Garmin Montana 600 testissä

Retkipaikan yhteistyökumppani Garmin Finland antoi testiin Garmin Montana 600 –käsi-gps-laitteen. Ensimmäiset yhteiset kuukaudet laitteen kanssa ovat nyt takana, ja tässä muutamat huomiot alkuajoilta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Garmin Montana 600 on testikäytössä poromiehellä Muotkatunturin paliskunnassa Inarissa. Gps-laite on erittäin tärkeä työkalu ympäri vuoden erilaisissa poronhoitotehtävissä. Luvassa on arviota siitä, kuinka laite toimii työkäytössä, jokapäiväisessä toiminnassa, jossa ei voi valita lähteekö töihin vai jääkö kotiin jos keli on huono. Laitteen tarkemmista teknisistä ominaisuuksista voi lukea Garminin sivuilta täältä. Tekstit, joita julkaisemme Retkipaikassa, kertovat laitteen käyttökokemuksista.

Ensimmäisien kuukausien aikana, kesäaikaan, laite on ollut mukana poroja koottaessa kesämerkitykseen tunturissa sekä aitalinjoja korjatessa. Tärkeimmät ominaisuudet näitä käyttöjä varten ovat laitteen selkeys ja helppolukuisuus. Testaajalta Montana 600 saakin kiitosta selkeästä ja yksinkertaisesta käyttöjärjestelmästä. Suuret kuvakkeet ja näytön toimiminen sekä pysty- että vaakasuunnassa helpottavat käyttöä erilaisissa tilanteissa.

Laitteen mukana saimme testiin TOPO Suomi v3 Pro-kartan. Kartta on ainakin poronhoidon tehtävissä on välttämättömyys, jotta laitteesta saa irti kaiken sen hyödyn, joka on mahdollista. Laitteeseen ei ole esiladattu karttapohjia, joten jokin kartta kannattaa laitteen lisäksi hankkia. Kesän ja alkusyksyn aikana laitteen ja Suomi Pro -karttapohjien avulla saatiin laskettua tarkalleen korjattujen aitalinjojen pituudet sekä korjauskohteiden paikannuskoordinaatit, eli tiedettiin, minne piti viedä minkäkinlaisia aitatarvikkeita. Alussa karttojen kanssa piti säätää, jotta ne saatiin näyttämään paikannimet ja muut karttapisteet oikein, mutta asetukset saatiin oikeaksi nopeasti ja vähällä säätämisellä.

VIRB Picture

Garmin Montana 600 -laitteessa on neljän tuuman kosketusnäyttö, joka saa myös kiitosta testaajalta. Se toimii myös hanskat kädessä, eikä se reagoi kaikista herkimpiin kosketuksiin näytöllä, esimerkiksi vesipisarat ja lika eivät haittaa näytön toimintaa. Selvä ero näytön herkkyydessä on verrattuna kosketusnäytöllisiin puhelimiin, mikä vaati aluksi totuttelua. Näyttö kannattaa suojata suojakalvolla, sillä siinä suhteessa se on yhtä herkkä kuin älypuhelimienkin näytöt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näytön koossa on testaajan mielestä puolensa. Ei haittaisi, vaikka näyttö olisi suurempi, sillä silloin sitä olisi helpompi seurata ajon aikana. Toisaalta taas nykyinen näytön koko tekee laitteesta sopivan kokoisen, joka mahtuu vielä helposti taskuun.

Poronhoitokäytössä laitteeseen kannattaa hankkia lisälaitteena mönkijään tai moottoripyörään tarkoitettu teline. Telineessä on myös virta-/äänijohto, jonka avulla laitteen saa ladattua ajon aikana. Ilman lataamista akku kestää aktiivisella navigoinnilla noin päivän.

Laite on ollut tähän mennessä mukana niin sateessa kuin paisteessa, kiinnitettynä mönkijään ja säilöttynä taskuun. Tähän mennessä näyttöön on saatu aikaiseksi ainoastaan yksi ainoa naarmu, joka tuli, kun lian seassa ollut pikkukivi rikkoi näytön pintaa poispyyhittäessä. Pieni naarmu ei kumminkaan ole haitannut laitteen käyttöä. Se kestää hyvin kovemmankin sateen, eikä (kesä)lämpötilojen vaihtelu ole aiheuttanut laitteelle haittaa. Ensimmäiset pakkasyöt laite on jo ulkona viettänyt, eikä se ollut niistä moksiskaan.

Tähän mennessä laite on toiminut hyvin. Mielenkiinnolla odotamme pitkää syksyä, jolloin laitteen kosteuden ja kylmyyden, sekä niiden yhteisvaikutuksen kestävyys testataan todella.

Osta Garmin Montana -tuotteet Scandinavian Outdoor Storesta!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *