Todellinen kesäaamun huippukohde – Piilolammin luontopolku Hyvinkäällä

Piilolammin luontopolku on suhteellisen haastava korkeuserojen ja jyrkkien mäkien takia. Toisaalta: Piilolammen rantaan ja sen hienolle tulipaikalle pääsee esteetöntä reittiä pitkin. Lammen maisemat ovat rauhallisia ja viehättäviä ja kesällä lampi suorastaan kutsuu uimaretkelle.

Piilolammin luontopolku Hyvinkäällä
Päivämäärä: 14.7.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 28
Reitin pituus: 2,3 km
Kohokohdat: Piilolammi, sen rannat laitureineen ja eväspaikkoineen
Opasteet ja kyltit: Erinomaiset
Parkkipaikka: Piilolammentien päässä. Tilaa reilusti. Paikka kartalla.
Varusteet/jalkineet: Reitti oli kuiva heinäkuussa, silloin ei tarvinnut erikoisvarusteita. Veikkaisin, että keväällä rantapolut ovat kosteita.
Vaativa reitti
Yksi tulipaikka

Kesäinen aamu – päätin lähteä tutustumaan Piilolammin luontopolkuun. Paikka löytyi helposti. Laitoin navigaattoriin osoitteeksi Piilolammintie, ajelin Kytäjäntietä Hyvinkäältä länteen, kunnes Piilolammintie kääntyi oikealle. Tien laidassa näkyi sininen kylttikin. Piilolammintietä ajettiin pari kilometriä tien päähän, ja sieltä löytyi tilava parkkipaikka.

Olin käynyt Piilolammilla luullakseni jonkun sieniretken yhteydessä 7-8 vuotta sitten ja olen varma, että sen jälkeen kyltitykset on tehty uusiksi, ne olivat uusia ja todella selkeitä. Myös Piilolammin rannan tulipaikka oli varmasti rakennettu edellisen käyntini jälkeen. Kyltti- ja opastevalikoimaa riitti, eksymisen vaaraa ei tällä polulla ollut.

Ihmettelin autojen määrää, oli nimittäin lauantaiaamu ja kello oli hädin tuskin puoli kahdeksan. Yleensä olen niihin aikoihin saanut aloitella reittejäni melko yksinäisissä merkeissä. Mutta parinsadan metrin kävelyn jälkeen selvisi, että Piilolammin leirintäpaikalla oli ainakin pari telttaa eli retkeilijöitä oli täällä ihan yökylässä.

Alkumatka oli leveähköä hiekkatietä. Leirintäpaikan jälkeen reitti kapenee vähän, mutta on lammelle asti erittäin helppokulkuista. Puukatos oli jotakuinkin täynnä. Taas yksi asia, joka täällä oli hoidettu hienosti, monessa paikassa puukatoksista löytyy pari kalikkaa.

Ranta lähestyi ja hiekkatie vaihtui kuorikatteella päällystetyksi poluksi.

Lammen rannalla mietin, oliko kiertosuunnalla väliä. Ei kylttejä, joten lähdin kiertämään lampea myötäpäivään. Hetken päästä lammelta kuului kovaa polskimista. Syy selvisi, uimari kroolasi lammen keskellä. Mukava paikka käväistä aamu-uinnilla!

Lammen pohjoisrannalla oli risteys, jossa hetken mietin, menikö luontopolku varmasti ihan lammen rantaa pitkin, toinen reitti lähti nimittäin lammen rannasta pois. Katsoin kännykästä kartan kuvaa ja totesin, että minun piti jatkaa lammen rantaa pitkin. Sen verran poikkesin reitiltä, että kurvasin mäen päälle näköalapaikalle. Olin kuitenkin vain noin 10 metriä vedenpintaa korkeammalla, joten männyt melkeinpä peittivät näkymän lammelle.

Palasin lammen rantaan ja ihastelin lumme- ja ulpukkaloistoa, jota täydensivät ranta-alpi, rantakukka ja suoputki rannan tuntumassa.

Lammen länsipuoli on jylhempi. Alkumatka kuljetaan jyrkän kallion juurella – täältä löytyy myös yksi jännittävä tulipaikka ison kalliokielekkeen kupeesta. Osa kivilohkareista on mustia ja syykin selvisi seuraavasta infokyltistä, täällä on joskus sijainnut mustan graniitin louhos.

Kohta reitti kohoaa parikymmentä metriä korkeammalle mäkien päälle. Olin etukäteen lukenut, että Piilolammin luontopolku on korkeuserojen takia vaativa, se oli ehkä liioittelua. Juuria ja kiviä oli reitillä jonkun verran, mutta ei liikaa. Reitin pahimmissa nousuissa ja laskuissa on puihin viritettyjä köysiä kulkua helpottamassa. Minun luontopolku-urallani tämä oli ensimmäinen kerta, jolloin näin tällaisen köysiviritelmän nousuissa.

Mäkien ylityksen jälkeen palataan lammen eteläpäähän. Tuliterän näköiset jykevät penkit ja pöytä odottelivat jo aamukahvia kaivannutta luontopolkumiestä. Laituri jäi kokeilematta, mutta siitä olisi varmasti päässyt helposti aamu-uinnille. Istuin kahville ja sain seuraa teltassa yöpyneestä pariskunnasta, jotka tulivat uimaan ja laittamaan aamupalaa.

Päätin antaa heille aamiaisrauhan ja marssin autolle. Kello oli vasta varttia yli kahdeksan! Aikaa kävelyyn meni vain 45 minuuttia, vaikka luonnollisesti pysähtelin kuvaamaan kaikkea mahdollista, kuten ukonkelloa, joka lienee karkulainen täällä aikoinaan sijainneesta Piilolan pihapiiristä.

Hyvinkää on selvästi panostanut Kytäjän alueen kyltteihin. Yhtä kaatunutta reitistökylttiä lukuunottamatta kaikki kyltit olivat uusia tai melko uusia ja hyvässä kunnossa. Mukava yllätys! Lopuksi vielä luontopolun infotaululajitelma, jossa kerrotaan mm. Piilolasta ja mustan graniitin louhoksesta sekä ”Köyhien Kolista” eli maisemapaikasta, joka sijaitsi lammen itälaidalla.

Sijainti: N=6724124.355, E=376250.056 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.63377024947524, lon=24.73769988219686

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Kolmen lammen kierros
Niittulahden kierros
Mustan kiven kierros

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.