5 + 1 kauneinta rantaa Kolilla – nämä sijaitsevat mantereella!

Useimmille Koli tuo mieleen kalliohuipun, jolta tähyillä kansallismaisemaa yli Pielisen. Siitä samaisesta järvestä löytyvät kuuluisat, lähes paratiisimaiset Hiekkasaaret, joille monet melojat suuntaavat retkillään. Tiesitkö, että hyvien (tai melko hyvien) ajoyhteyksien päästä Kolilta löytyy kuitenkin useampikin upea hiekkaranta, jotka ovat matalien lahtiensa ansiosta täydellisiä myös lapsiperheille! Tutkin Kolin vierailuni aikana 5 rantaa (9 poukamaa!) ja suosittelen lämpimästi vierailemaan jollakulla niistä, kun seuraavan kerran matkaat Pohjois-Karjalan kansallismaisemissa.

Kolin kauniista auringonlaskun valosta voi nauttia myös hiekkarannalla.

Tahkolahti
Paikka kartalla
Poukamat: 1,5
Tulipaikka

Tahkolahti sijaitsee ihan pikkuisen koukauksen päässä päätiestä – paikalle ei eksy vahingossa. Paikka on mainituista rannoista lähimpänä Joensuuta, aivan Pielisen etelälahdessa. Tahkolahti on mainittu ainakin yhdellä melontasivustolla hyvänä rantautumispaikkana. Tahkolahdella on yksi varsinainen poukama, joka käy oikein hyvin uimarannasta, ja toinen rantakaistale, joka on ehkä paremminkin juuri rantautumista varten. Rannan välittömässä läheisyydessä on tulipaikka, joka on merkitty maastokarttaankin. Tulipaikan ylläpitäjästä ei ole varmuutta.

Tahkolahti on paikka, jossa olisi mukava viivähtää rauhassa hälisevältä tieltä, pitää eväsretkeä ja miksei pulahtaa uimaankin.

Tahkolahden rannalla on tulipaikka.
Tahkolahden rantakaistale on osin hiekkaa, osin pientä kiveä.

Mäntyniemi
Paikka kartalla
Kolin kansallispuistossa
Poukamat: 1
Rantatien varressa
Ei retkeilypalveluita

Kaikki muut tämän listauksen hiekkarannat olin bongannut kartalta ennakkoon, mutta Mäntyniemi pysäytti matkanteon tykkänään. Aivan Kolin rantatien vieressä oleva pienen pieni poukama oli niin sympaattisen kaunis, että siihen oli pakko jäädä hetkeksi ihmettelemään. On suuri vaara paahtaa tästä suoraan ohi! Mäntyniemi on Rantatien kaunein pysähdyspaikka. Auton voi jättää esimerkiksi läheiseen Rinneparkkiin tai Likolahden pysäköintialueelle.

Rannan maa-alue kuuluu Kolin kansallispuistoon, joten noudatathan täällä vieraillessasi puiston sääntöjä. Vesialue ei kuulu kansallispuistoon.

Mäntyniemen uimaranta on Kolin rantatien söpöin pysähdyspaikka.

Häkinlahti
Paikka kartalla
Luonnonsuojelualue
Poukamat: 2
Ei retkeilypalveluita

Häkinlahti sijaitsee Rintasenvaaran helmassa, lähellä Loma-Kolin entisiä laskettelurinteitä. Lahden suojeltu rantapoukama on upea ilmestys ja erittäin rauhallinen ja salaisena pysynyt. Häkinlahden toiselle, pienemmälle poukamalle pääsee piskuisen suometsäisen niemen läpi. Pikkupoukama ei ole niin upea, kuin isompi ranta, joten sinne voi tarvittaessa vetäytyä omaan rauhaansa eväsretkelle tai lueskelemaan kirjaa. Pikkupoukama oli myös käyntihetkellä hiukan ruovikkoinen. Iso poukama hienoine hiekkoineen ja veistoksellisine kivineen on oikein hyvä rantakohde!

Häkinlahden hiekkaranta ja vesialue on luonnonsuojelualuetta.
Rintasenvaara kohoaa Häkinlahden takana.
Häkinlahden pienempi poukama on kapeampi ja ruovikkoisempi – ja varmasti naapuriaan rauhallisempi!
Rantaminttua löytyi Häkinlahdelta.
Rantahiekka Häkinlahdella on aivan hienoa ja valkeaa.

Isohiekka
Paikka kartalla
Poukamat: 2
Asfalttitie perille
Yleinen pysäköintialue
Tulipaikka, camping alueen palvelut

Ehkä Kolin paras ranta!

Koli Campingin yhteydessä toimiva yleinen ranta on kaikkien vapaassa käytössä – yöpymispakkoa ei ole. Niille, jotka kuitenkin tahtovat jäädä nauttimaan Pielisen ylle laskeutuvasta hämärästä ja etelään aukeavasta tähtitaivaasta, on camping-alueella hyviä majoitusvaihtoehtoja. Leirintäalueen infosta vinkattiin tietona tiskin alta, että alueelle lihasvoimin saapuvat yöpyjät saavat majoituksensa puoleen hintaan! Tämä vinkiksi erityisesti melojille ja miksei myös pyöräilijöille. Eräskin sankari oli kuulemma polkenut Kolille aina Vaasasta asti! Patikoijat saapuvat alueelle harvoin.

