Kirjaesittelyssä: Onnin matkassa

Sain luettavakseni Anu Nylundin toimittajan kirjan Onnin matkassa. Kirjassa seurataan Onni Kojon kulkua kävellen Hangosta pohjoiseen Suomeen ja aina Jäämerelle asti. Vaellus kesti kolme kuukautta ja kolme viikkoa, eli yhteensä 112 päivää, ja matkaa kertyi kaikkiaan 2351 kilometriä.

Onni alkoi matkansa aikana haaveilla kirjan kirjoittamisesta reissustaan. Onni itse valitettavasti menehtyi syksyllä 2020 metsästäjän harhaluotiin Urho Kekkosen kansallispuistossa, joten kirja jäi häneltä itseltään kirjoittamatta. Onnin omaiset ja läheiset kuitenkin halusivat tuoda esille Onnin matkaa ja ajatuksia toteuttamalla hänen kirjahaaveensa. Teos tehtiin Onnin blogitekstien pohjalta sekä omaisten ja ystävien kertomusten perusteella. Kirjan kirjoittanut Anu Nylund tunsi Onnin poikansa kautta, poika oli ollut samalla eräopaskurssilla Onnin kanssa. 

Tänään kävellessä kelasin myös kirjaa. Miten siinä olisi koko tarina. Kertoisin, miksi lähdin, aika ennen reissua ja sen jälkeen. Ihmisiltä heidän omia tarinoitaan. Pitää alkaa jutella enemmän.”

Onni Kojon muistiinpanot

Kirjassa sivuja on 159, osa sivuista sisältää vain kuvia. Kirja on pääsääntöisesti kevyttä, päiväkirjatyyppistä luettavaa, ja itse sain sen arjen kiireiden keskellä luettua kolmessa illassa. Kirja sisältää myös karttoja, joista voi seurata Onnin reittiä kullakin alueella. Kukin osio sisältää päivämäärät, jolloin Onni on reitillä kulkenut, maakunnat, retkeilyreitit ja kansallispuistot, jotka reitille ovat osuneet.

Tekstin seassa on otteita Onnin blogiteksteistä, ja muutamia kohde-esittelyitä ovat kirjoittaneet myös Onnin ystävät, jotka ovat käyneet näissä kohteissa esimerkiksi Onnin seurana.

Kirjan lopusta löytyy myös Onnin Suomi-vaelluksesta faktoja ja lukuja, jotka sisältävät muun muassa Onnin budjetin reissulla, varusteet ja matkan aikana kuluneet ruoat. 

Haluan suunnitella reitin, jonka aikana voin tutkia luontoa ja oppia historiasta ja kulttuurista. Olen kiinnostunut ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta ja haluan päästää nyt irti tästä rakennetusta maailmasta saadakseni yhteyden meitä ympäröivään luontoon. Meidän sukupolvemme elävät niin erilaista elämää, kuin sukupolvet ennen meitä ja haluan löytää yhteyden noihin menneisiin aikoihin. Luonto on aina täydellinen, joskus vaarallinen, mutta kaiken aikaa niin kaunis.”

Onni Kojon muistiinpanot
Onnin ystävän kirjoitus ja kohde-esittelyä vihreällä pohjalla

