Lehtoja ja luonnontilaista metsää Vaskivuoren luontopolulla Hyvinkäällä

Kytäjä-Usmin ulkoilualue Hyvinkäällä tarjoaa monenlaisia kävelyreittejä. Vaskivuoren luontopolku vie kulkijan luonnonsuojelualueelle – rehevään vanhaan metsään, jossa riittää niin lahopuustoa kuin lehtokasvillisuuttakin. Polun varrella kuljetaan metsälammen rannassa, kallioharjanteen päällä ja tunnelmallisessa purolaaksossa.

Vaskivuoren luontopolku Hyvinkäällä

Päivämäärä: 19.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 302
Reitin pituus: 5,3 km
Kohokohdat: Hieno vanha metsä lehtoluontoineen
Parkkipaikka: Kytäjä-Usmin uimaranta, Usminjärventie 206. Runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Melko hyväkuntoinen reitti. Muutama kostea kohta, mutta olisimme varmasti pärjänneet melkein millä kengillä vain.
Vaativa reitti (ainakin Hyvinkään nettisivujen mukaan, omasta mielestäni kuitenkin keskivaativa)
Ei tulipaikkaa

Toukokuisen arki-illan luontoretki. Lähdimme kaverin kanssa tutustumaan Vaskivuoren luontopolkuun Hyvinkäällä. Kytäjä-Usmin reitit ovat käyneet jo melko tutuiksi, mutta Vaskivuori on reitti, jota en ollut aiemmin kävellyt. En myöskään ollut aiemmin käynyt Usminjärven uimarannalla, josta esim. Kolmen lammen kierros virallisesti starttaa. Tänään ajoimme siis Usminjärventietä aina laajalle uimrarannan parkkipaikalle asti. Parkkipaikan reunassa on sekä laajempi Hyvinkään ulkoilureittien kartta että Vaskivuoren luontopolun opaste.


Luontopolun infotaulun mukaan ympyräreitin alkuun on parkkipaikalta 1,4 km ja itse ympyräreitti olisi 1,7 km (kokonaismatkaa siis 4,5 km). Matkat osoittautuivat lopulta hieman pidemmiksi – ainakin minun mittauslaitteeni mukaan.

Kytäjä-Usmin reittiopasteet ovat selkeitä. Täälläkin löytyy opasteet niin Kolmen lammen kierrokselle kuin Vaskivuoren luontopolullekin. Reitti kulkee aluksi Usminjärventien laitaa pitkin.

Nelisensataa metriä kävellään siis Usminjärventien laidalla kulkevaa polkua. Sitten reitti kurvaa jyrkästi oikealle, Vuorenniityntielle.

Vuorenniityntien ensi metreillä. Jälleen hyvät opasteet – jopa reitin toinen Hyvinkään ulkoilureittien kartta.

Myös Vuorenniityntiellä on pieni parkkipaikka – noin kolmelle tai neljälle autolle. Halutessaan voi siis säästää melkein puolitoista kilometria kävelyä ja aloittaa kävelynsä pikku parkkikselta. Heti pienen parkkipaikan jälkeen kurvataan loivasti oikealle ja tullaan metsäautotielle, jota olisi mahdotonta ajaa henkilöautolla.

Varsinainen luontopolku taitaa alkaa tästä pisteestä, noin 1,4 km uimarannan parkkipaikalta. Vaskivuoren luontopolun opaste on sama kuin kävelyn lähtöpisteessä. Nyt jätetään tiet taakse ja siirrytään mukavalle metsäpolulle.

Reitin varrella on kymmenkunta infotaulua. Ensimmäinen kertoi käenkaalista eli ”Pohjolan sitruksesta”. Muita aiheita olivat mm. keväiset kukat ja saniaislehto.

Saavutaan Mätälammin rantaan. Täällä voi lukea lammen umpeen kasvamisesta, kun reunan rahkasammalvyöhyke luo uutta turvetta. Lammen rannalla on myös reitin ainoa penkki. Emme halunneet vielä pitää taukoa – ajattelimme, että Vaskivuoren huipulla saattaisi olla mukavampi taukopaikka.

Reitti kulkee vielä hetken lammen rannalla laaksossa ja alkaa nousta kohti Vaskivuorta. Rakenteet (kuten kapea pitkospuu tässä) ovat melko hyvässä kunnossa.

Luonto on rinteessä rehevää – toukokuussa täällä kukkivat mm. valkovuokot, sinivuokot, lehtoimikkä, näsiä.

Luontopolku on merkitty keltaisilla maalimerkeillä. Ne alkavat vasta varsinaisella polkuosuudella, tien varressa maalimerkkejä ei ollut.

Vaskivuoren huipulla ei ollut istumapaikkaa tai taukopaikkaa. Pidimme tauon polun viereen kaatuneen kelon päällä. Hetken päästä matka jatkui. Rinteessä oli mielestäni hauskan näköinen haavikko.

Pikku hiljaa palataan mäeltä alas laaksoon. Polku kulkee hetken melko jylhän jyrkänteen vieressä.

Melkein 90 asteen käännös ja vielä ennen ympyräreitin loppumista polku kulkee Mätälamminojan laitaa. Hetken kuluttua ympyräreitti päättyikin Mätälammin rannan tuntumaan.

Palasimme teitä ja teiden laitoja pitkin takaisin parkkipaikalle. Kierros siis meillä n. 5,3 km, aikaa käytimme puolitoista tuntia, johon sisältyi lyhyehkö evästauko. Pari muuta kävelijää näimme loppupuolella kierrosta, muuten täälläkin oli hyvin rauhaisaa. Lopuksi kurkkasimme vielä uimarannalle. Sinne paistaa ilta-aurinko, joten se on varmasti kiva paikka kesäisen iltakävelyn jälkeen! Jonkinlainen remontti oli käynnissä, laituria ilmeisesti korjattiin ja sinne ei ollut nyt menemistä.

Hyvinkään nettisivujen mukaan korkeuserot ja epätasainen maapohja tekee reitistä vaativan, itse pitäisin reittiä ehkä keskivaativana. Nousut ja laskut eivät ole jyrkkiä eikä reitillä ole liikaa kivikkoa – jonkin verran juuret toki hidastivat matkantekoa. Korkeuseroa on kolmisenkymmentä metriä.

Sijainti: N=6723599.946, E=377537.387 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.629393, GEO:lon=24.768152

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kolmen lammen kierros
Mustan kiven kierros
Piilolammin luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.