Testissä Future Sport -vaellussauva

Teksti ja kuvat: Teijo Räisänen

Vaellussauvoja ja muita kepukoita on markkinat ja mehät pullollaan, eikä tämä varmasti niistä mullistavin ole, mutta tuli itselle hankittua tälläinen tulevien vaelluksien tueksi, koska tiedostan kulkevani haastavassa maastossa ja siellä aputuki on paikallaan.

kävelykeppikuva

Todennäköisesti et tarvitse tätä pitkospuilla kävellessäsi, mutta pitkät loivat nousut ison painokuorman kanssa rupeavat jo pidemmillä vaelluksilla tuntumaan, eikä tällöin varmastikaan apupotku sauvalla tai sauvoilla ole yhtään haitaksi. Myös epätasaisen maaston kulkeminen helpottuu, kun on jotain mistä ottaa tukea. Näin ollen nilkan nyrjähtämisriski pienenee.

Vaellussauva on varmasti hyvä iäkkäämmälle kulkijalle avuksi, jos potku ei ole enää niin kova kun joskus muinoin. Myös jos vanha urheiluvamma tai muu ikävä sattumus reissunpäällä sattuu, onhan sillä vaikutusta vetääkö pyöriä kaksi, kolme tai neljä.

Keppikuva-yksi

Heti hypisteltyäni huomasin pitokahvan olevan jonkinlaista kumi-muoviseosta. Korkkimainen olemus saa mukavan lämpimän tunteen jo ennen kosketusta, kahvan pinta on karhea ja vaikuttaa kulutusta kestävältä materiaalilta, myös märkänä antaa hyvin pitoja ilman erillistä kuivausta.

Apuremmillä varustetun kahvan käsittely on todella miellyttävää ja istuu ainakin omaan käteen luontevasti niin sauvamaisesti kuin kävelykeppimäisestikin. Nämä siis oteasentoja kahvasta, kuinka voit sauvaa pitää kädessäsi.

futuresport4

Remmi on pikakiristeinen sekä myös pikana löysättävä, kahva on jämäkkää kumi/muoviseosta

Sauva on mallia säädettävä ja materiaalina tukeva alumiini. Kaksitasoisen sauvan säätö käy todella vaivattomasti kiertämällä ensin sauvan alaosaa vastapäivään ja sitten vetämällä pääset valitsemaan oman mieluisen pituuden. Kiristys tapahtuu myötäpäivään.

Ensimmäisestä vedettävästä osasta löytyy  selkeä asteikko väliltä 110–135 senttimetriä ja myös stop-merkki, jonka ylitse sauvaa ei pidä vetää. Alempi osa säätyy stop-merkkiin asti, jossa ei ole ilmoitettu erikseen pituutta.

futuresport5

Asteikkoviivat ovat senttimetrin välein

Sauvan varressa olevat kiristimet ovat muovia, niin myös sompa, joka on ruuvattavissa pois. Itse sauvan päässä on irroitettava tuppi, joka on kovahkoa kumia, sen alta löytyy jääpiikki.

Sauvasta löytyy teleskoopin ansiosta noin 2 senttimetrin jousto, joka tuo mukavuutta käyttöön.

futuresport6

Osat ovat joustavaa ja kestävää muovikumiseosta, jääpiikki on niittimäinen ja voi olla vaihdettavissa

Käytössä sauva antaa kivasti tukea askelmalle ja vähentää horjunnan mahdollisuutta. Sopivasti jäykkä jousto huomioi jalan lipsahduksen ja ehkäisee horjumista ja jopa kaatumista.

Olettaen että vaeltaessasi kannat painokuormaa aina 12 kilosta ylöspäin, niin on vaellussauva oiva kaveri retkillesi. Täytyyhän myöntää vielä, että kyllähän siitä ihan eri eräfiilis tulee kun saa raahata kepukkaa mukana, niinkuin erämaan tietäjä tai Gandalf konsanaan Mordoriin vaeltaessaan!

keppikuvakaksi

Sauvalle kertyy painoa 350 grammaa ja pituutta 66 sentistä aina 135 senttiin astikka, oma mittaus tuotti sauvan pituuden välille 68–138 senttimetriä.

Tuote on edullinen (9.90€) ja ensivaikutelma on laadukas. Äkkiseltään olen itse sauvaan tyytyväinen, käy peruskävelyyn ja kuuhasteluun jos vaikka sattuu olemaa polovi tai nilikka kipiänä. Tai sitten ihan tositoimiin, vaellukseen ja sen sellaiseen. Hyvän hinta-laatusuhteen ansiosta annan tuotteelle täydet pisteet.

Valmistuttajana sekä maahantuojana toimii Tokmanni Oy.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.