Näin teet vaelluksella popcornia trangialla tai muulla retkikeittimellä

Vaellusillan tai minkä tahansa retkitauon helppo suolaherkku on trangialla valmistettu popcorn! Vedin maissinjyviä ahkiossa perässäni 50 kilometriä ennen kuin niiden valmistamiselle löytyi sopiva hetki hiihtovaelluksemme viimeisenä iltana. Popcornia on kiva tarjota kaikille retkikavereille, muttei ole myöskään kiellettyä nauttia koko kattilallista itse. Vastavalmistetun ja lämpimän popcornin tuoksu saattaa kyllä houkutella paikalle muitakin!

Tarvitset:

 • minkä tahansa kannellisen retkikeittimen
 • 1 dl popcornia (1 dl = 1 trangian isompi kattilallinen). HUOM! Ei mikropopcornia, vaan niitä paljaita jyviä.
 • n. 2 tl öljyä tai iso köntti voita
 • suolaa maun mukaan

Retkipopcornin valmistaminen oli ihan jokeriherkku. Kotona maissinjyvät huomatessani ajattelin, ettei popcornin valmistaminen voi olla retkiolosuhteissa sen vaikeampaa kuin keittiössäkään, joten pakkasin minigrip-pussiin mukaan desilitran jyviä ja heitin ne mukaan muonaboksiin.

Retkipopcornin valmistusohje:

 1. Lämmitä keitinkattilan pohjalla öljy tai sulata suunnilleen vastaava määrä voita. Ei haittaa, jos rasvaa on vähän enemmänkin. Ei myöskään haittaa, jos voi ruskistuu. Huom! Se voin maku popcorniin voi tulla ihan oikeasta voista.
 2. Kaada 1 dl maissinjyviä rasvan sekaan. Huljauttele ja sekoittele niin, että kaikissa jyvissä on rasvaa.
 3. Laita kansi kattilan päälle.
 4. Pidä kattilan alla pientä liekkiä ja odottele, kun poksuna alkaa.
 5. Ravista muutaman kerran kattilaa niin, että kansi pysyy päällä (saattaa vaatia treenaamista).
 6. Liekin voi pitää päällä melko pitkään. Poksuna lakkaa hyvin nopeasti sen jälkeen, kun lämpö häviää.
 7. Kun arvioit suunnilleen kaikkien jyvien poksahtaneen, ota liekki pois ja anna popcornin jäähtyä. Ravistele kattilaa.
 8. Mausta suolalla oman maun mukaan.
 9. Tarjoile ja nauti!

Meillä oli käytössä tavallisen trangian isompi kattila. Desilitra jyviä täyttää kattilan hyvin. Olin itse ottamassa liekkiä turhan aikaisin pois, sillä palaneet popcornit eivät maistu hyvältä. Voi oli erinomainen rasva ja antoi kivaa makua, suolaa ei tarvinnut kuin ripauksen! Lämpöiset popcornit ovat hauska iltanaksu etenkin hiihtovaelluksella, eikä desilitra tai kaksi jyviä paina juuri mitään. Voikin kulki mukana joka tapauksessa, joten järjestelyt herkkuhetkelle olivat erittäin vaivattomat

2 replies
 1. Hanna-Leena Ford
  Hanna-Leena Ford says:

  Tervehdys! Voiko joku auttaa Trangian uutta omistajaa? Olen tarkistanut ja tutustunut keittimeen ja lukenut käyttöohjeet, kaikki hyvin muuten, mutta kuuluuko sen polttimen venttiilin olla niin tiukka? Ei liikahda vaikka on kokeiltu hanskat kädessä, työkaluilla, ei aukea ei, ihankuin olisi superliimattu. Vai pitääkö ensin liittää poltin kaasusäiliöön ennenkuin venttiili toimii?? APUA kiitos

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.