Testissä Fjällräven Numbers Jacket No. 68, Fjällräven Numbers Anorak Shirt No. 1 & Fjällräven Numbers Trousers No. 27 – Tyylivaate kelpaa kadulle ja korpeen.

Internet ja sosiaalinen media kuohahti, kun muotitietoinen muusikko Kanye West tallentui useaankin kertaan kadulla Fjällräven Numbers Jacket No. 68 -takki päällä. Metsäkäyttöön tarkoitettu takki oli hetkessä katu-uskottava ja tyylivaate parhaasta päästä.

Fjällrävenin Numbers on sarja vaatteita, jotka on suunniteltu monipuoliseen käyttöön, mutta ne ovat tyyliltään hyvin perinteisiä. Numbersien yksityiskohdat on tarkasti mietitty ja rikkoutuneen vaatteen pystyy melkein kenttäolosuhteissa korjaamaan.

Numbersin monikäyttöisyyden johtoajatuksena on kasata sarjasta muutaman vaatekappaleen setti, jolla pärjää erilaisissa ympäristöissä ja olosuhteissa. Yhdistelemällä Numbers tarjoaa hyvin yksilöllisen vaateparren vaeltajalle, retkeilijälle tai vaikka tyylitietoiselle katukäyttäjälle.

numbers-8890

Valitsin testiin Numbers-sarjasta takin, paidan ja housut. Olin jo tottunut käyttämään joitain sarjan vaatteita, mutta halusin kokeilla yhtä yhdistelmää erilaisissa tilanteissa. Käytin vaatesettiä yhdessä ja kutakin sen osaa erikseen muiden vaatteiden kanssa.

Monikäyttöisyys jyllää joka saralla

Numbers Jacket No. 68 on ulkoilutakki, jossa silmiinpistävä erikoisuus on runsas taskuvarustus. Vinot läpälliset rintataskut ja takataskut helman yläpuolella, tuovat mieleen sotilasvaatteen. Säilytystila on kuitenkin erittäin tarpeellinen retkeilykäytössä, mutta käytäntö osoitti taskut hyödyllisiksi myös katukäytössä.

Takataskuissa nimittäin kulkevat hanskat yhtä hyvin metsässä, kuin betoniviidakossa. Etutaskuun sopii joukkoliikenteen matkakortti tai vaihtoehtoisesti ulkoilualueen patikkakartta.

numbers-8895

Takin materiaali on G-1000 Eco. Se on vettähylkivää ja tuulta pitävää puuvillapolyesteriä. Hartioissa, hihoissa ja taskuissa on vahvaa G-1000 HeavyDuty -kangasta, jolloin olkapäät kestävät repun kantohihnoja ja runsaampaa sadetta.

Mikään sadetakki Jacket No. 68 ei ole, mutta vahakäsiteltynä se kestää uskomattoman pitkää vettä. Vaikka ulkopinta olisikin kauttaaltaan märkä, on takin sisäpuoli silti kuiva. Materiaalin ansiosta takki myös hengittää hyvin.

Kiinteä huppu on suuri ja sen saa asetettua putkimaiseksi myrskyhupuksi, mutta alas laskettuna se toimii korkeana kauluksena ja suojaa erinomaisesti kaulaa ja niskaa.

numbers-8911

Fjällräven Numbers Jacket No. 68:n voi sanoa olleen kestotestissä, sillä olin käyttänyt vastaavaa jo parisen vuotta. Se on ollut erinomainen takki viileisiin kesäkeleihin, mutta myös hyvänä päällystakkina alkutalvesta kaupunkikäytössä.

Olen käyttänyt sitä paljon Suomessa ja matkustellut sen kanssa Euroopassa, eikä se mitenkään ole herättänyt ihmetystä tai kääntänyt metsäläisyyden takia katseita. Takkia olen käyttänyt menestyksellä niin erilaisten pitkien housujen kanssa, kuin shortsienkin.

Retkikäytössähän sellainen takki on mahtava. Tavaraa sopii paljon taskuihin, tulitikuista eväisiin, ja vahvistetut kyynärpäät sekä hartiat ovat metsässä rymytessä tulleet tarpeeseen.

Mikä parasta, ei Takki 68 ole mennyt rikki kuin kerran. Taskun reunasta antoi ommel periksi, mutta syyllisyyden turmaan tunnustan omakseni. Pieni päräys ompelukoneella teki siitä kuin uuden. Uskomattoman vankasta takista on kyse.

numbers-8904

Anorakkipaita on villi keksintö

Fjällräven Numbers Anorak Shirt No. 1 myös puuvillapolyesteriä, mutta ohuempaa G-1000 Lite -kangasta. Paidassa on pystyvetoketjuiset rintataskut ja iso kahdelta sivulta auki oleva kengurutasku vatsan päällä.

Hihoista on neppareilla irrotettavissa alaosat, jolloin paidasta saadaan lyhythihainen kesäpaita. Sivuissa on halkeamat, jotka helpottavat aika kapean mallisen anorakkipaidan pukemista. Ne suljetaan myös neppareilla.

numbers-9019

Anorak Shirt on mukava käyttää. Rintataskut ovat mukavat käyttää, vaikka päällä olisi takki. Kangas on ohuehkoa, mutta riittävän vankkaa säilyttääkseen ryhdikkyytensä. Paita on hyvin hengittävä ja miellyttävä käyttää.

