Kurki on tämän päivän menestyjä

Kuvitus: Annukka Palmén

Aamu-usvaisen suoaukean takaa kaikuu uljas huudahtus, kuin fanfaari. Kaiku vastaa jostain kauempaa. Selkäpiin läpi menevät kylmät väreet. Hetkessä on jotain taianomaista. Siinä on helppo ymmärtää, miksi kurki on lintujen kuningas, taivaankannen kannattaja.

Kurki on yksi harvoista pesimälinnuistamme joka on sen sorttinen, että on onnistunut tästä nykymaailman menosta huolimatta lisäämään kantojaan. Suomessa pesiikin rapiat 40 000 paria kurkia. Helppoa se ei ole kurjellekaan siitä huolimatta ollut, sillä suuren kekomaisen pesän kurki mielellään rakentaa nevojen laitaan suolle, korkean kasvuston sekaan. Tänä päivänä kurki saattaa kuitenkin rakentaa pesänsä myös merenlahtiin tai muihin ruovikkoalueisiin.

Kurjen tulosta ja lähdöstä on hankala erehtyä, sillä harvoin kulkee yhtä isoissa ryppäissä sellaisia lintuja, joilla siipiväli on yli 2 metriä. Sekottaminen on mahdollista lähes ainoastaan harmaa- tai kattohaikaraan, mutta suuresta joukkiosta päätellen nämä voi usein ruksia pois. Ainakin Suomessa.

Aamuisella suolla tai metsässä kulkijan on myöskin helppo arvata kurjen läsnäolo, sillä kurjen äänekkäät trumpettisoolot kantautuvat kauas, eikä ainakaan keväisellä suolla ole montaa muuta huutajaa vielä kurjen lisäksi. Kurjen sanotaankin ennustavan äänellään: keväisin kurjet varoittivat vaikkapa jäiden haurastumisesta. Kurkien keväinen muutto taas oli merkki tulevan kesän säästä.  Jos aura lensi korkealla ja hyvässä järjestyksessä, oli tulva kesä lämmin. Matalalla ja epäjärjestyksessä lentäneen auran perusteella osattiin odottaa sateita.

Ravinnon puolesta kurki on melkein kaikkiruokainen. Moni yllättyy kuullessaan, ettei kurki syö pelkästään sieniä tai marjoja. Suolta tuo noin viisikiloinen kurki popsii nimittäin sammakon siinä missä sisiliskon tai muun matelijan, eikä aristele napatessaan nokkaansa jyrsijän tai toisen lintulajin edustajan poikasia.

Siinä onkin miettimistä ensi kerralla, kun kurki kulkee vastaan!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.