisia perhosia. CX-25-laseilla niistäkin löytyy uusia värisävyjä.

Botania on täynnä upeita trooppisia perhosia. CX-25-laseilla niistäkin löytyy uusia värisävyjä.

Seuraavaksi siirryimme sisälle. Trooppisessa puutarhassa värit räiskyivät kuin ilotulituksessa. En taaskaan osannut sanoa oikein mitään, niin hämilläni kaikesta olin.

Kokeilin vaihtaa saamieni ohjeiden mukaan välillä tietokonekäyttöön suunnitellut sinertävät CX-65-lasit. Niillä värit näyttivät kylmemmiltä, mutta edelleen näin vihreästä pensaasta punaiset marjat paremmin kuin ilman laseja, ja vihreiden lehtien pilkut olivatkin yllättäen vaaleanpunaisia eivätkä likaisen valkoisia.

Tämän värinenkö tämä oikeasti on?

Tämän värinenkö tämä oikeasti on?

Punaiset marjatkin löytyivät vihreästä pensaasta helposti.

Punaiset marjatkin löytyivät vihreästä pensaasta helposti.

Mahtoi se olla näky, kun aikuinen mies hypistelee kaikkia kasveja kuin lapsi tavaroita lelukaupassa. Punaiset kukat näyttivät niin kauniilta, että niitä olisi voinut katsella loputtomasti. Välillä piti huomaamatta pyyhkäistä silmäkulma kuivaksi, että näki taas sen kaiken kauneuden. Trooppisen puutarhan sähkönsiniset perhosetkin näyttivät erilaiselta kuin ennen.

Punavihersokealla silmän värejä erottelevat tappisolut ovat viallisia, jolloin keltainen ja vihreä valontaajuus menevät liikaa päällekkäin. Tästä johtuen silmä ei pysty erottelemaan kaikkia värejä. EnChroma-lasien toimintaperiaate on suodattaa tietyt valontaajuudet pois, jolloin silmä pystyy erottelemaan värit paremmin.

EnChroma 7

Botanian trooppista väriloistoa parhaimmillaan. Ilman laseja tästä punaisen ja vihreän sekamelskasta ei näe koko sen kauneutta.

Botanian trooppista väriloistoa parhaimmillaan. Ilman laseja tästä punaisen ja vihreän sekamelskasta ei näe koko sen kauneutta.

EnChroma 9

Ensimmäisen parin tunnin käyttämisen jälkeen alkoi maailman värikylläisyys oksettaa, ja silmäni kipeytyivät. Pidin loppupäivän taukoa ja jatkoin seuraavana päivänä. Taas silmäni kipeytyivät, mutta sitkeästi jatkoin päivästä toiseen vähän kerrallaan pidempiä aikoja. Noin viikon käytön jälkeen silmät olivat tottuneet laseihin, eikä värien loistokaan saanut minua huonovointiseksi. Nautin joka hetkestä, jonka vietin aurinkoisessa luonnossa valokuvaten.

Myös valokuvien muokkaaminen CX-65-laseilla tuntui aluksi oudolta. Kuvat näyttivät kuvottavan sinertäviltä, enkä oikein tiennyt, onko kuvan värimaailma hyvä vai ei. Olin oppinut vuosien mittaan, että mikä näyttää omaan silmään oudolta, on normaalille silmälle hyvä. Tästä piti opetella pois. Sitkeästi pidin laseja päässä kuvia käsitellessäni, ja vaimoni avulla opin vähitellen luottamaan siihen, että se mitä näin, oli oikein.

Tietokonekäyttöön suunnitellut CX-65-lasit helpottavat valokuvien editointia tietokoneella.

Tietokonekäyttöön suunnitellut CX-65-lasit helpottavat valokuvien editointia tietokoneella.

Tällä hetkellä EnChroma-laseja myy vain valmistaja itse oman verkkokauppansa kautta. Veroineen ja postikuluineen lasit maksavat mallista riippuen 500 euron kahta puolta. Mikäli lasit eivät auta, niillä on 60 päivän palautusoikeus. Kuvissa näkyvät lasit ovat malliltaan EnChroma Force.

Lisätietoa löytyy osoitteesta www.enchroma.com

3 replies
 1. Värisokea Arska
  Värisokea Arska says:

  Hieno artikkeli, kiitos!
  Näetkö nyt siis lasien kanssa väritestien, esim. EnChroman testi, kaikki numerot..?

  Vastaa
  • Asko Ristolainen
   Asko Ristolainen says:

   En näe lasien kanssa testissä numeroita normaalisti. Ehkä hieman paremmin kuitenkin. Erotan punaiset ja vihreät pallukat paremmin kuvasta.
   Eilen olin vaimoni kanssa retkeilemässä ja löysin helposti metsämansikoita vihreiden lehtien seasta. Se oli aika hauskaa koska aikasemmin en ollut niitä huomannut ilman kyykistymistä. Nyt näin ne parin metrin päästä seisaaltaan.

   Vastaa
 2. Heli
  Heli says:

  Houkuttaisi tilata lasit nyt, kun heidän verkkokaupassa on alennukset (katsomani lasit maksaisi noin 180€) , mutta postikuluja ei näe ennakkoon ollenkaan. Osaatkohan yhtään sanoa, millaiset postikulut ja verot näihin mahtaisi tulla?

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.