Paidassa on jotain tuttua ja hyvin vanhahtavaa, vaikka tuote on aivan uusi. Se henkii Villiä Länttä tai jotain vanhaa metsäkansan pukeutumista, mutta on pienen harkinnan jälkeen sekin hyvin katu-uskottava.

Erätaitoharrastajalle se tarjoaa bushcraft-tyyliä ja kengurutaskussa voi kuskata kaikenlaista pientä tarpeellista, mikä pitää olla aina käsillä. Rinnan alle aukeavan kauluksen nepparirivistön alapuolella on lenkki, johon saa kiinni vaikka pienen puukon.

Monet erätaitoharrastajat haluavat puukon helposti saataville, kun puuhastellaan leirissä, tehdään ruokaa, veistellään kiehisiä tai muuta vastaavaa. Nyt on puukko hyvin käsillä ja helppo ottaa käyttöön.

numbers-8902

Puukkoa onkin hankalampi kaivaa vyöltä, kun ollaan polviltaan, joten puukkolenkki on oikeasti käytännöllinen. Sitä on myös Fjällräven Numbers Trousers No. 27:n polven tuplakankaiset kohdat, joissa on taskut pehmusteille. Ne säästävät käyttäjän polvia mukavasti.

Muuten nämä retkihousut on tutusta G-1000 Ecosta valmistetut ja niissä on silmiinpistävästi suuret reisitaskut ommeltu reiden etupuolelle. Niissä on palje, joten taskuihin sopii paljon tavaraa. Ylikuorma taskuissa tuntuu hankalalta käveltäessä, mutta energiapatukka, varahansikkaat, kartan tai muuta vastaavaa.

numbers-8919

Reisien sivussa on vetoketjut, joita avaamalla saa tuuletettua kosteuden pois. Vetoketjua sen sijaan ei ole sepaluksessa, vaan se suljetaan perinteisesti napeilla. Lahkeensuissa on säärystimien tyyliset kiristykset: edessä koukku ja takana oleva narulukko kiristää reunusta kiertävän nyörin. Kahden purjerenkaan läpi voi pujottaa narun, jolla estetään lahkeen nouseminen, vaikka kosteassa varvikossa tai heinikossa.

numbers-8928

Ei epäilystäkään, etteikö Housu 27 ole maastokelpoinen. Vyötärö on istuva ja housu muutenkin miellyttävä. Eipä se kaupunkikäytössäkään mitään tunteita herätä. Reisitaskuhousuja on jo katukuvassa sen verran, ettei yhdet uudet tunnu missään.

Olen käyttänyt kaks-seiskoja myös matkoilla. Lentoasemalla reisitaskussa on kätevä pitää vaikka passia ja boarding cardia. Maastokelpoiset housut tietenkin näyttävät retkeilyhousuilta, mutta soveltuvat käyttöön myös muiden kuin Numbers-vaatteiden kanssa.

Kiinnostava kokonaisuus kaikenikäisille

Numbers-sarjan tuotteet ovat hyvin kiinnostavia. Ne ovat tavallaan Fjällräven-brändin paluu juurilleen, sillä perustaja Åke Nordin valmisti aikoinaan samantyylisiä vankkoja ja toimivia vaatteita tunturivaeltajille.

numbers-9025

Vaikka luulisi, ei Numbers kuitenkaan ole pelkästään ikääntyvien retkeilijöiden vaate, vaan niitä näkee hyvinkin eri-ikäisillä käyttäjillä, metsissä ja kaupungilla. Näitäkin tuotteita testattaessa perheen nuorempi polvi kokeili ja ihastui Numbersiin.

Itselle testattavat vaatteet tulivat hyvin mieluisiksi. Monikäyttöisyys huipentui hyvin, kun parin kaupunkipalaverin ja julkisten kulkuneuvojen jälkeen jatkoin samoilla varusteilla maastoon. Ilta nuotiopaikalla, halkohommat ja pari muutakin puuhaa luonnistui samoissa vaatteissa.

Ne olisivat menneet seuraavanakin päivänä, sillä pienet tarttuneet epäpuhtaudet lähti pyyhkäisemällä, mutta nuotion savu oli niin voimakas, että jätin ne tuulettumaan. Kun pesujakaan ei tule turhaa ja samat vaatteet kestävät vuosien käytön, on Numbers kohtuullisen ekologinenkin vaihtoehto. Materiaalitkin on pääosin kierrätettyä polyesteriä ja luomupuuvillaa.

numbers_kaksitakkia2

Hintaluokka: takki 480 euroa, anorakkipaita 280 euroa ja housut 300 euroa

Lisätiedot: www.fjallraven.fi

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

numbers-8923 numbers-9011 numbers-9014 numbers-9017

numbers-8898

1 reply
  1. Pekka Sandberg
    Pekka Sandberg says:

    Hyvä tuotteethan fjälräven tekee,mutta suomessa vain aikas hintavia.valitettavasti.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.