Hyllyvät hillamättäät, nyt lakkasi odotus

Hillat ovat nyt kypsiä. Mitä tahansa olitkin viikonlopulle suunnitellut, on suunnitelmia syytä muuttaa, mikäli olet hillat, lakat tai suomuuraimet ovat mieleesi ja haluat poimia itsellesi sitä toista suurta herkkua, jota suomme kasvavat. Nyt nimittäin kypsyy monin seuduin paras hillasato ainakin viiteentoista vuoteen.

Kävimme tänään tarkastamassa tilanteen suolla. Muutaman kilonmetrin päässä asemapaikastamme odotti kertakaikkisen edustava ala suomalaista suota. Erittäin lyhyen korpitaivalluksen jälkeen maisema vaihtui mäntyvoittoiseksi ja avarammaksi.

Samoilta sijoilta aloi myös erottaa kaikkialla loistavat keltaiset ja punaiset pisteet. Miten niitä noin paljon oli! Hyllyvät mättäät olivat hillaa väärällään.

Puolessatoista tunnissa keräsimme kolmeen pekkaan liki kymmenen litraa pelkästään kypsiä hilloja. Raakoja ei tarvinnut haalia kypsytettäviksi, vaan kerätessä saattoi keskittyä nauttimaan vain parhaista paloista. Eikä lysti siihen lopu. Sen verran reilusti raakileita jäi jälkelle, että muutaman päivän päästä saa samat jälket kulkea uudestaan vieläkin runsaamman sadon perässä – ellei joku toinen satu samoja apajia löytämään ennen sitä.

Ja se toinen soidemme herkku vaatii vielä monta kuukautta. Sitten nautitaan pakkasen panemista karpaloista.

4 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.