Uskoisitko, mistä tämä reppu on valmistettu? Tässä tulee Re-Kånken!

Fjällräven Kånken on Suomessa legenda. Kävelitpä sitten kaupungin kaduilla tai kansallispuiston pitkoksilla, et todennäköisesti ehdi montaakaan askelta ottaa, ennen kuin bongaat ensimmäisen Kånkenin jonkun kanssakulkijan selästä.

Niinpä onkin erityisen mielenkiintoista, että tämä lasten koulurepuksi alun perin suunniteltu ruotsalaisklassikko uudistuu – ekologisemmaksi. Uusi reppu, Re-Kånken, on valmistettu 95-prosenttisesti kierrätetystä polyesterista: kunkin repun materiaalina käytetään 11 kierrätettyä PET-pulloa. Re-Kånken Minin valmistamiseen pulloja kuluu 9. Re-Kånkenit itsessään ovat täysin kierrätettäviä.

Alkuperäisen Kånkenin reppu, hihnat ja sisätaskut ovat eri materiaaleja. Re-Kånken on valmistettu kokonaisuudessaan vain yhdenlaisesta langasta, aina kirjailtua logoa myöten. Repun hihnojen ja kankaan tekstuuri saadaan erilaiseksi yksinkertaisesti erilaisia punontatyylejä käyttämällä. Re-Kånken ei tule korvaamaan tavallista Kånkenia, vaan se täydentää Kånken-tuoteperhettä.

Re-Kånken on valmistettu 11 kierrätetystä PET-pullosta ja on täysin kierrätettävä. Kuva: SpinDye

Re-Kånken on valmistettu 11 kierrätetystä PET-pullosta ja on täysin kierrätettävä. Kuva: SpinDye

Re-Kånkenin tarina alkoi Fjällrävenin halusta tehdä ”kaikkien aikojen kestävin ja vastuullisin reppu”. Pian tiet kohtasivat ruotsalaisen tekstiilialan ammattilaisen, Andreas Andrénin kanssa. Hän on mies Re-Kånkenin värikkäiden lankojen takana. Andrénin SpinDye-yritys käyttää tekstiilien värjäystekniikkaa, joka on huomattavasti luontoystävällisempi kuin tekstiiliteollisuudessa perinteisesti käytetyt tekniikat.

Re-Kånkenit tullaankin näkemään ekologisesti värjättyinä 11 eri värissä.

– On ollut valtava kunnia saada luoda uudelleen niinkin ikoninen tuote kuin Kånken. Tuntuu upealta tietää, että omalla työpanoksellani voin osaltani tehdä Fjällrävenistä ja Kånkenista aiempaakin ympäristöä säästävämmät, Andrén miettii.

Salaisuus on työvaiheiden järjestyksessä

Miten Re-Kånken sitten valmistetaan? Andrén kertoo, että tekstiiliteollisuuden tavallisesti käyttämissä värjäysmenetelmissä valmistetaan ensin kuiduista langat, minkä jälkeen langoista tehdään kangasta, joka sitten värjätään suurissa ammeissa. Tällöin värjäysprosessissa kuluu paljon paitsi vettä, myös energiaa veden lämmittämiseen sekä paljon kemikaaleja, jotta homma saadaan toimimaan.

Energiaa kuluu hurjasti myös prosessin lopussa, kun kankaat kuumennetaan kuiviksi suurissa uuneissa.

– Me sen sijaan sekoitamme väriaineen suoraan kuituihin, joista sitten valmistetaan lankaa, ja langasta tehdään lopulta kankaat, Andrén kertoo.

Reppu valmistetaan kokonaisuudessaan vain yhdestä materiaalista, ekologisesti värjätystä langasta. Myös logo on kirjailtu. Kuva: SpinDye

Re-Kånken valmistetaan kokonaisuudessaan vain yhdestä materiaalista, ekologisesti värjätystä langasta. Myös logo on kirjailtu. Kuva: SpinDye

SpinDye-tekniikalla värjäysaine lisätään mukaan siis siinä vaiheessa, kun polyesterikuituja kierretään langaksi. Valmistuksessa saadut luvut kuulostavat huikeilta.

– Kierrätysmateriaalia ja meidän värjäystekniikkaamme käyttämällä valmistusprosessissa kuluu 85 % vähemmän vettä, 67 % vähemmän kemikaaleja ja 39 % vähemmän energiaa. Kuvittele mikä vaikutus sillä olisi, jos tekniikkaa alettaisiin toteuttaa maailmanlaajuisesti, Andrén toteaa.

Andreas Andrén. Kuva: SpinDye

Andreas Andrén. Kuva: SpinDye

Tuote, jolla on voimakas sanoma

SpinDye ja Fjällräven ovat Andrénin mukaan täydellinen pari.

– Kun kaksi voimaa ajaa asioita samaan suuntaan, väkisinkin niiden tiet joskus kohtaavat. Meidän onneksemme yksi legendaarisimmista ulkoilutekstiilituotteista haluttiin uudistaa, ja meillä oli keino auttaa siinä. Yhdessä saatoimme luoda tuotteen, jolla on myös voimakas sanoma, Andrén mietiskelee.

Andrén toteaa Kånkenin olleen niin ikoninen tuote, että sen uudistamisessa oli oltava aivan erityisen helläkätinen.

– Halusimme säilyttää Kånkenin kankaan rustiikkisen olemuksen, mutta samalla halusimme lisätä ripauksen moderniutta ja kestävää kehitystä. Mielestäni onnistuimme molemmissa, Andrén summaa.

SpinDyen tiimiin kuuluu tällä hetkellä kahdeksan ihmistä Ruotsissa sekä neljä ihmistä Kiinassa ja Hong Kongissa. Yrityksen ja Fjällrävenin yhteistyö ei jää Kånkeniin. Jo nyt SpinDye värjää lankoja, joista valmistetaan myös esimerkiksi Fjällrävenin poolopaitoja.

Re-Kånken tulee markkioille elokuussa täydentämään Kånken-tuoteperhettä.

Re-Kånken tulee markkioille elokuussa täydentämään Kånken-tuoteperhettä.

Tavallinen Kånken säilyy markkinoilla

Maailmanpankin mukaan tekstiilien värjäys nykyteollisuuden käyttämin menetelmin on yksin syynä jopa noin viidennekseen maapallon saastuneista vesistä.

– Jos me voisimme muuttaa asioita, sillä olisi suuri merkitys koko maapallolle. Visiomme on, että tekniikastamme tulee jonain päivänä maailmanlaajuisesti tärkeä metodi keinotekoisten kuitujen värjäämiseen. Ei oikeasti ole syytä värjätä muilla konsteilla, Andrén sanoo.

Myös alkuperäisen Kånkenin negatiivinen vaikutus ympäristöön on Fjällrävenin mukaan suhteellisen pieni, koska tuote on varsin yksinkertainen suorine linjoineen. Re-Kånken valmistetaan Vietnamissa, kuten tavallinenkin Kånken.

Tavallisella Kånkenilla on vakiintunut ja vankka asiakaskuntansa.  Fjällräveniltä kerrotaankin, että Re-Kånken tulee täydentämään Fjällräven Kånken -tuoteperhettä ollen aivan oma tuotteensa.

Re-Kånken tulee markkinoille elokuun alussa. Normikokoisen Re-Kånkenin suositushinta on 89 euroa ja Re-Kånken Minin 79 euroa.

Haastattelimme Andreas Andrénia sähköpostitse ja SpinDye tarjosi jutun kuvituskuvat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.