Kirja sopii hyvin retkeilystä ja vaeltamisesta kiinnostuneille, sillä se sisältää paljon kuvia eri kohteista ja myös vinkkejä ympäri Suomen erilaisista pyhistä paikoista ja hienoista kohteista, joissa voi vierailla. Itselle osa Onnin vierailemista paikoista oli jo ennestään tuttuja, mutta omalle to go -listalleni tarttui kirjan myötä useampikin mielenkiintoinen kohde, joissa haluaisin käydä. Yksi näistä paikoista on esimerkiksi Säynätin kota Säynätin retkeilyreitillä Mikkelissä. Monilla retkeilyreiteillä on nuotiopaikka tai laavu, mutta kota on paljon harvinaisempi. Kuvien perusteella kota ja reitti vaikuttivat maisemiltaankin miellyttäviltä. Vesiputousbongarina myös Norjan puolella sijaitseva Rovijoen putous päätyi listalleni ja tulevaisuuden Norja-reissuni kohteeksi. Lisäksi minua kiinnosti suuresti Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitseva Kutujärven autiotupa, jossa Onni kävi ystävänsä kanssa vielä syksyllä 2020 ennen kohtalokasta Urho Kekkosen kansallispuistossa sattunutta tragediaa. Kutujärven autiotuvasta kiinnostuin, koska sinne ei parkkipaikalta ollut kertomuksen mukaan montaakaan kilometriä matkaa, joten kohde olisi helposti saavutettavissa. Ajattelin kuitenkin käydä kohteiden osalta kirjaa vielä läpi, jos jotain muuta kiinnostavaa löytyy, mutta nämä ainakin jäivät ensi lukemalta mieleen. 

Kuvien ja kirjassa esille tuotujen Onnin omien tekstien ja mietteiden kautta välittyi myös kuva luonnonläheisestä ja pohdiskelevasta tyypistä, jonka kanssa laavulla törmätessä olisi jutustellessa helposti vierähtänyt tovi, jos toinenkin. Reissullaan Suomen halki Onnilla olikin paljon hyviä kohtaamisia hänelle ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa, mutta joiden kanssa hän saattoi jäädä juttelemaan pitkäksikin aikaa ajatuksia vaihtaen ja elämäntarinoita jakaen. Myös Onnin syvä luontoyhteys ja kohdillaan olevat luontoarvot välittyvät kirjasta. 

Päiväkirjamainen rettikertomus ja kartta

Onni Äkäsaivolla, joka on yksi Lapin saivojärvistä;

Saamelaiset uskoivat, että järvi on pohjaton ja sen toisella puolella asui Saivon kansa, johon oltiin yhteydessä erilaisin tavoin ja heille uhrattiin ja heiltä pyydettiin apua. Järvi oli alueen yleinen seitapaikka, eli pyhillä paikoilla ollaan taas. Ovatko ihmiset entisaikoina yksinkertaisesti sepittäneet tarinoita veden toisella puolella olevista ihmisistä sen takia, että ovat nähneet itsensä vedessä, mutta eivät ole osanneet selittää sitä? ”

Onni Kojon muistiinpanot

”Oli miten oli. Se, että alkuperäiskansat ovat nähneet kaiken niin erilailla kuin valtaväestö nykyään , on taannut luonnon kunnioituksen, arvostuksen ja säilymisen.”

Onni Kojon muistiinpanot

Lue myös

Onnin haastattelu Retkipaikassa vuonna 2019: Onnilla oli muutama kuukausi joutoaikaa ennen talvisesonkia – käveli 2351 km Hangosta itärajan kautta Skibotniin

Onnin oma blogi

Onni Kojon artikkelisarja Finland, Naturally -sivustolla:

Hike Finlandia: a hike from Finland’s southernmost tip to the Arctic sea. Part 1

Hike Finlandia, part 2: Eastern Finland

Hike Finlandia, part 3: Lapland

Stand up Paddleboarding the rivers of Lapland

3 replies
  1. Anu Nylund
    Anu Nylund says:

    Kiitos, että luit kirjan ja kommentoit sitä!
    Toivottavasti mahdollisimman moni luonossa liikkuja, luontoa ja tarinoita arvostava lukisi kirjan, koska Onni ja Onnin tarina on sen ansainnut. Kirjan tekijänpalkkiot ohjataan omaisten toiveesta Luonnonperintösäätiölle, joten kirjan ostamalla tuet myös luonnonsuojelua.
    Kirjan kirjoittaminen oli tunteisiin menevä ja monia ihmisiä yhdistävä projekti. Olen onnellinen, että sain tutustua Onniin paremmin tämän kirjan kautta.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.