Puolen kilon ilmatäytteinen makuualusta: testissä Nemo Tensor Field 20R

Saimme Mökkimieheltä Retkipaikkaan testattavaksi yhdysvaltalaisen Nemo Equipmentin ilmatäytteisen makuualustan, Tensor Field 20R:n. Makuualusta pääsi heti kovaan, lähes kahden viikon yhtämittaiseen testiin. Vertailupohjana käytimme toista saman hintaluokan ilmatäytteistä kilpailevalta merkiltä. Vaikka molemmat ovat erittäin hyviä, löytyi Nemon eduksi silti monta asiaa.

Tensor Field Insulate 20 Regular pakkautuu pieneen 9 x 20 senttimetrin kokoiseen pakettiin ja painaa vain 510 grammaa. Pieni, mutta pakkaamista helpottava lisä on tarranauha, jolla rullatun alustan saa pysymään tiiviinä rullana suojapussiin pujottaessa. Täytettynä Regular-koon mitat ovat 8 x 51 x 183 senttiä. Suurempi nukkuja saa hieman lisätilaa hankkimalla 8 x 64 x 183 -senttisen Regular Wide -koon tai 8 x 64 x 193 -senttisen Long-koon.

Makuualustan avatessa huomion kiinnittää patjan päässä oleva reilun kokoinen venttiili. Koska patja sekä täytetään että tyhjennetään samasta venttiilistä, tässä ei luonnollisestikaan ole takaiskuventtiiliä.

Ilmatäytteistä makuualustaa ei pitäisi täyttää puhaltamalla patjan eristeeseen sitoutuvan kosteuden vuoksi. Hengitysilmassa kun on kosteutta moninkertainen määrä verrattuna ympäröivään ulkoilmaan. Varsinkin talvella hengityksen kosteus tiivistyy patjan sisälle ja jäätyy. Tämä taas heikentää patjan eristyskykyä. Tensor Fieldin venttiiliin ei käy aivan jokainen pumppumalli, joten tämä on hyvä huomioida retkelle lähtiessä.

Patjaa tyhjennettäessä venttiili avataan ja patjaa aletaan rutata vastakkaisesta päästä. Tyhjennyksen jälkeen patja taitetaan pituussuunnassa kolmeen osaan ja rullataan tiukalle, jolloin loputkin ilmat poistuvat.

Vaikka Tensor Field on kevyt, sen 30 denierin polyesteri ripstop-pohjakangas on keveydestään huolimatta kestävää. Pohjakankaaseen kiinnitetty alumiinifolio eristää myös erittäin tehokkaasti maasta hohtavaa kylmää. Primaloft-täytteiselle makuualustalle valmistaja ilmoittaa alimmaksi käyttölämpötilaksi -12°C. Täysiverinen talvialusta tämä ei siis ole, mutta kylmemmilläkin keleillä pärjää, kun selän alle laittaa lisäeristeeksi huovan.

Nemon oman Space Frame -rakenteen ansiosta patja tarjoaa mukavat unet niin selällään kuin kyljellään nukkuvalle. Kennosto jakaa painetta tasaisesti eri alueille, eikä patja painu putkirakenteisen patjan tavoin lyttyyn edes reunalla nukkuessa. Tämän koimme erityisen hyväksi ominaisuudeksi kapeassa patjassa. Itselleen sopivan ilmamäärän jokainen käyttäjä löytää kokeilemalla. Itse jätän patjan varsin tyhjäksi, jolloin se muotoutuu paremmin vartalon mukaan. Sopivin ilmamäärä lienee silloin, kun takapuoli tai hartia ei osu maahan ja patja tuntuu pehmeältä. Liian täydellä patjalla selällään nukkuessa alaselkä jää helposti ilmaan eikä nukkuminen ole rentoa.

Makuupaikkaa valitessa on koitettava välttää teräviä kivensärmiä, tikkuja, käpyjä, jne. Yöllä on ikävä herätä tyhjenevän makuualustan suhinaan. Vaikka ilmatäytteisten makuualustojen kankaat on suunniteltu kestämään kovissa olosuhteissa, joskus se vahinko saattaa silti sattua. Näitä tilanteita varten suojapussin sisään on sijoitettu pieni erillinen tasku, jossa on paikkasarja. Siinä on liiman lisäksi, alkoholilappuja paikattavan alueen puhdistamista varten, pienempi paikka patjan yläpuolelle sekä suurempi pohjaa varten. Tästä voi tarvittaessa leikata pienempiä paloja reiän koon mukaan. Hyvien ohjeiden ansiosta puhjenneen patjan korjaaminen onnistuu helposti myös retkiolosuhteissa. Tosin ohjeen mukaan liiman on annettava kuivua 24 tuntia ennen käyttöä.

Kokonaisuutena pidimme Nemo Tensor Field -makuualustaa hintansa arvoisena. Varsinkin sen vartaloa myötäilevä pehmeys teki vaikutuksen. Jos jotain jäin kaipaamaan Regular-kokoisessa patjassa, oli leveyden lisäys. Levottomana nukkujana huomasin, että varsinkin kyljellään nukkuessa jalat ovat herkästi patjan ulkopuolella. Rauhallisemmalla nukkujalla varsinkaan selällään tätä ongelmaa ei ole.

Nemo Tensor Field 20R -makuualustaa myy Mökkimies 199 euron hintaan. Omasi voit tilata tästä linkistä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.