Rauhallisempi poukama löytyy camping-alueen koillispuolelta.

Muutama sana Tentsileistä! Tentsilet tuotiin alueelle ensimmäisen kerran kesällä 2021. On aika huikea tunne kivuta aamulla alas puumajoitteesta ja vetreyttää jäseniään hiekkarantakävelyllä.

Tentsile-yöpyminen hiekkarannan välittömässä läheisyydessä on yhdenlaista retkeilyluksusta.

Isohiekka on aidosti aika iso – noin 250 metriä ihanaa pehmeää hiekkaa. Alueella on keinu, laituri, maisemapenkkejä, välinevuokrausta ja camping-alueen palvelut kahviloineen. Kaksi tuilpaikkaa ovat vierailijoiden käytössä ja jo niiden olemassaolo puoltaa yöpymistä alueella. Nuotion loimutessa bungalow-henkisessä tulimajassa laineiden lyödessä hiekkarantaan on olo melkein kuin jossain eksoottisemmassakin paikassa.

Hämärtyvä ilta ja tunnelmallinen tulipaikka Isollahiekalla.

Elokuun loppupuoli on Koli Campingissa tavattoman rauhallinen. Niiden, jotka haluavat vielä enemmän rauhaa, mutta alueen hyvät palvelut, kannattaa kipaista Isonhiekan sijasta leirintäalueen koilliskulmaan, josta aukeaa ihan oma pieni ja kaunis poukamansa. Sinne sopii vetäytyä rauhaan hälinältä.

Isonhiekan rantamännyt ovat upeita.
Pielisenvesi on täysin kirkasta Isonhiekan matalassa lahdenpohjukassa.
Rauhallisempi koillisrannalla on rouheampi tunnelma.
Isonhiekan rantatupsu.

Rykiniemi
Paikka kartalla
Kolin kansallispuistossa
Poukamat: 2
Hiekka-/metsätie perille
Pysäköintipaikka
Tulipaikka, huussi

Retkeilijän suosikkirannaksi nouse kuitenkin Rykiniemi, joka sijaitsee Kolin kansallispuiston alueella. Paikalle on helppo saapua, auton voi jättää viralliselle pysäköintialueelle, ja lyhyt matka upealle hiekkarannalle kulkee ryhdikkään ja avaran pohjoiskarjalaisen mäntymetsän läpi. Rannan välittömässä läheisyydessä on huussi ja tulipaikka.

Rykiniemen rannalta mäntymetsä kohtaa Pielisen.

Oli aivan ihmeellinen hämmästys, kun sain viettää koko lauantai-iltapäivän – vieläpä Suomen luonnon päivänä! – Rykiniemen rannalla aivan yksin. Voisikohan olla, että rannalla on enemmän vierailijoita aamuisin ja iltaisin? Mene ja tiedä.

Rykiniemen kakkospoukama on kaunis. Tässä poukamassa ei ole tulipaikkaa.
Rykiniemen rannan retkeilyrakenteet ovat Metsähallituksen ylläpitämät.

Lahtea saa kahlata ainakin toista ellei jopa kolmatta sataa metriä kohti Pielisen keskipistettä, eikä se matala lahti siltikään syvene. Lopulta on pakko uida ja menee melkein käsipohjaksi, vaikka ensimmäisenä hiekkaan ottavatkin kiinni polvet. Tämä ei siis ole mikään syvänmerensukeltajien rantapaikka, vaan aivan ehdottomasti erittäin matalassa vedessä viihtyvien kohde.

Joskus sitä saa olla paratiisirannalla ihan itsekseen!
Tuuli oli käyttänyt tervaleppää siveltimenään.
Rykiniemen ranta on osa Kolin kansallispuistoa.

Rykiniemessä on kaksi kunnollista poukamaa, joista molemmat ovat upeita. Suosittelen näitä täydestä sydämestäni ja luotan, että jokainen näiden rantojen kauneudessa viihtyvä noudattaa hyvää retkietikettiä ja pitää kansallispuiston alueen jatkossakin yhtä arvokkaana ja ihastuttavana.

Rantahiekka oli murtuillut laineiden kulutuksesta.
Lahden pohja on pitkälti laineiden muovaamaa hienoa hiekkaharjannetta. Matala ja pehmeä hiekka jatkuu erittäin pitkälle.
Rannan näkyminen mäntysäleikön läpi on kutkuttava tunne.

+ Kaiskunniemi
Paikka kartalla
Ei retkeilypalveluita

Bonuskohteena mainittakoon aivan mahtava retkeilykohde Kaiskunniemi, joka on esitelty jo aiemmassa artikkelissa. Pitkästä niemenkärjestä ei karttamerkeistä huolimatta löytynyt hiekkarantaa, vaan käytännössä pelkkää kivenmurikkaa – paitsi ihan yksi pieni, noin viiden metrin kaistale hiekkaa!

Uimapaikaksi ei paras, mutta rektielykohteena ehdoton!

Tämän voinee laskea Kaiskunniemen ainoaksi hiekkarannaksi.
Kaiskunniemen rantaviiva on pitkälti erikokoista, joskin sileää ja kaunista murikkaa.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.