Suuri makkaratesti 2016

Jotkut sanovat, että retki ilman eväitä ei ole retki ensinkään. Me emme vetäisi aivan noin jyrkkää linjaa, mutta myönnämme, että eväät ovat yksi keskeinen elementti retkeilyssä. Retkieväiden klassikko on makkara. Niinpä Retkipaikka höykkäsi kaupan makkarahyllylle ja otti selvää, millainen makkara maistuu retkiolosuhteissa kaikkein parhaalle. Vertailun vuoksi makkaroita testattiin myös grillissä.

Tasapuolisuuden varmistamiseksi mausteiksi kaikille makkaroille valittiin klassikko, Meiran sinappi. Itse vertailuun poimittiin yleisimpiä kauppojen altaista löytyviä makkaroita ja muutama erikoisempi tapaus. Kaikista valittiin mukaan perusmaku, maustemakkarat testaamme sitten toisena päivänä.

makkaratesti-1

Kabanossi ***
Kabanossi on makkara, joka sisältää liha 73 % ja joka kauppoihin tullessaan jäi mieleen mainoksesta, jossa sen kerrottiin olevan makkara-altaan sijaan lihatiskissä. Lihaisalta se myös tuntuu lämmittelynä syödyn jauhomakkaran jälkeen. Kaikki testanneet antoivat sille arvosanan hyvä, mutta toisaalta huikaisevan hyvänä Kabanossi ei pitänyt kukaan. Se on kuin insinöörin makkara, joka tekee täsmällisesti sen, johon se on suunniteltu.

Snellman Eetvartti ***
Eetvartti oli testin makkaranautinnoista toiseksi lihallisin, kun pakkaus kertoi lihapitoisuudeksi peräti 86 %. Lähtökohdat nostivat odotukset korkealle ja Eetvartti onnistui ne myös lunastamaan. Suutuntumaa luonnehdittiin jämäkäksi, mutta toisaalta joidenkin mielestä kokonaisuus tuntui hieman liian rasvaiselta, mutta toisaalta erittäin mehukkaalta. Tässä totesimme kunnon viiltelyn toimivaksi ratkaisuksi, joka kuivatti makkaraa juuri sopivasti.

Wilhelm ****
77 % lihaa sisältävä Wilhelm muistetaan sloganistaan ”lihansyöjille”, jolla tehtiin selväksi, että tässä tuubissa on muutakin kuin jauhoja. Eikä tuota käy kiistäminen. Wilhelm on parhaimmillaan nuotiolla. Siinä missä urbaanissa ympäristössä se saattaisi tuntua vaatimattomalta, pääsee se metsän keskellä nautittuna testin kolmossijalle.

makkaratesti2-1

Pirkka grillimakkara *
Pirkka oli testin jauhamakkarakoulukunnan puhdasverisin edustaja lihapitoisuuden ollessa vain 11 %. Valitettavasti joudumme toteamaan, että jossain kohtaa se raja vain menee. Kokonaisuus jäi valjuksi ja tuntuma jauhoiseksi. Makua dominoivat muut elementit kuin liha. Runsaan sinapin kanssa tällä kyllä lähtee nälkä. Pirkka saattoi kärsiä hieman siitä, että testireissulla se sai vertailukohdakseen tämän testin voittajan. Muistutamme vielä, että pitkän patikan jälkeen luonnossa nyt melkein kaikki maistuu herkulliselta, joten myös tällä pärjää, jos ei paremmasta tiedä 😉

Camping *****
Camping on klassikko. Lihaa on vain 43 %, mutta enempää ei tarvitse jos se on oikeassa paikassa. Ja niinhän se Campingissä on. Melkein, mutta ei aivan hiiltyneeksi paistettuna, oikein rapeana paksun sinappijuovan ja keltaisen Jaffan kanssa nautittuna Camping murtaa ihmismielen unohduksen muurit ja palauttaa mieleen muistot lapsuuden illoista rantasaunalla, jossa sama makuyhdistelmä kruunasi kesäpäivän. Vahva kolmossija.

nuotio

Huiluntuhti *****
Huiluntuhti oli ennakkosuokki, eikä se pettänyt tälläkään kertaa ja kiilasi testin kakkoseksi. Siinä on muihin grillimakkaroihin verrattuna täyteläisempi maku. Olisikohan salaisuutena 87 % lihapitoisuus? Parhaimmillaan Huiluntuhti on oikein rapeana, halki poksahtaneena, mutta sisältä mehevänä. Myös kun rakenne on miellyttävän tasalaatuinen, niin kyllä tälle voi makkaratestiryhmän vahvan suosituksen laittaa.

Kallaveen kaipuu *****
Lihapitoisuudesta ei ole täyttä varmuutta, koska mausta huumautuneet testaajat eivät muistanut sitä dokumentoida. Yksimielisesti todetaan kuitenkin, että se on riittävä. Kallaveen kaipuu ei ole maustemakkara, mutta sen luomisessa on käytetty oivaltavasti mausteita ja se saakin chilistä juuri sopivan tujauksen luonnetta. Parhaimmillaan Kallaveen kaipuu on hiipuvalla hiilloksella pehmeässä lämmössä hitaasti kypsytettynä. Totesimme sen toimivan erinomaisesti myös kiuasmakkarana. Selkeä ykkössija.

makkaratesti-3

Testin aikana nuotioon putosi kaikkiaan kolme makkaraa. Pudottajaa muistutettiin asiasta hyväntahtoisesti naljaillen. Testin tulokset ovat täysin subjektiivisia ja makkara on makuasia, joten testiin ei kannata suhtautua turhan vakavasti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.